Van de bouw, naar de brandweer naar vastgoed onderhoud

Als jongen had Dennis twee dromen: timmerman worden en brandweerman zijn. Hoe mooi dat beide vakgebieden nog steeds zijn passie zijn en een deel van zijn leven.

Timmeren, bouwen en iets moois creëren

Dennis Stultiens (45) is een echte Weertenaar die opgroeide in de wijk Moesel. Inmiddels woont hij met zijn vrouw Froukje, dochter Meike (11) en zoon Steef (9) in hun recent verbouwde boerderij op Leuken. Want huizen bouwen en verbouwen dat doet Dennis heel graag. Inmiddels vier huizen verder, blijft deze passie een onderdeel van zijn leven. De vader van Dennis was timmerman en als kleine jongen ging hij al met pap mee naar Houthandel Janssen in Weert. Trots als hij was, toen hij op 8-jarige leeftijd zijn eerste loonstrookje, maar ook een werkjas, kreeg van Theo Janssen, de toenmalige eigenaar. Timmeren, bouwen en iets moois creëren, daar wilde hij graag zijn beroep van maken. Maar zijn leraar op de basisschool, alsook zijn ouders, vonden dat hij beter zijn brein kon inzetten dan zijn handen. Dus ging Dennis naar de MAVO. Maar de bouw bleef kriebelen en uiteindelijk deed hij de opleiding MBO Bouwkunde. Daarna startte zijn loopbaan in de bouw, waar hij een jaar of zeven werkte.

Die andere jeugdliefde

Het vlammetje van zijn andere jeugdliefde, die van brandweerman worden, bleef ook branden. Zo sloot Dennis zich in 1998 aan bij de vrijwillige brandweer. Zijn oom was brandweerman en in zijn jeugdige jaren ging hij vaak met zijn oom mee naar de brandweerkazerne. In 2007 kon hij van deze hobby zijn beroep maken en ging hij aan de slag op de afdeling preventie bij de brandweer. Met de bouwkundige achtergrond van Dennis, paste deze job perfect. Vanuit die rol controleerde hij bouwplannen en deed bijvoorbeeld controles bij horecapanden. Daarna kreeg hij de kans om ‘coördinator opleiden en oefenen’ te worden. Zijn carrière kreeg een vervolg toen hij in 2016 postcommandant van het korps Weert werd. Daarmee gaf hij leiding aan ruim 50 vrijwilligers. Dennis: “Een postcommandant is verantwoordelijk voor de geoefendheid en paraatheid van de brandweermannen en -vrouwen.”

Corona veranderde veel

“In coronatijd moest alles digitaal, we mochten alleen uitrukken. Hoe kun je dan goed oefenen en binding met elkaar houden? Zeker gezien alle maatregelen, die vaak veranderden, het was een lastige periode. Ik was daardoor wel veel meer thuis, ook in de avonduren. Toen mijn dochter aangaf: ‘pap wat fijn dat je mij naar bed brengt’ knapte er wel iets. Dat was een wake-up call. Postcommandant ben je 24 uur per dag, je staat altijd aan. Ook ’s nachts als er iets is, ben jij diegene die als eerste gebeld wordt. In die periode kwam de mogelijkheid om een boerderij op Leuken te kopen en die helemaal op te knappen. Dat in combinatie met meer thuis kunnen zijn, zette mij aan het denken. Zou ik stoppen als postcommandant? Dit heb ik heel open met mijn leidinggevende en personeelszaken besproken. Zo ontstond het idee om een sabbatical van een half jaar te nemen. In die periode kon ik dan de boerderij verbouwen. Ik wist niet dat dat kon, een sabbatical, maar er zitten heel veel voordelen aan. Tijdens mijn sabbatical belden ze echter vanuit de gemeente Weert of ik wilde komen praten voor een functie in bouwkundig onderhoud van gemeentelijke panden. Hoewel het geen makkelijke keuze was om te stoppen als professional bij de brandweer, past deze job ook heel goed bij mij. En ik kan het combineren met een aantal taken bij de brandweer.” Zo is Dennis nog steeds Officier van Dienst bij de Brandweer en heeft hij een keer per vier weken piketdienst als operationeel leidinggevende op straat. “Voor die week kan ik mijn werkrooster bij de gemeente aanpassen, want binnen 20-25 minuten moet je bij incidenten op locatie zijn.”

Vanuit zijn huidige job, ziet Dennis de meest bijzondere panden. Denk aan monumenten, molens, parkeergarages, sporthallen, museum, zwembad, wijk- en dorpshuizen. “Deze panden worden een keer per jaar geschouwd en we sturen planmatig en regulier onderhoud aan. Dit gaat van de kleur van een wand in Sporthal Aan de Bron tot de technische installatie van zalencentrum Poort van Limburg. Die afwisseling vind ik erg leuk en mijn bouwkundige achtergrond komt ook hier goed van pas.”

Volg je hart

Dennis: “Mijn huidige job kan ik beter combineren met mijn gezin. Dat geeft meer rust. Ik kan nu de kinderen aanmoedigen bij het sporten, ze helpen bij het huiswerk en toch op woensdag naar de oefenavond van de vrijwillige brandweer. Ik heb altijd gedaan wat ik leuk vond, volg je hart daarin. Ik ben niet van het jobhoppen, maar durf eens wat verder te kijken en een stap te zetten.”