Upstairs: De hoogste trede van traprenovatie

Aan de Risseweg in Weert heeft Upstairs een prachtig nieuw pand gebouwd. Het ligt tegenover de oude locatie waar nu Upstairs Inspiration (showroom) zit. Bij binnenkomst in de lichte hal kan je er niet omheen; een enorme wenteltrap is de blikvanger van deze koploper in traprenovatie. Het familiebedrijf is vijfentwintig jaar geleden opgericht door Jan (59) en Trea (59) Steyvers, inmiddels werkt ook de tweede generatie in het bedrijf.

Uitvinders van traprenovatie

Net als bij veel andere goede uitvindingen is traprenovatie ‘per toeval’ ontstaan. Jan en Trea Steyvers uit Budel hadden vijfentwintig jaar geleden een bedrijf in keukenrenovatie. Op een dag vroeg een klant: “Jan, kun jij ook iets aan onze trap doen?” “Natuurlijk kan ik dat”, zei Jan, met enig bravoure. Hij had geen enkele ervaring met trappen maar ging direct aan de slag. Het woord ‘traprenovatie’ bestond nog niet. Trappen werden in die tijd bekleed met vloerbedekking of de treden werden beschermd met halve maantjes. Wie daar niet voor koos moest noodgedwongen zijn trap om de paar jaar overschilderen. Aan de keukentafel bedachten Jan en Trea hun unieke systeem van traprenovatie en Upstairs was geboren. Ze hadden een prachtig idee ontwikkeld maar nu moest het nog aan de man gebracht worden. Jan: “De mensen kenden ons product niet, we moesten het echt gaan uitleggen.” Samen met de kinderen stonden ze alle weekenden op markten en braderieën om Nederland en België kennis te laten maken met de mogelijkheden van traprenovatie. Dit was zeer tijdrovend voor het jonge gezin. In 2002 besloten ze zich te verbinden aan het tv-programma Klussen & Wonen van SBS6. Dit bleek een gouden greep. Trea vertelt: “De dag na de uitzending kregen we 3.500 aanvragen binnen! Dat overtrof al onze verwachtingen. We hadden nog niet eens een telefooncentrale maar een gewone telefoon. Onze server lag er meteen uit en we moesten overal mensen vandaan halen om iedereen terug te bellen.” De televisie bleek hét medium om de trappen van Upstairs bij de mensen onder de aandacht te brengen. Na Klussen & Wonen was Upstairs nog te zien in Eigen Huis & Tuin van RTL4 en nog steeds in de programma’s ‘vtWonen, Weer verliefd op je huis’ en ‘Kopen zonder kijken’.

StairCampus: Alles onder één dak op het gebied van traprenovatie

Upstairs is de grondlegger van de StairCampus; hier vind je alles op het gebied van traprenovatie. Onder deze StairCampus vallen nog twee andere bedrijven (allen gelegen aan de Risseweg): Van Dijk Staircase Solutions (het productiebedrijf) en Steyl Montage (een traprenovatie legservice), met daarnaast de StairCampus Academy. Upstairs is het enige traprenovatiebedrijf ter wereld dat werkt met een eigen fabriek. Jan: “We willen de kwaliteit van ons product kunnen waarborgen en blijven ontwikkelen. Dan kan je de productie het beste in eigen hand houden! En in de StairCampus Academy krijgen al onze medewerkers een introductie over het familiebedrijf, is er tijd en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en worden cursussen en opleidingen gevolgd. Hier leiden we onze eigen trappenspecialisten op!”

Rick

Vanuit zijn studie International Business liep Rick (31) stage in het bedrijf en wist meteen dat hij wilde blijven. Samen met zijn vader houdt hij zich bezig met langetermijnontwikkelingen. Rick: “Wij kijken naar hoe we in de toekomst willen ontwikkelen en groeien. En welke stappen we daarvoor moeten zetten. We zijn koploper in deze markt en die voorsprong willen we ook houden. We zijn continu bezig met vernieuwingen. Het blijft leuk om te dagdromen over wat we nog meer kunnen doen met trappen. Wat dat betreft is er nog heel veel mogelijk”, zegt Rick geheimzinnig. In verband met patenten mag hij daar nog niet meer over kwijt. Dat we in de toekomst nog veel van Upstairs kunnen verwachten, is dus duidelijk. 

Bovenaan Jan en Trea, daaronder Rick en Esther.

Esther en Hilde

Esther (27) volgde de opleiding HBO Office Management en werkt sinds vier jaar ook in het familiebedrijf. Esther is Projectmanager waarbij ze zich voornamelijk op de StairCampus concentreert, maar zij zorgt er ook voor dat dat warme familiegevoel overgedragen wordt in de organisatie. Esther: “Van mijn ouders heb ik geleerd, dus van thuis uit meegekregen, dat de medewerkers van je bedrijf heel belangrijk zijn. Ik voel me altijd zeer betrokken bij onze mensen. Ook nu we gegroeid zijn tot honderdvijftig medewerkers; we kennen iedereen en zijn graag op de hoogte van het wel en wee van onze mensen. Dat vind ik belangrijk, die betrokkenheid. We merken dat mensen dat op prijs stellen. Rick vult haar aan: “Onlangs konden we weer een personeelsfeestje houden. Ik hoorde een monteur die al langer in dienst is tegen een nieuwkomer zeggen: ‘Ik werk hier nu al negen jaar, we zijn flink groter geworden, maar het voelt nog steeds als het gezellige familiebedrijf waar je altijd bij iedereen binnen kunt lopen’. Dat is toch bijzonder. Dat is wat we willen”, zegt Rick trots. Zus Hilde (29) werkt niet in het familiebedrijf, maar is zeker zo betrokken. Na haar studie International Business startte ze haar eigen bedrijf Hilla Skincare. Jan: “Ze beschikt over hetzelfde ondernemersbloed als de rest van de familie. Als we samen zijn, praat ze uiteraard gewoon mee over Upstairs. Alle drie zijn ze van kinds af aan met het bedrijf meegegroeid.”

Voor en na

Voor ideeën en inspiratie: bezoek de Inspiration! 

Tegenover het nieuwe kantoor aan de Risseweg ligt de Upstairs Inspiration. In deze sfeervolle showroom is alles te vinden op het gebied van traprenovatie. Hier kan je de collectie bekijken en ook echt voelen; kies je voor een houtstructuur of toch voor een betonlook? Of wordt het een marmerstructuur of leerlook? Allemaal decors die Upstairs zelf heeft ontwikkeld. De bekende interieurdesigner Bertram Beerbaum ontwierp voor Upstairs een eigen trappenlijn met natuurlijke materialen zoals leer en staal. Bertram Beerbaum: “De trap is doorgaans een ondergewaardeerd element in huis, terwijl het letterlijk en figuurlijk de spil in huis is.” Esther: “Onze deskundige stylisten helpen niet alleen bij de keuze van de trapbekleding, maar geven adviezen voor de hele ruimte waarin de trap zich bevindt. Op basis van je eigen wensen en interesses maken ze een plan op maat. Net zoals je het ziet in de tv-programma’s worden de trap en de ruimte op elkaar afgestemd en vormen zo een mooi geheel. Kom gerust eens binnenwandelen; de showroom is elke werkdag geopend van 09.00-17.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 10.00-16.00 uur.”

Samen sterk

Upstairs werkt samen met scholen als Avans, Summa en de Gilde Opleidingen. Jan: “We vinden het belangrijk om contact te hebben met scholen en studenten. Het zijn tenslotte onze toekomstige werknemers. Daarnaast hechten we er waarde aan dat ook mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt een kans krijgen. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met de Risse Groep en Werk.kom. Medewerkers van de Risse werken voor de StairCampus en wij begeleiden hen bij de ontwikkeling van hun talenten en ambities.”

Iedere werknemer 

van de StairCampus werkt vol Trots naar hetzelfde Resultaat toe. Ze zijn allen Ambitieus en werken dagelijks met Passie aan de mooiste traprenovaties. Om ervoor te zorgen dat alle werknemers hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren, wordt aan alles gedacht: van dagelijks verse lunch in het StairCafé tot een speciaal bedrijfsfitnessprogramma. Lijkt het je leuk om bij Upstairs of een van de andere bedrijven van de StairCampus te werken? Bekijk dan de vacatures op de website of solliciteer via 

www.werkenopdestaircampus.com.