Unieke zwemtalenten: Zusjes behoren tot Nederlandse top

Ze zijn pas 12 en 13, maar besteden heel veel van hun vrije tijd aan wedstrijdzwemmen. Fenna en Nina Zusterzeel uit Weert. De zusjes hebben ondertussen de nationale top in hun leeftijdscategorie bereikt. Maar ze willen meer. In gesprek met twee gedreven zwemsters van Weerter bodem.

Nina & Fenna

Ze praten open en ontspannen over hun prestaties en ambities. Al sinds jonge leeftijd zijn ze lid van zwemvereniging ZPC de Rog en liggen ze bijna dagelijks in het bad van de IJzeren Man. Nina: “Toen ik zes was, ben ik lid geworden van de zwemvereniging en ik was zeven toen ik mijn eerste wedstrijd zwom. Ik vond het zo leuk dat ik vanaf dat moment steeds meer ben gaan trainen”. Ook haar zusje Fenna had het zwemvirus snel te pakken. Bijna dagelijks (buiten de lockdowns) gaan de meiden naar het zwembad voor hun training. Normaal gesproken in de avond, maar op vrijdag en zaterdag wordt er in de ochtend getraind. Op vrijdag om zes uur en op zaterdag om zeven uur. Vader of moeder halen en brengen de meiden altijd naar hun training en wedstrijden en steunen en adviseren hen bij alles op hun weg naar het worden van topsporters.

Fenna

Top van Nederland

De zusjes hebben veel aan elkaar. Fenna: “Ik ben gaan zwemmen omdat Nina dat ook deed. We trainen vaak samen en zwemmen ook wel eens een wedstrijd tegen elkaar. Omdat ik jonger ben, zwem ik nog bij de junioren 1 en kom dus in een andere leeftijdscategorie uit. Nina is junioren 3.” Nina vult haar lachend aan: “Ik kan er slecht tegen als Fenna op een bepaalde afstand sneller is dan ik. Ik gun haar alles, maar niet dat ze sneller is ….” Omdat Nina 13 is, heeft ze al een keuze kunnen maken voor een specialisatie. Dat is de schoolslag waarin ze tot de top van Nederland behoort (tijdens de laatste NK werd ze op 0.09 seconde van het goud, tweede van Nederland). Fenna – die net 12 is – zwom tijdens de NK de meerkamp waarin ze eerste werd in haar leeftijdscategorie. Pas over ongeveer een jaar gaat zij de keuze maken op welke afstand(en) ze zich gaat specialiseren. Het samen zwemmen, trainen en er veel over praten, maakt de zusjes beter en gemotiveerder. Fenna: “Ik vind het allemaal erg leuk en ga nooit met tegenzin naar een training of wedstrijd. Al is het soms wel moeilijk als in de winter om vijf uur ’s morgens de wekker gaat, maar als we dan in het water liggen zijn we direct weer gemotiveerd.”

Nina

Gesteund door ouders

In het gezin Zusterzeel draait het voor een groot deel om het zwemmen van de twee dochters. Vader Thijs was vroeger een zeer verdienstelijke eredivisie volleybalspeler en moeder Yvonne deed enkele jaren aan reddingszwemmen. Zij herkennen dus de discipline en drive van de meiden. De ouders zijn bij bijna alle wedstrijden aanwezig en zijn zeer betrokken bij de hele gang van zaken rondom het zwemmen. “Het vraagt wel vaak een strakke planning”, aldus vader Thijs. En toen de zwembaden in Nederland gesloten waren vanwege de lockdown ging de reis veelvuldig naar België waar je, uiteraard rekening houdend met de coronamaatregelen, via een tijdslot een baan in het zwembad kon reserveren en de zussen daar hun trainingsschema konden afwerken. 

Plezier in de sport

De dames worden getraind door Piet Overdevest. De 82-jarige zwemtrainer uit Budel heeft een enorme ervaring en weet zijn kennis erg goed over te brengen op het tweetal dat graag onder hem traint. Fenna: “Onze trainingen zijn leuk en leerzaam. Ook gevarieerd en afwisselend. We hebben er veel plezier.” Nina bevestigt dit: “Het moet leuk blijven, want plezier in onze sport is het belangrijkste. Dat houden onze ouders ons ook voor.” 

Medewerking van school

De 13-jarige Nina zit op 2 VWO van het College en heeft de status van LOOT-leerling. (LOOT staat voor Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport). De scholen bieden dan onder meer een flexibel lesrooster, vrijstelling van bepaalde vakken en persoonlijke begeleiding. Hierdoor kan Nina haar trainingsschema en wedstrijdplanning prima combineren met haar school. “Het gaat gelukkig goed op school. Natuurlijk heeft school voorrang, maar het is fijn dat de school rekening houdt met het intensieve sportniveau.” Fenna zit nu nog in groep 8 en gaat zich opmaken voor de Cito-toets. “Volgend jaar wil ik ook graag naar het College en het is de bedoeling dat voor mij dan ook een LOOT-status wordt aangevraagd, want ik wil het wedstrijdzwemmen zeker voortzetten.”

Ambitie

Door haar prestaties is Nina pasgeleden uitgenodigd om bij het Opleidingscentrum (O.C.) van de zwembond KNZB te komen trainen. Hiervoor mag ze naar de trainingen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Ze is erg ambitieus en wil in de Nederlandse top verder doorgroeien. “Ik wil me over twee tot drie jaar graag plaatsen voor de Europese Jeugd Kampioenschappen.” Met haar selectie voor het O.C. ligt ze op koers. Omdat er bij sporters op deze leeftijden altijd gevaar bestaat voor overbelasting door het aantal trainingsuren, staan de meiden onder goede begeleiding van een sportfysiotherapeut. Indien nodig wordt uiteraard wat gas teruggenomen. Maar ondertussen dromen de zussen van een internationale zwemcarrière en doen ze er alles aan om die te halen. 

Foto’s Nina: Kees-Jan van Overbeeke www.zwemsportfoto.nl