Uitvaartverzorging wordt steeds milieuvriendelijker

Elektrische Tesla rouwauto voor Van Deursen

Steeds meer bedrijven worden milieubewuster. Veel branches gaan over op groene en milieuvriendelijke investeringen en is er groeiende aandacht voor duurzaamheid. Ook in de uitvaartsector wordt zorgzaam omgegaan met het milieu. Bij Van Deursen Uitvaartverzorging worden ook steeds meer maatregelen genomen met een ‘groen label’. De nieuwste investering is een volledig elektrische rouwauto van het merk Tesla. Afgelopen week arriveerde de aanwinst in Weert.

De eigenaren Chayenne (31) en Blossom (28) van Deursen zijn al enkele jaren bewust bezig met duurzaam ondernemen. Chayenne: “Wij vinden dat een heel belangrijk aspect van het ondernemerschap. Zuinig zijn op het milieu, voor ons maar zeker voor de volgende generatie.” Sinds enkele jaren hebben de dames het bedrijf overgenomen van hun vader en kijken bij investeringen heel goed naar de ‘groenere’ mogelijkheden.

Blossom noemt enkele voorbeelden: “Op het crematorium, dat inmiddels acht jaar geleden is gebouwd, hebben we vijf jaar geleden zonnepanelen laten leggen. Ook op ons uitvaartcentrum op de Biest komen dit jaar panelen en een warmtepomp.” Zus Chayenne vult aan: “In het crematorium waren we landelijk een van de eerste die een duurzame manier hebben gevonden hoe om te gaan met de uitstoot van de restwarmte van de oven. De restwarmte van de oven wordt opgevangen en via een systeem langs buffervaten met water gebracht. Deze 8000 liter verwarmd water gebruiken we dan voor de verwarming van het pand. Voorheen ging die warmte gewoon verloren.” 

De nieuwste investering is een volledig elektrische Tesla rouwauto. Blossom: “Het gaat om het model 3. Om deze om te bouwen tot rouwauto werd de carrosserie volledig doorgezaagd en verlengd. Hiervoor moest eerst de lithium-accu losgekoppeld worden voordat de auto in tweeën gezaagd kon worden. De wagen is nu ruim 5.70 meter lang en voorzien van een handmatig uitschuifbare vloer. Het interieur is stijlvol en heeft een speciale sterrenhemel. De transparante achterzijde kan ook worden dichtgemaakt voor meer privacy. Het voertuig heeft een actieradius van ca 400 km, omdat uitvaartritten doorgaans niet lang zijn is dat meer dan voldoende.”

”Naast het belangrijke feit dat deze auto geen CO2-uitstoot heeft is het ook erg fijn dat hij geruisloos is. 
Daarnaast is het in een rouwstoet niet prettig om achter een auto te lopen waaruit uitlaatgassen komen. Bij onze nieuwe rouwauto is dit voorbij.”

Dat de dames al langer oog en oor hebben voor milieuaspecten blijkt uit het feit dat ze enige tijd geleden zelf een urn hebben laten ontwikkelen. Chayenne: “Als nabestaanden de as van hun dierbare kwamen ophalen, zat deze voorheen standaard in een plastic urn. Nabestaanden bepalen zelf wat ze er verder mee doen. Sommigen kopen een mooie handgemaakte urn als kunstwerk, anderen strooien de as uit, maar er zijn ook mensen die de urn begraven. Om daar milieubewust mee om te gaan hebben wij kartonnen urnen laten ontwerpen die biologisch afbreekbaar zijn.
Ook bij alle toekomstige investeringen worden bij Van Deursen milieuvriendelijke afwegingen gemaakt. Daarbij zijn er in de uitvaartbranche al veel ontwikkelingen. Sinds 2019 zijn er elektrische ovens op de markt. De dames hebben al besloten dat wanneer de bestaande oven in het crematorium vervangen moet worden dat het dan een elektrische gaat worden.

Maar vanaf deze week is met de volledig elektrische rouwauto opnieuw een stap gezet. Want door de generaties heen is Van Deursen steeds met haar tijd en de behoeften van de nabestaanden meegegaan. En nu geeft de derde generaties extra aandacht aan de verduurzaming van het bedrijf.