Uitbreiding biedt De Bosuil meer mogelijkheden 

Poppodium viert haar 20-jarig bestaan

Deze maand bestaat De Bosuil 20 jaar. In 2003 was dit het eerste Limburgse podium dat een nieuw gebouw opende speciaal voor popmuziek. Sindsdien is er veel veranderd in de popscene wat een uitbreiding van De Bosuil noodzakelijk maakte. Artiesten maken steeds vaker economische afwegingen en kiezen daarbij voor grotere zalen. Met de verbouwing heeft De Bosuil haar zaalcapaciteit uitgebreid van 650 naar ruim 800 bezoekers. Dit biedt meer mogelijkheden bij de programmering. Nieuwe of ‘grotere’ artiesten hebben hierdoor meer interesse om naar hét poppodium van de regio te komen.

We spreken met marketeer Ankie Kunzler en programmeur Dennis Boonen over de vernieuwingen. “Het belangrijkste is de uitbreiding van onze zaal.” “Dat hebben we bereikt door het kleine podium achterin het café weg te halen en de grote bar, voor in de zaal, een heel stuk naar achteren te verplaatsen. Ook is het balkon over de gehele breedte van de zaal uitgebreid. Door dit grotere vloeroppervlak kunnen we meer mensen kwijt. Van 650 naar ruim 800 bezoekers is voor meer én grotere bands interessant. Veel bands spelen namelijk op basis van gage. Die wordt met de grotere capaciteit aanzienlijk interessanter.”

Programmeren

Dennis Boonen is ruim drie jaar betrokken bij De Bosuil. Als programmeur is hij samen met Peter Verkennis verantwoordelijk voor het programma-aanbod. “In ons werk zijn we afhankelijk van het aanbod, zijn artiesten aan het toeren, is er net een nieuw album uit, of zijn ze beschikbaar. Daarnaast is de omvang van de zaal dus van groot belang en je moet ook een gunfactor hebben. Dat zit met ons podium wel goed. Ik merk bij heel veel bands dat ‘De Bosuil’ erg goed aangeschreven staat. Dat heeft onder andere te maken met de inzet en de werkwijze van onze vrijwilligers.” Ankie: “Ons poppodium draait voor een heel groot deel op onze vrijwilligers. Er zijn vijf parttimers in de organisatie en daarnaast zijn er een dikke honderd vrijwilligers die we in kunnen zetten rondom en tijdens optredens. Ze zijn allemaal zo klantvriendelijk, attent, gericht op persoonlijke aandacht en flexibel dat zowel artiesten als publiek altijd met een glimlach naar huis gaan. Wij zijn mede daardoor ook genomineerd voor de Limburgse Popprijs voor Beste Limburgse Muziek-organisatie. Dat is zo’n groot compliment voor ons team maar vooral voor de vele vrijwilligers!” 

Limburgse Popprijs 2022

Maart feestmaand

De Bosuil viert de hele maand maart haar jubileumfeest (sinds 1989 is De Bosuil gevestigd op sportpark Boshoven, sinds 2003 in het huidige pand). In maart treden grote namen als The Waterboys, Paul Carrack, Candy Dulfer en Rowwen Hèze op. Maar ook het event ‘Twaalfmaal Lokaal’ een avond met lokale Helden, de dansavond ‘Those were the Day’s’ of het concert ‘Who the f*ck is Britt’. Kortom een grote diversiteit deze maand, die symbool staat voor de totale brede jaarprogrammering. Ankie: “We richten ons steeds vaker op 35plussers. De wat oudere doelgroep weet De Bosuil al jaren goed te vinden en is erg trouw. Langzaam willen we ook de jongeren meer bereiken. Dat geldt ook voor bezoekers uit de Belgische grensstreek. Dennis komt uit België en heeft veel kennis van deze streek en van de interesses van de Belgen. Daar gaan we ons ook meer op richten. Het programmeren van de populaire Vlaamse zanger Metejoor begin mei is daar een voorbeeld van. We willen meebewegen richting een bredere doelgroep, zonder onszelf daarin kwijt te raken.”

Programmeur Dennis sluit af door te wijzen op het mooie programma dat voor het komende jaar is vastgesteld. “Op dit moment zitten we op 130 optreden voor 2023. En… er zit nog wel wat moois aan te komen. Ik kan er verder nog niets over zeggen. We merken dat onze uitbreiding voor het publiek én voor artiesten aantrekkelijk is.”

Een greep uit het programma:

vr 10 mrt – Candy Dulfer
zo 26 mrt – Who The F*ck is Britt
za 1 apr – Charlotte Wessels 
(ex-frontvrouw van Delain)
zo 16 apr – Boaz
vr 5 mei – Metejoor
zo 14 mei – Channel Zero
do 1 jun – Fun Lovin’ Criminals
do 15 jun – Isolde Lasoen
za 26 aug – The Delta Saints
do 28 dec – Progproms

Bekijk hier het volledige programma