30 augustus 2024 | Auteur: Monique van den Brandt
Thalita Hesse in Färingsö Zweden: ‘Alles gaat wat rustiger’
Meer ruimte, meer rust (minder stress) en veel prachtige natuur. Dat zijn de belangrijkste argumenten waarom Nederlanders emigreren naar Zweden. Dat zijn ook precies de redenen waarom de Weertse Thalita Hesse (41) zeven jaar geleden (eindelijk) de sprong waagde. Ze vertrok naar Zweden en leidt – samen met man en kinderen – haar gedroomde leven op het eiland Färingsö (gemeente Ekerö). Het zou helemaal perfect zijn met oudste dochter Nikki erbij maar die koos uiteindelijk toch voor een terugkeer naar Nederland.
Het goede moment
Thalita komt net terug van een wandeling met de hondjes. En die kans daarop is best groot aangezien ze drie keer per dag met de schattige viervoeters de prachtige natuur in de omgeving opzoekt. In 2017 emigreert Thalita samen met haar man Andreas (46), dochter Nikki (22), zoon Bam (15) en dochter Pixie (14) naar Zweden. Thalita vertelt hoe dat zo kwam: “Andreas heeft vaak in verschillende landen gewerkt (als lasser in de staalbouw). Ook in Zweden. Hij vond Zweden een heel mooi land met een mooie cultuur. En niet zo drukbevolkt. Daar is het idee ontstaan om te emigreren. Dat was jaren geleden toen onze dochter nog in de luiers zat. Maar omdat het toen een slechte timing was hebben we dat plan weer in de ijskast gezet. In 2009 kochten we een huis in Weert en daarmee besloten we eigenlijk dat we die droom zouden laten varen. Maar toen een vriendin van mij in Zweden op vakantie was geweest en ook graag die kant op wilde verhuizen begon het bij ons ook weer te kriebelen.”
Kijken of het klikt
Thalita en Andreas besluiten om actief iets te gaan doen om naar een emigratie toe te werken. “We begonnen met één keer per week privéles Zweeds. Dit was erg leuk omdat het een hele lieve lerares was en het was gewoon heel gezellig. Vervolgens heb ik actief werk gezocht en CV’s opgestuurd naar bedrijven in Zweden. En we bezochten de emigratiebeurs (voor wie wil gaan; 29 en 30 maart 2025 in Houten). Een jaar later, dat was in 2017, kwamen we in contact met een Nederlander die in Zweden woont. Hij was op zoek naar een collega”, vertelt Thalita enthousiast. Ze besluiten om eerst voor een vakantie naar Zweden te gaan en deze Nederlander te ontmoeten; kijken of het werk wat zou zijn voor Andreas en kijken of het klikt. Tijdens deze vakantie gaat Thalita zelf op sollicitatiegesprek bij een poetsbedrijf waar ze een contract krijgt aangeboden. Thalita: “Toen we twee weken later weer terug naar Weert reden hadden we allebei een contract op zak!” Thuisgekomen verkopen ze hun huis en zeggen allebei hun baan op. Vijf weken later vertrekt het gezin naar Zweden. Tot verdriet van Thalita’s ouders. “Ze hadden altijd op de kleinkinderen gepast en moesten wel even slikken. Maar ze zijn ook heel blij voor ons dat we het hier naar onze zin hebben”, zegt Thalita vlug, “en ze komen ons regelmatig opzoeken.”
Loslaten
In het begin verblijft het gezin in een caravan van Andreas’ werkgever. Niet ideaal maar het is slechts tijdelijk (vijf maanden). Daarna wonen ze anderhalf jaar in een huurhuis. In 2019 kopen ze een huisje waar ze nu nog steeds wonen. In het begin dreigt er nog een kink in de kabel te komen; oudste dochter Nikki wil niet in Zweden blijven. Thalita vertelt over die tijd: “De eerste paar maanden waren niet gemakkelijk; we woonden in een caravan en konden onze verhuisdozen nog niet uitpakken. Het voelde nog niet echt als ons plekje. En toen wilde Nikki ook nog eens terug naar Nederland! Toen heb ik wel vaker gedacht ‘Nou wil ik terug’, omdat ik niet wilde dat ons gezin uit elkaar zou gaan. Maar eenmaal in ons huurhuis konden we het meer ons eigen huisje maken en dat voelde dan ook meteen beter. Wel is het erg moeilijk geweest natuurlijk als één van de kinderen terug wil. Maar goed, uiteindelijk moet je het ook accepteren. Als dat is wat zij wil en als ze daar gelukkig van wordt, dan moet ze dat doen.”
Lang land
Zweden telt 10,5 miljoen inwoners. Qua oppervlakte is Zweden bijna elf keer groter dan Nederland. Ook is het land nogal langgerekt; de afstand tussen de noordelijkste stad Kiruna en de zuidelijkste stad Trelleborg is vergelijkbaar met die tussen Groningen en Madrid.
Van poetsen naar zorgen
Andreas werkt drie jaar als monteur en vervangt ramen en deuren. Daarna wisselt hij weer naar zijn oude beroep van lasser in de staalbouw. Thalita werkt vijf jaar bij het poetsbedrijf maar kiest uiteindelijk voor de thuiszorg wat onderdeel is van hetzelfde bedrijf. Thalita vertelt daarover: “De switch naar thuiszorg is mij erg goed bevallen; het werken met ouderen en hulpbehoevende mensen is erg dankbaar werk. En op deze manier kan ik mijn Zweedse taal nog meer opkrikken. Bij het poetsbedrijf werd voornamelijk Engels gesproken.”
Eigen boontjes doppen
Het huis van de familie Hesse staat op het eiland Färingsö, vijfenveertig minuten rijden vanaf Stockholm (en 1.447 km vanaf Weert). Het ligt vlak bij het water, op één kilometer afstand van natuurreservaat Eldgarnsö, in een rustige buurt. “We wonen in een klein huisje van ongeveer tachtig vierkante meter met 2.500 m2 grond erbij. De helft van onze straat bestaat uit huizen van mensen die in de stad wonen en hier hun vakantiehuisje hebben. Ze zijn er vooral in het voorjaar en in de zomer. De rest van het jaar is het hier erg rustig. Onze kinderen Bam en Pixie hebben allebei een klein huisje in de tuin en daar hebben ze hun eigen plekje. Andreas heeft een kas gebouwd en we hebben blauwe bessen, aardbeien en druiven uit eigen tuin. In het voorjaar planten we weer boontjes, wortelen, courgettes, komkommers en rabarber. Altijd leuk als er wat van uit komt. We genieten veel van de natuur en van de rust. En van de hertjes die ook de tuin inlopen”, vertelt Thalita blij. “Ik vind de tijd met mijn gezin en familie vooral waardevol. We gaan samen iets leuks doen en als je dan merkt dat iedereen het naar de zin heeft, dan maakt mij dat gelukkig. Ik ben best snel tevreden en heb niet veel nodig om gelukkig te zijn; rust, ruimte, natuur en geen stress. Ik ervaar hier dat alles wat rustiger gaat; het werken en het rijden op de weg. Ze zeggen altijd dat Zweedse mensen meer op zichzelf zijn, maar daar merk ik niet veel van. Misschien komt dat omdat ik zelf ook graag op mezelf ben en niet per se zoveel contact hoef of nodig heb.”
Waarom betalen ze in Zweden niet met euro?
In Zweden betaal je met de Zweedse kroon. 10 Zweedse kroon is 0,98 eurocent. In september 2003 werd er een referendum voor toetreding tot WKM II (wisselkoersmechanisme) gehouden. De uitslag was dat 55,9% tegen lidmaatschap van de eurozone stemde. Hierdoor heeft Zweden de invoering van de euro voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Bospop en kroketten
De vraag wat (of beter gezegd wie) ze het meeste mist uit Nederland hoef ik Thalita uiteraard niet te stellen. Dat is haar dochter Nikki. Die volgt nu het laatste jaar van de opleiding product design op het SintLucas in Boxtel. “Naast haar studie werkt Nikki veel, ze turnt en houdt van concerten en festivals. In de zomer komen wij twee keer terug naar Nederland (voor Pinkpop en Bospop) en af en toe boek ik een reisje van een paar dagen met het vliegtuig. En dan is het heerlijk om Nikki en familie weer te zien. In Nederland geniet ik van de goulashkroketten want die kennen ze in Zweden niet. Maar als ik alle veranderingen in Nederland zie, dan word ik daar wel eens triest van. Het is niet meer hetzelfde als vroeger. En dan weet ik dat we de juiste keuze hebben gemaakt om Nederland te verlaten”, sluit Thalita af.
Johnny Depp en Alice Cooper traden hier in 2023 op onder de naam Hollywood Vampires.
Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Monique van den Brandt monique@vandenbrandt.eu