Teun, Saar, Saja en Sara

Vier kinderen die zich in de afgelopen jaren gericht meldden met interesse in de dagtaak van de burgemeester. Omdat ze de wens koesteren zelf ook burgemeester te worden, omdat ze geïnteresseerde volgers van de lokale en landelijke politiek zijn en omdat ze nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen. Met Teun stond ik in 2019 met bouwhelm op en hij met het kinderburgemeester T-shirt aan boven op de net gerenoveerde Lambertustoren. De bouwsteigers boden ons een gemakkelijke route omhoog en vol enthousiasme wees hij zijn eigen achtertuin aan en genoten we van deze blik op Nederweert. Teun was onze eerste kinderburgemeester voor een dag. 

In Nederweert-Eind woont Saar, ik denk dat zij de jongste, frequente volger van onze gemeenteraadsvergaderingen is. Saar paste de ambtsketen en samen deden we een middag lang het burgemeesterswerk. Met als hoogtepunt een ontmoeting in het kader van “make-a-wish”, toen een ernstig zieke jongen de gelegenheid kreeg in Nederweert op een echte legertank mee te mogen rijden. Zijn grote wens ging daarmee in vervulling. En Saar ervoer hoe bijzonder het is daar als (kinder-)burgemeester bij te mogen zijn. 

Saja en Sara tenslotte zijn zusjes die respectievelijk toewerken naar het ambt van burgemeester en minister-president. Gewoon omdat het kan, zeker nu ze in het nieuws hoorden dat Mark Rutte stopt en de stoel beschikbaar komt. Het weekblad en de krant worden gelezen en de dames hebben ideeën voor een beter Nederland. We bezochten de studio van Nederweert24 en ze gaven een interview voor de camera. 

Vier jonge inwoners van de gemeente Nederweert die de kopgroep vormen van veel meer kinderen die, bijvoorbeeld, in een van de leerlingenraden van onze scholen actief meedenken en meedoen. Of de ‘vijfdegroepers’ van basisschool de Schrank die vorig jaar in het kader van hun burgerschapslessen aan de slag waren met concrete verbeterideeën in hun eigen dorp. Zwerfafval en sportmogelijkheden buiten waren daar onderwerpen van onderzoek. De gemeenteraad (achttienplussers) heeft nu de uitnodiging bij me neergelegd te onderzoeken of en hoe een kinderraad in Nederweert vorm kan krijgen. Die uitdaging ga ik graag samen met kinderen aan. Samen onderzoeken, samen aan de slag!

Birgit Op de Laak
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.