Tekenen om de gezondheid van de mensen te bevorderen

Met een moeder die schildert, werd tekenen bij Daan Janssen (24) uit Nederweert er met de paplepel ingegoten. Tijdens zijn studie Geneeskunde kwam hij erachter dat hij zijn passie voor tekenen kon gebruiken om mensen te helpen het menselijk lichaam beter te begrijpen. “Ik vind het belangrijk dat iedereen gezond kan leven.

“Wat ik zo mooi vind aan tekenen? We zijn allemaal wel eens onzeker, ik ook. Studeer ik genoeg? Werk ik hard genoeg? Bereik ik genoeg in mijn leven? Door sociale media vergelijk je jezelf continu met het succes van anderen. Daar heb ik soms last van. Als ik teken dan kan ik het een plek geven, dan ervaar ik die onzekere gevoelens. Ik stop ze niet weg, maar accepteer ze.”

Boekenleggers

Hij moet toegeven dat hij vroeger geen enkele tekenles gehad heeft. Daan en zijn twee broers kregen als kind van hun ouders al op jonge leeftijd potlood en papier in hun handen gedrukt. Daan: “Ik herinner me nog goed dat ik in groep vijf begon met het tekenen van boekenleggers voor mijn klasgenootjes.” Wat Daan toen zo leuk vond aan tekenen? “Tekenen was rustgevend en zorgde voor ontspanning.”

Het menselijk lichaam

Tijdens zijn studie Geneeskunde op Maastricht University ging Daan voor het eerst delen van het menselijk lichaam tekenen. Hij was toen negentien jaar. “Ik was altijd geïnteresseerd in hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.” Zijn eerste tekeningen waren bedoeld om de studiestof beter te begrijpen. Daan weet nog goed dat hij op een gegeven moment een tekening maakte waarin hij de vervetting van vaten uitlegde. De 24-jarige vertelt dat studiegenootjes enthousiast op zijn tekeningen reageerden; ze begrepen de materie daardoor beter. “Ik vond het gaaf dat ik iets kon maken waarbij ik niet alleen mijzelf hielp, maar ook anderen.”

Zakcentje

Ongeveer een jaar later kreeg Daan zijn eerste tekenopdracht. Een collega van zijn vader die longarts is, had illustraties nodig voor een proefschrift dat ze schreef. “Ze vroeg mij of ik de tekeningen wilde maken. Dat leek me heel tof om te doen.” Van het een kwam het ander en voor Daan het wist kreeg hij meer tekenopdrachten. Hij maakte illustraties voor verschillende medische boeken en lesmethoden en verdiende daar een extra zakcentje mee.

Drijfveer

Daan zijn drijfveer? “Ik vind het belangrijk dat iedereen gezond kan leven. Ik ben een beetje een zorgzaam type. Maar om te weten hoe je met je lijf moet omgaan, moet je je lichaam begrijpen. En dat is lastig; het menselijke lichaam is enorm complex. Daarom denk ik dat leuke afbeeldingen die de aandacht trekken, en die ook nog eens goed in elkaar zitten, daarbij kunnen helpen.”

Master

Inmiddels heeft Daan zijn bachelor geneeskunde afgerond en is nu bezig met de master Health Education and Promotion (gezondheidseducatie en -promotie), waar de focus ligt op de preventie van aandoeningen. Het tekenen maakt geen deel uit van Daans studie. “Maar het past er beter bij dan wanneer ik verder zou studeren als een gespecialiseerde dokter, bijvoorbeeld.” Het is een extra vaardigheid die hij kan toevoegen om zijn projecten op school te verrijken.

Later

Daarnaast had Daan afgelopen maand zijn eerste tekencursus. “Daar kwam ik erachter dat ik mijn potlood helemaal verkeerd vasthoud!”, vertelt hij lachend. De 24-jarige is er zeker van dat hij zijn passie voor tekenen wil toepassen in de medische wereld. “Het lijkt me heel mooi als ik straks het tekenen op een grootschalige manier kan inzetten om de gezondheid van mensen te bevorderen.”

Portfolio: janssenillustraties.wixsite.com/welkom