Tejo Cardinaal: flamboyant couturier en kunstbreier

“Ik houd van gezelligheid”

Op het raam een poster van een kunstbrei-event. In huis voorbeelden van zijn breikwaliteiten. Op tv een filmpje over het grootste kantbreiwerk ter wereld, gemaakt door Tejo Cardinaal, gepensioneerd couturier en nog lekker druk. “Ich bin un druk jong, altied gewaesj.” Na dit interview moet hij vliegensvlug naar woonzorgcentrum Zuyderborgh, waar hij breiles geeft aan ouderen. Zelf 78 jaar maar nog steeds kwiek, vief en druk, maar heel gezellig. Net als de inrichting van zijn huis: druk en gezellig. In barokstijl, met hier en daar een kleine stijlbreuk in de vorm van een hedendaags element. Is het een hang naar de romantiek van het verleden, of is het een ontkenning van het hedendaagse? “Het zal wel komen doordat ik ouder word”, zegt de goedlachse fitte zeventiger. “Ik ben misschien voor veel mensen ‘een clown’, maar ik ben gelukkig met mezelf! Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde en tel er maar op: met ‘eine slaag’ is het afgelopen.”

Vaardigheid

Tejo bewoont sinds 2000 een verrassende benedenwoning aan de Schaekenstraat in Weert. Uit alles spreekt zijn ambachtelijke vaardigheid. Zowel in het grove als in het subtiele vakwerk. “Alsof er met paard en kar hier was binnengereden, zo zag het er uit! Het was er vies en de muren waren beschadigd. Ik heb er alles aan moeten doen om het leefbaar te maken: stuken, sanitair plaatsen, schilderen, behangen.” Het resultaat mag er zijn. Het is er spik en span en alle ruimtes zijn met zorg en in persoonlijke smaak ingericht.

Grootste kunstbreiwerk ter wereld

Zijn oma en moeder leerden hem breien. Als kind breide Tejo sokken voor de meester op school, met breinaalden gemaakt van fietsenspaken, want de kostbare breinaalden van oma mocht hij niet gebruiken.
Na zijn werkzame leven als couturier, besloot hij de uitdaging te zoeken in de productie van een levensgroot kunstbreiwerk. Vijf jaar was hij er mee bezig, resulterend in een schitterend werk van meer dan drie meter in doorsnede en meer dan tien meter in omtrek. Zoals hij zelf geëmotioneerd zegt: “Dit is mijn grootste nalatenschap.”

Atelier

Het atelier van Tejo is een compacte ruimte die veel van zijn projecten herbergt. Zijn huidige project is het boetseren van de lijfjes van poppen die hij vervolgens volledig kleedt. In de grote kast hangen diverse prachtige jurken van artiesten uit een ver verleden. Wie kent niet de prachtige uitdossingen van Tejo tijdens carnavalsoptochten en bij flamboyante optredens waar hij Nana Mouskouri, Bette Midler en andere coryfeeën playbackt. Zingen kan hij niet (“Ik heb een stem als een kraai”), optreden in prachtige uitdossingen daarentegen des te beter.

Mariagrot

Een bouwwerk van tweehonderd kilo siert het balkon. “Ik weet niet of het mag, maar als hier twee flinke mensen zitten van 100 kilo, dan is dat toch hetzelfde?”, lacht hij. Tejo is niet praktiserend katholiek, maar wil voor het slapen gaan wel een rozenkrans bidden. Een reisje naar Lourdes bracht hem op het idee een Mariagrot te bouwen, met daarin de beeltenissen van Maria die verscheen aan Bernadette. Tejo noemt zijn, volledig van de buitenwereld afgesloten, balkon ook wel zijn naaktstrand. “Voor ik hier ga liggen zonnen, kondig ik dat altijd even aan bij die dames.”

Museum

Bewoning van de benedenwoning heeft het voordeel dat er een kelder bij hoort. Tejo heeft de kelder van zijn woning volledig benut voor een museum van materialen uit de tijd van zijn ouders en grootouders, inclusief spullen uit zijn jeugd. Op het bed poppen met gebreide kleding die de kinderen Cardinaal zelf gedragen hebben. Verderop het kinderbedje, mutsjes van oma, voorbeelden van breifiguren, de doopjurkjes van destijds en een teretije rok, van door oma zelfgesponnen, geverfd en geweven garen.

Vier zussen, vier broers en Tejo 

“Ik ben alles”, zegt hij, niet bedoeld als zelfingenomenheid maar als toelichting op zijn persoon. Geboren als boerenzoon in een groot gzin, met de naam Theodorus. Zich fonetisch ‘Tejo’ noemend. Excentriek, perfectionistisch en razend creatief. Een mens met een eigen mening en een eigen levenswandel! Op jonge leeftijd ging Tejo naar de kunstacademie in Maastricht, om vervolgens een stage te doen in Parijs en als cum laude afgestudeerde couturier een eigen zaak te beginnen in Maastricht en Montreal (Canada). Eenmaal terug in Nederland werkte hij tot aan zijn pensioen als bruidsmodeontwerper.