Tandzorg belangrijk, voor nu en voor later

Tandartspraktijk in gezondheidscentrum Leuken, persoonlijk en ongedwongen

Niemand gaat met plezier naar de tandarts. Maar als het moet, wil je ook snel, prettig en vakkundig geholpen worden. Tandzorg Leuken is zich daarvan bewust en biedt al die criteria onder één dak. In het Gezondheidscentrum aan het St. Jobplein staat een moderne en ruime praktijk die voor patiënten én medewerkers comfortabel aanvoelt. Een kennismaking.

Nabij de rotonde op de St. Jobstraat is twee jaar geleden een nieuw winkelcentrum gerealiseerd. Naast winkels is er in het complex ook een groot gezondheidscentrum gevestigd. Hier vinden huisartsen, fysiotherapeuten, apotheker, diëtisten, verloskundigen en een logopediste elkaar in toegankelijke zorg, midden in de wijk. Deze disciplines ondersteunen en versterken elkaar waar mogelijk, zodat de patiënt/cliënt daar voordelen van ondervindt. Dat was ook een van de redenen van Tandzorg Leuken om zich hier te vestigen. Hun andere praktijk, Tandzorg Oranjeplein aan de Nassaulaan, groeide uit het jasje en een extra praktijk was noodzakelijk. Leuken, en specifiek het Gezondheidscentrum, bleek de ideale locatie. Zorg op de juiste plek.

Jolanda Jansen.

Op hoog niveau

“De beide praktijken van Tandzorg (Oranjeplein en Leuken) hebben bijna alle specialismen tot hun beschikking. “Dat vergroot het aanbod van kwalitatieve en persoonlijke tandheelkunde op hoog niveau”, legt praktijkmanager Eefje 

Vandenbulcke uit. Zij heeft bijna 20 jaar ervaring in het tandartsvak. Van tandartsassistente, baliemedewerkster tot backoffice is ze nu de manager van beide vestigingen. “Met deze praktijk op Leuken zijn wij groeiende. Dagelijks vinden patiënten hun weg naar hier ondanks dat velen zich niet realiseren dat er een tandartsenpraktijk in het gezondheidscentrum is.” 

Tekort aan tandartsen

Eefje: “Omdat we één zijn met de praktijk op het Oranjeplein werken de tandartsen, assistentes, preventie-assistentes en mondhygiënisten zowel hier op Leuken als op het Oranjeplein. Dat maakt ook dat in geval van bijzondere behandelingen de patiënt bij de gewenste specialist ingepland kan worden. Er is in Nederland een tekort aan tandartsen door het maximum aantal opleidingsplekken die de overheid ons oplegt. Combineer dat met een grotere uit- dan instroom, omdat veel tandartsen de pensioengerechtigde leeftijd naderen, en het tekort wordt dus alleen maar groter. Zodoende worden steeds vaker tandartsen uit het buitenland in dienst genomen. In onze praktijk werkt sinds maart van dit jaar Mahmoud, een zeer ervaren tandarts afkomstig uit Syrië die daar jaren zijn eigen tandartsenpraktijk had. Nadat hij hier in Nederland alle vereiste diploma’s had gehaald is hij in Zeeland gaan werken. Na twee jaar is hij overgestapt naar onze praktijk, dichter bij zijn gezin in Eindhoven. Wij zijn heel blij met hem.” Mahmoud (50) vertelt in zeer goed Nederlands: “Ik ben in 2017 vanuit Syrië hiernaartoe gekomen en ben in Nederland zeer goed opgevangen. We hebben drie kinderen, een dochter van 21 en twee zonen van 20 en 15. Ik ben afgestudeerd tandarts aan de universiteit van Damascus, maar om veiligheidsredenen moesten we het land verlaten. En in dit land kan ik mijn werk nu weer voortzetten. Ik werk hier met heel fijne collega’s en wil in de toekomst mijzelf gaan specialiseren in implantologie.”

Mahmoud

Ook Jolanda Jansen (57) werkt met plezier in de praktijk op Leuken. “Jarenlang ben ik tandartsassistente geweest, maar wilde na die jaren ook zelfstandig iets betekenen voor de patiënt. Ik heb opleidingen gevolgd en ben nu Paro preventie-assistente. Dat betekent dat ik het gebit tot bepaalde diepte onder het tandvlees mag reinigen. Ook geef ik poetsinstructies. Die preventie is iets van de laatste jaren. Dit was vroeger niet zo. Toen werd er veel eerder en veel meer geboord en getrokken. Gelukkig weten we nu meer te behouden en het gebit in goede staat te brengen.”

Eefje vult Jolanda aan: “Wij doen veel aan preventie. Vooral bij kinderen. Veel ouders weten niet dat een tandartsbezoek voor kinderen tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering en dus gratis is (de kosten van de tandarts worden voor kinderen tot 18 jaar vergoed met uitzondering van kronen, bruggen, implantaten en beugels). Wij adviseren om al vanaf 2,5 jaar de eerste controles uit te voeren. Op die leeftijd worden ook de eerste poetsinstructies gegeven aan de ouders én de kinderen om ze zo spelenderwijs te helpen aan een goed en gezond gebit.”

Eefje Vandenbulcke, praktijkmanager.

Tandarts Suzanne van den Berg (26) is ook verbonden aan de praktijken. Zij beaamt dat er tegenwoordig steeds minder geboord wordt. “Met andere technieken proberen we de tanden en kiezen gezond te maken en intact te laten.” 

Omdat ze als ZZP’er ook op andere plaatsen werkt kan ze praktijken goed vergelijken. “Dit is een prettige en moderne praktijk die erg goed uitgerust is met apparatuur en materialen. Ook aan het comfort van de medewerkers wordt hier veel aandacht besteed. Ergonomische werkplekken en omstandigheden krijgen veel aandacht.”

Praktijkmanager Eefje sluit af: “Dat is wat we willen, een kwalitatief goede mondzorg (want dat staat toch bovenaan) maar tegelijkertijd een prettige omgeving. Zowel voor de patiënt als voor de medewerker. Want mensen gaan immers niet graag naar de tandarts, dus doen wíj wat we kunnen om het zo comfortabel mogelijk te maken. Dát is Tandzorg Leuken en Oranjeplein.”

Ook inschrijven??

St Jobplein 10B – Weert
0495-200011 • info@tandzorgleuken.nl
www.tandzorgleuken.nl