Sterke vrouwen werken ambitieus aan de toekomst van Weert

Over ruim een jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Op 18 maart 2026 mogen we weer naar de stembus om onze voorkeur uit te spreken voor de raadsleden de volgende vier jaar. Als het aan de drie huidige fractievoorzitters van de coalitiepartijen ligt, gaan zij na de verkiezingen verder op de ingeslagen wegen. En om het programma dat deze coalitie drie jaar geleden heeft opgesteld verder te realiseren. De drie dames zijn gedreven, betrokken en bovenal trots op hetgeen er is gebeurd en op wat er nog staat te gebeuren.

Gezamenlijk doel

Op een mistige zaterdag spreken we de enthousiaste dames: Jurrella Kleinmoedig van Weert Lokaal, Lilian van Grimbergen van de Weerter VVD en Patricia van der Vegt namens D66. Deze partijen vormen samen de coalitie in de gemeenteraad van Weert. Zij leveren ook de vijf wethouders die samen met de burgemeester het college vormen. De drie dames hebben deze raadsperiode hun ‘debuut’ gemaakt als fractievoorzitter.

“Je maakt een enorm snelle leercurve door”, steekt Jurrella van wal. “Ik nam de positie over van Jeroen Goubet. In het begin is het zoeken naar de juiste balans in verdeling van al het werk, want naast fractievoorzitter ben je ook raadslid.”
Lilian nam de plek in van Thomas van Gemert die wethouder werd. Patricia volgde de tot wethouder benoemde Lizbeth Steinbach op.

“Een vruchtbare samenwerking kan alleen als er volledig vertrouwen is. We hebben regelmatig overleg gehad waarin we naar elkaar zijn toegegroeid en voldoende vertrouwen in elkaar hebben gekregen. Ondanks de onderlinge verschillen tussen de acht partijen in de gemeenteraad hebben we allemaal een gezamenlijk doel; vooruit met onze stad. Dat gaat op een constructieve manier waarbij we onderweg moeten meebewegen met de veranderingen in de samenleving. Maar we willen wel vasthouden aan de richting die we gezamenlijk bepaald hebben”, aldus de dames.

Patricia van der Vegt  (43) D66 Werkzaam bij Varendonck College

Verschillende belangen

Alle drie spreken van een ‘mooie rol’ om de Weerter inwoners te dienen. Patricia: “Politiek is complex en vaak traag. Toch is het mooi om als raadslid/fractievoorzitter het verschil te kunnen maken en onderwerpen op de agenda te plaatsen.”
Lilian vult aan: “Dat doen we als partijen regelmatig door het indienen van moties en amendementen. Twee instrumenten om beleid concreet te beïnvloeden. Hiervoor laten we ons inspireren door hetgeen er leeft onder inwoners en ondernemers. Je moet je wel realiseren dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Iedereen heeft andere belangen en voorkeuren en dat is soms best lastig.”

Na de verkiezingen van 2022 werden Weert Lokaal, VVD en D66 de partijen die de coalitie gingen vormen. Zij schreven samen het coalitieprogramma voor de volgende vier jaar. Met de titel ‘Samen Doen, Eerlijk, Sociaal en Ambitieus’ konden ze aan de slag. Het werd de leidraad voor het college om hiermee te werken aan de gestelde doelen. Doelen die leiden tot plannen en acties. “En we mogen stellen dat er al veel is gerealiseerd en ook heel veel in gang is gezet”, stellen de dames vast.

Lilian van Grimbergen (51) De Weerter VVD Werkzaam bij UWV

Woningbouw en leefbaarheid

Jurrella: “Erg belangrijk is de ambitie op het gebied van woningbouw. Weert heeft ambitieuze plannen om tot 2037 maar liefst 4.650 woningen te bouwen. Dat is aanzienlijk meer dan de oorspronkelijke doelstelling. Dit betekent een toename van 250 naar 350 woningen per jaar. De raad heeft in mei drie miljoen euro beschikbaar gesteld om een versnelling te realiseren. Het geld wordt voor een groot deel ingezet voor het versterken van de gemeentelijke organisatie zodat zij meer regie kunnen pakken op de grote opgave. Het college heeft diverse locaties op het oog waar de komende jaren gebouwd kan worden. Laarveld 4, Weert-Zuid (Keent en Moesel), het Beekstraatkwartier, het terrein van de voormalige van Horne Kazerne en Hushovervelden.”
Lilian vult aan: “Belangrijk daarbij is dat we willen bouwen naar behoefte. Dit wordt nu onderzocht en op basis van de resultaten wordt een huisvestingsverordening vastgesteld. Daarbij speelt mee dat mensen bewegen. Mensen vertrekken uit Weert, maar er komen ook mensen juist zeer bewust in Weert wonen. In eerste instantie bouwen we voor ‘eigen’ mensen. We zien het belang van betaalbare woningen voor jongeren en senioren, eventueel gecombineerd met zorg. Het zou mooi zijn als we beweging krijgen in de keten en senioren in grotere huizen verhuizen naar passende kleinere woningen. Daarmee komen woningen vrij voor gezinnen of jongeren. De woningmarkt zit door heel veel factoren op slot.”

Jurrella Kleinmoedig (49) Weert Lokaal Werkzaam bij Rabobank

Patricia: “Net zo belangrijk is het dat er ook voor de kerkdorpen plannen ontwikkeld worden om de leefbaarheid op peil te houden. Het meegroeien van voorzieningen mag je niet uit het oog verliezen. Denk aan gezondheidszorg (huisartsen en ziekenhuis), sportfaciliteiten en maatschappelijk aanbod. Een feit is dat Weert groeit terwijl andere gemeenten in Limburg juist krimpen. Volop kansen dus voor Weert!”
Jurrella: “Wat die leefbaarheid betreft zijn er mooie voorbeelden van de plannen voor Moesel en Boshoven. In Moesel start op korte termijn de bouw van een MFA en voor Boshoven worden die plannen steeds concreter. Nog dit jaar wordt een gebiedsvisie opgesteld voor Groenenwoud en de Biest.”

Patricia legt verder uit: “Het Open Park Weert (Sportpark Boshoven) is een dossier dat nu eindelijk richting realisatie gaat. De ‘binnenplannen’ (sporthal) zijn concreet en voor de ‘buiteninvulling’ zijn we nog in gesprek met de drie gebruikende verenigingen. Maar alles ziet er goed uit en zal dit jaar uitgerold worden.

We zijn ook blij met de invulling van de Poort van Limburg. De plannen van de nieuwe eigenaar passen bij de ambitie van Weert op recreatief en cultureel gebied. Waarschijnlijk komt er dit jaar een definitieve afronding en gaat de Poort weer iets toevoegen aan Weert.”

Lilian: “We gaan ook weer meer investeren in ‘groen’. We pakken achterstallige vervanging en onderhoud aan en er zijn extra serviceteams voor de openbare ruimtes in het beleid vastgesteld. Dit jaar volgt een nieuwe aanbesteding waarbij vooral gekeken wordt naar het kwaliteitsniveau. Allemaal heel belangrijk voor het welzijn maar ook voor de vergroening (milieu) van onze gemeente. Een voortdurend extra aandachtspunt is de veiligheid en de handhaving in onze gemeente.”

Binnenstad

De fractievoorzitters zijn het eens over de belangrijke rol van het centrum. “We zijn blij dat er weer saamhorigheid in de binnenstad is. Dat ondernemers weer bijdragen aan de BIZ en dat die gelden ook gebruikt worden voor o.a. aankleding en evenementen. Hopelijk volgen ook snel de vastgoed-eigenaren en gaan ook zij via een BIZ een bijdrage leveren aan een vitalere binnenstad. Dat zijn natuurlijk wel processen die tijd nodig hebben. Daarnaast is er een nieuw Weert Marketing-traject opgestart en is de manager Binnenstad samen met de organisatie Streetwise actief om nieuwe ondernemingen naar het centrum te halen. Verder hebben we ons vanuit de coalitie ook sterk gemaakt voor een meer dienstbare gemeente voor initiatiefnemers van evenementen. Zo zijn we er onlangs in geslaagd om de leges (kosten die door organisatoren aan de gemeente betaald moeten worden) aanzienlijk te verlagen en we gaan constructiever om met vergunningaanvragen. Dus geen ‘nee’, maar ‘ja tenzij’. Dus niet afkeuren maar meedenken om een evenement wél mogelijk te maken.”

Onderwijs en talentonwikkeling

Een ander belangrijk doel van de coalitie is het versterken van het middelbaar beroepsonderwijs in Weert. Daarbij streven de partijen naar een ‘Techniekcampus’. Patricia die werkzaam is in het onderwijs: “Er is in Weert veel behoefte aan praktijkgericht personeel. Veel bedrijven in de maak-industrie staan te springen om goed opgeleide technische medewerkers. Prachtige bedrijven met banen met een goede toekomst. Momenteel zien we dat veel jongeren kiezen voor een Mbo-opleiding buiten Weert. Als leerlingen buiten Weert gaan studeren is de kans groot dat bedrijven in die steden ze ook binnenhalen voor hun bedrijven. Deze jongeren hebben we in Weert juist zo hard nodig. Een goede samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid is essentieel. Dat wordt nu uitgewerkt in een Techniekcampus.”

Jurrella vult haar aan: “In veel van deze initiatieven werken we samen met de MRE, Metropool Regio Eindhoven, waarin we elkaar kunnen versterken en aanvullen. Maar we werken ook met zeven gemeenten in Midden-Limburg samen in o.a. de zogenaamde RegioDeal. Dat is een landelijk initiatief waarin gelden beschikbaar worden gesteld voor initiatieven met een regionale impact. Het Rijk stelt 20 miljoen beschikbaar, Provincie Limburg en de zeven Midden-Limburgse gemeenten ieder 10 miljoen.”

Bereikbaarheid

Tot slot wijzen de fractievoorzitters op mobiliteit en bereikbaarheid. Lilian: “Door de groei van het aantal inwoners en de groei van industrie en bedrijvigheid neemt ook de verkeersdrukte toe. Dat vraagt echt aandacht. Ontsluiting van wijken en bedrijventerreinen zijn van wezenlijk belang. Prioriteit heeft de ‘congestie’ (ophoping/verstopping) van de Ringbaan-Noord bij Boshoven. Door het toenemende vrachtverkeer loopt het verkeer hier nogal eens vast. Maar ook in West en Oost neemt de verkeersdrukte toe. Er wordt nu onderzoek gedaan dat moet aangeven waar de knelpunten én de mogelijke oplossingen zitten.
Een ander punt dat het afgelopen jaar is gerealiseerd is de hoogwaardige fietsverbinding Weert – Nederweert. Een nieuw 4 meter breed fietspad, veilig, goed verlicht en mét voorrang. Belangrijk voor de snelle verbinding en om mensen te stimuleren de fiets te pakken in plaats van de auto.”
Patricia: “Waar we ook heel veel waarde aan hechten zijn de veilige schoolstraten. Leerlingen moeten veilig naar en van scholen kunnen lopen en fietsen. Knelpunten en gevaarlijke situaties vragen onze aandacht en die moeten we voor zover mogelijk oplossen.”

Voor de inwoners

De dames zijn het met elkaar eens. De groei van Weert zorgt ervoor dat we onze identiteit kunnen houden. “Groei brengt altijd nieuwe uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan parkeren in de wijken of in het centrum. Hoe vul je de beschikbare ruimte zo goed mogelijk in?
We hebben wel moeten wennen aan de soms lange trajecten. Processen zijn vaak heel complex en kosten veel tijd. Bij het bouwen van woningen hebben we te maken met een omgevingsvisie, omgevingsplannen, met regels en beperkingen vanuit de provincie en het Rijk en met de belanghebbenden in de omgeving. Als coalitie hebben we een brede kijk, niet alleen voor nu maar zeker ook voor de toekomst. We zijn er heel trots op waar we als coalitie nu staan en zouden het karwei na de verkiezingen graag voortzetten. Voor onze gemeente en voor onze inwoners en ondernemers. Wonen, ondernemen en leven in een veilig en veelzijdig Weert!”