Sportplaatjesactie Heerschap Verbindt!

Spaart u ze ook al? De sportplaatjes bij Albert Heijn Heerschap? Voor uw zoon of dochter, kleinkind of gewoon voor uzelf? Maar liefst zeventien sportverenigingen uit Weert, Nederweert en Leudal doen mee aan de populaire actie van Albert Heijn Heerschap. Acht weken lang kan er gespaard en geruild worden voor een prachtig boek waarin alle leden en vrijwilligers van de clubs staan. Voor de clubs een mooi en geliefd naslagwerk. Het (sport)plaatjesboek is onderdeel van een groot driejarig sponsorcontract dat Heerschap Groep afsloot met maar liefst 56 verenigingen uit de regio; Heerschap Verbindt!

Midden in de samenleving

We praten met Tom van der Putten (Marketing & Communicatie Heerschap Groep), Math Smeets (voorzitter FC Oda) en Orry Snels (shiftleider Albert Heijn Heerschap Boshoven en lid van VV DESM) bij de winkel in Boshoven. De sportplaatjesactie is ondertussen in volle gang (actie loopt van 12 september tot en met 6 november). 

Het is alweer zeven jaar geleden dat er gespaard kon worden voor een sportplaatjesboek. Ook toen deden veel voetbalclubs mee. Om nog meer verenigingen de mogelijkheid te geven mee te doen en om één lijn te trekken voor alle clubs is ‘Heerschap Verbindt!’ in het leven geroepen. Tom legt uit wat het inhoudt: “Met onze vijf Albert Heijn Heerschap supermarkten en Bakkerij Heerschap staan we midden in de samenleving. Als Heerschap Groep vinden we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen erg belangrijk. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken hebben we begin 2021 contact gezocht met alle sportverenigingen in de regio met minimaal 100 leden en zijn we gestart met het bedenken en uitvoeren van Heerschap Verbindt! We hebben een plan voorgelegd waarmee we vanaf 1 januari van dit jaar een samenwerking voor drie jaar zijn aangegaan. Dit is vastgelegd in een overeenkomst. De clubs kunnen daarmee mooie inkomsten krijgen en de acties dragen weer bij aan ledenbinding en bekendheid van de club. Uiteindelijk hebben 56 verenigingen ‘ja’ gezegd op ons voorstel. Dat zijn voetbalverenigingen, maar ook tennisclubs, hockey-, zwem-, turn, – en scoutingverenigingen. Deelname aan de sportplaatjesactie is mogelijk voor verenigingen met meer dan honderd leden. Dit is dan ook de reden dat niet alle verenigingen uit de omgeving deel kunnen nemen aan Heerschap Verbindt! Met deze 56 verenigingen hebben we het overgrote deel van de mensen in de regio kunnen bereiken!”

Orry Snels

In totaal trekt Heerschap Groep een bedrag van € 750.000, – uit om te verdelen aan al deze verenigingen over een periode van drie jaar. Tom: “We vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn in onze regio. Heerschap Groep telt 750 medewerkers en het merendeel daarvan (of van hun vrienden of familie) is wel lid van een (sport)vereniging. Dat geldt ook voor onze klanten. Door het steunen van de verenigingen denken we het meeste terug te kunnen doen voor de samenleving waar wij als supermarkt natuurlijk een groot deel van uit maken.”

Herkennen en erkend worden

Math Smeets is voorzitter van FC Oda en legt uit waarom ze direct enthousiast waren over het plan van Albert Heijn Heerschap. “Natuurlijk is het geweldig om sponsorgeld te ontvangen en het klinkt misschien heel gek, maar het was ons vooral te doen om het sportplaatjesboek. Als club werk je daar samen aan. In het boek staan niet alleen al onze 650 leden maar ook alle vrijwilligers. Het is een prachtig naslagwerk, iets tastbaars om later nog eens in terug te kijken. Het is herkennen en erkend worden. Dat is voor ons belangrijk. We mochten met van alles meedenken: het bepalen van de lay-out, het maken van de foto’s van alle spelers, bestuursleden, vrijwilligers en het coördineren van de juiste naam bij de foto’s en het aanleveren van de teksten. En daar kregen we een erg mooi sponsorbedrag voor! Wij hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om in het boek onze plannen voor de toekomst te presenteren. FC Oda is al acht jaar in overleg met de gemeente over de nieuwbouwplannen van Sportpark Boshoven. Wij vinden het belangrijk om onze leden op de hoogte te houden over wat we in die acht jaar gedaan hebben. Nu ligt er een mooi plan dat vraagt om uitvoering!” Tom vult verder nog aan dat elke voetbalvereniging voor extra inkomsten heeft kunnen zorgen door sponsoren te benaderen om in het boek te adverteren. Ook die inkomsten komen geheel ten goede aan de club.

Tom van der Putten

Orry Snels (21) werkt al zes jaar bij de supermarkten van ondernemer Stan Heerschap en voetbalt vanaf de F-jes bij VV DESM. Hij heeft nog goede herinneringen aan het sportplaatjesboek van zeven jaar geleden: “Natuurlijk heb ik toen ook voetbalplaatjes gespaard. Heel leuk om te doen. We konden ook ons ‘ideale team’ samenstellen. Kon je met plakplaatjes je eigen dreamteam maken. Dat je zelf in het boek staat, is uiteraard helemaal te gek. Ik heb toen heel wat ruilacties ondernomen om het boek vol te krijgen. Het is nu al leuk om in dat oude boek terug te kijken. Nu zijn we zeven jaar verder, speel ik inmiddels in het eerste elftal en sta ik ook weer met mijn team in het boek. Veel jongens van toen staan er nog steeds in. Ik vind het een mooie actie van Albert Heijn Heerschap om zich op deze manier met alle clubs te verbinden. Ik ben al volop bezig om ook dit jaar het boek vol te krijgen.” 

Verzamelalbum en Spek-de-kas-actie

Heerschap Groep heeft de 56 aangesloten verenigingen verdeeld in drie groepen. Tom: “We vinden het belangrijk dat niet alleen voetbalverenigingen, maar ook andere clubs, zoals bijvoorbeeld scoutingverenigingen, mee kunnen doen en de mogelijkheid krijgen om een plaatjesalbum samen te stellen. De drie groepen die we gemaakt hebben rouleren in de komende drie jaar met de verschillende acties. Groep 1 is dit jaar gestart met het plakboek, dat zijn veelal de voetbalverenigingen. Groep 2 start op 7 november met de ‘Spek-de-kas-actie’. Dat houdt in dat klanten aan de kassa een muntje krijgen dat ze kunnen doneren aan een club naar keuze (dit kan ook online). Elke club start met hetzelfde beginbedrag en hoe meer muntjes er gedoneerd worden, hoe hoger het sponsorbedrag wordt. Het betekent echter ook dat als de ene club stijgt, het sponsorgeld bij de andere club daalt. De pot blijft namelijk gelijk. Op deze manier willen we verenigingen enthousiast maken om originele activiteiten te organiseren om zoveel mogelijk muntjes te verzamelen. Hierbij is het belangrijkste dat de inzet van de vereniging wordt beloond (door zoveel mogelijk muntjes te verkrijgen) en niet de grootte van de club. Hoe meer muntjes, hoe meer inkomsten voor de vereniging.”

Heerschap Verbindt! betekent dat er in een periode van drie jaar vier momenten zijn waarop een vereniging een sponsorbedrag ontvangt: 

Jaarlijks een vast bedrag
Een vast bedrag bij deelname aan de (sport)plaatjesactie
Een bedrag bij deelname aan de ‘spek-de-kas’-actie
50% van de verdiende omzet in de Foodtruck van Bakkerij Heerschap

Check ahheerschap.nl voor meer info
over de sportplaatjesactie.

Iemand nog een worstenbroodje?

Groep 3 is aan het begin van dit jaar gestart met de derde actie en dat is de verkoop van lekkers in de bekende zwarte Foodtruck van Bakkerij Heerschap. Deze staat dan buiten bij een vestiging van Albert Heijn Heerschap en wordt bemand door leden van de vereniging. In deze foodtruck verkopen ze worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, tompoezen of puddingbroodjes. Van de totale omzet gaat 50% rechtstreeks naar de vereniging. Tom: “Ook hier geldt weer: hoe groter de inspanning van de club en haar leden, hoe hoger de opbrengst voor die vereniging. Dat vinden we belangrijk bij dit totaalconcept. Het is niet alleen maar dat wij geld overmaken als sponsor. De leden kunnen zelf ook een rol spelen en een grote bijdrage leveren. Dat draagt weer bij aan de saamhorigheid van de club.”

Math Smeets

Elke jaar een andere actie

Volgend jaar rouleren de acties weer per groep. Dus dan gaat groep 3 de Spek-de-kas-actie doen, gaat groep 1 de foodtruck bemannen en kan groep 2 gaan sparen voor het plaatjesboek. En in het derde jaar schuiven ze allemaal weer door. Op die manier komen alle verenigingen aan de beurt. Tom: “We krijgen nu al veel positieve reacties vanuit de verenigingen op dit nieuwe sponsorinitiatief. We horen van de clubs: ‘Wat een toffe samenwerking met leuke activiteiten voor de club én extra inkomsten voor de vereniging’. Trouwens, ook voor de verenigingen die niet kunnen deelnemen aan Heerschap Verbindt! doen we erg veel aan sponsoring. Ik vind het erg mooi dat Stan, als eigenaar van dit al meer dan 50 jaar oude familiebedrijf, maatschappelijk verantwoord ondernemen zo belangrijk vindt. De naam Heerschap Verbindt! is dan ook erg passend!”