Sfeervol wonen te midden van kunst en curiosa.

Het huis van deze maand oogt van buiten geenszins bijzonder, maar herbergt daarentegen schatten van mensen, verzamelingen en kunst. De twee uit Brabant afkomstige bewoners Gerard van den Oetelaar (70) en Kasper de Gouw (75) kochten het huis in 1973 van de Weertse familie Poell (inderdaad, van de pasteitjes en de toastjes). Door een zeer gewaardeerd daadkrachtig optreden van een gemeenteambtenaar konden zij een stukje grond bijkopen. Hierdoor ontstond ruimte voor een atelier voor Gerard: de huisschilder die administratief medewerker werd in Weert en vervolgens koos voor een zelfstandig bestaan als autodidact en zeer succesvol kunstenaar. Ook voor zijn partner Kasper, van huis uit handvaardigheidsleraar en vervolgens werkzaam in de zorgsector, biedt het huis voldoende ruimte voor creativiteit in de beeldende variant. Het huis gonst van ongebreidelde creativiteit, waaraan de inmiddels gepensioneerde kunstenaars zich dagelijks kunnen overgeven. Dit alles, en meer, is te zien tijdens de vier open dagen in het hemelvaartweekend 2020.

Sfeevol wonen te midden van kunst en curiosa; een Huis Vertelt
Afbeelding boek Gerard Reve

Woonkamer vol curiosa
De woonkamer getuigt van smaak, maar ook van eigenzinnigheid. De inrichting is eclectisch. Meubels van diverse stijlen, gecombineerd met een bonte verzameling aan kunstobjecten en memorabilia sieren de ruimte. Een groot schilderij van Gerard boven de bank eist de aandacht op. In een glazen servieskast zijn diverse romantisch ogende serviezen opgesteld. Kasper is bijzonder trots op het servies waarvan er kennelijk ook een serie bij Maxima in het keukenkastje staat. Naast de deur een klokje, gemaakt van de kaftomslag van het boek ‘Op weg naar het einde’ van kennis Gerard Reve.
De

Memorabilia en curiosa
Het kleinste boekje ter wereld, een verloren gewaand erwtje met daarin olifantjes, onechte Fabergé-eieren van een Belgische kunstenaar, religiosa, twee speciaal voor hen gemaakte Matroesjka’s, spulletjes uit Maleisië en Rusland. De pronkkastjes in de woonkamer staan vol herinneringen en verhalen. “Weet je nog toen…?”

Memorabilia en curiosa
Keuken: klein en creatief

Keuken: knus, klein en creatief
Daar waar anderen kiezen voor een stenen of glazen spatwand in de keuken, kiezen de heren voor een variant in Van den Oetelaar-stijl. De witmarmeren wand had aan schoonheid ingeboet, wat voor Gerard voldoende was om de wand naar eigen inzicht te beschilderen. En met prachtig resultaat. Een laagje vernis zorgt ervoor dat de wand netjes afgenomen kan worden na het koken van een lekkere maaltijd, waarop zij hun gasten graag trakteren. Voor hen een goed moment om een van de andere serviesverzamelingen uit Rusland of Maleisië in gebruik te nemen.

Gerards heiligdom
Het atelier staat vol, zoals het hoort. Gerard is autodidact kunstenaar. Hij doorbreekt de beperkingen van het platte ‘canvas’ door katoen, hout en verfreliëf toe te passen. Een schilderij ontstaat organisch, afhankelijk van zijn stemming en gevoel. Zijn werk is kleurrijk, met kenmerkende kleurcontrasten. Hij exposeert met veel succes in Rusland en Maleisië, waar hij drie onderscheidingen ontving voor zijn werk. Sinds enige tijd beschildert hij glazen objecten middels de ‘achterglasschildering’. Een oude schildertechniek waarbij de binnenzijde van een glazen voorwerp wordt beschilderd en het object een extra dimensie krijgt.
Memorabilia

Tuinkamer

Tuinkamer: een plantaardige weldaad
De tuinkamer is een serre met de allure van een oranjerie. In het midden een door Gerard beschilderde glazen tafel. De wanden dragen de kunstobjecten gemaakt door Kasper. Zijn geabstraheerde bronzen dier- en mensfiguren hebben een mythische uitstraling. Sommige bronzen dieren werden door Kasper vereerd met een bijbehorend droomverhaal, te lezen in zijn boekjes ‘Brabants Bloed’. Het gepatineerde brons kleurt prachtig bij het overdadige plantengroen. In de tuinkamer wordt dagelijks genoten van het ontbijt met een krantje. De gast-exposant die hier z’n werk mag plaatsen tijdens open dagen heeft er een droomplek.

De tollende tafellamp
De titel van deze alinea zou zomaar uit een boek van Suske en Wiske kunnen komen, ware het niet dat het een typisch voorbeeld is van de eigenzinnige inrichtingsstijl van Gerard en Kasper. De Pakistaanse kroonluchter boven de tafel is een curiositeit in het gezellige tuinhuis. ‘Beatrix’ houdt een oogje in het zeil vanaf het dressoir, samen met de artistieke Amerikaanse zangeres die de wacht houdt naast de deur van het door de heren zelf gefabriceerde tuinhuis van oude kozijnen. In het tuinhuis heersen bovenaardse krachten, blijkt als de tafellamp plotseling beweegt.

Tuinhuis