‘Schipper mag ik overvaren …?’

Edith Schippers, president van DSM Europa, beoogd lijsttrekker voor de VVD bij de Eerste Kamerverkiezingen en vaak genoemd als opvolger van Mark Rutte, zou de zus kunnen zijn van actrice Lize van Olden. De gelijkenis is frappant. Lize speelt in vermakelijke Kruidvatreclames op aandoenlijke wijze een ‘moeder-de-huisvrouw’ die zichzelf in gênante situaties manoeuvreert. Edith heeft diezelfde ontwapenende uitstraling:  de haren ietwat slordig langs het hoofd, zorgzaamheid richting haar kroost.
Ik hoor de kinderen van Edith al het ‘Schipper mag ik overvaren ja of nee’ zingen. ‘Moet ik dan een cent betalen ja of nee?’ …  ‘Ja!’ …  ‘Hoe?’
Nou gewoon een deel van je pensioen inleveren!
Iedere verdere vergelijking met Lize van Olden loopt verder mank. Edith Schippers schippert namelijk met iets waar niet mee te schipperen valt: morele integriteit!
Het pensioenfonds van DSM werd van een van de rijkste tot een van de armste van Nederland. Door minder af te dragen aan de pensioenpot werd een ‘achterstand’ van 1,3 miljard opgebouwd.  Terwijl 15.000 gepensioneerden hiervan de dupe werden kreeg oud-CEO Feike Sijbesma  een extra pensioenstorting van 2,2 miljoen euro toegeschoven en verdeelde het hoger management 150 miljoen fusiebonus  ‘onder de eigen armen’. Een intern rapport dat het pensioendebacle feilloos blootlegde werd door topvrouw Edith Schippers, tot voor kort ook voorzitter van het pensioenfonds, in de diepste la van haar bureau weggestopt.

In haar vorige politieke leven was Edith ook al niet van onbesproken gedrag. Als minister van Volksgezondheid overleefde ze ternauwernood drie moties van wantrouwen. Zij is het ook die vol inzette op marktwerking in de zorg met die rampzalige sleutelrol voor de zorgverzekeraars. 
Follow the Money, het platform voor onderzoeksjournalistiek, bracht in 2016 een rapport uit waaruit bleek dat de echtgenoot van Edith als consultant aan zorginstellingen adviezen gaf hoe de wetgeving van het ministerie van zijn vrouw te omzeilen. En nu wil Edith, de liberale geldwolf in schaapskleren via de provinciale statenverkiezingen weer terug in de politiek. 

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, zowel nationaal als mondiaal. Kijkt u op tv nog maar eens terug naar ‘Sander en de Kloof’ van Sander Schimmelpenninck en naar ‘Scheefgroei’ van Jeroen Pauw en Sander Heijne. Of google www.oxfamnovib.nl/armoede-verslaan om de kloof op wereldschaal door te laten dringen. Zonder serieuze ingrepen gaat het gegarandeerd een keer mis. 

Ging het Schippers bij DSM om de eigen portemonnee en het belang van de aandeelhouders, in de politiek gaat zij met een zwalkend moreel kompas voor de gunst van de kiezer.

Schippers is lid van de liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. In deze naam ontbreekt nadrukkelijk het woord ‘sociaal’. Het is het clubje dat met uitspraken als ‘succes is een keuze’ de kansongelijkheid ontkent en solidariteit beperkt tot het eigen vriendenclubje.

Weet waar u 15 maart op stemt bij de Provinciale Statenverkiezingen. 

Links: Lize van Olden Rechts: Edith Schippers

Ton Adriaens