‘Scheyvenhof is een thuis, geen instelling’

Samen met haar man, haar broer en haar schoonzus, staat Miranda Schonkeren aan de wieg van Woon- en Zorghuis Scheyvenhof. Een echt familiebedrijf dus, waarin Miranda met veel passie haar rol in de organisatie vervult. “We maken er hier iedere dag weer een feestje van. Wij geven de mensen uitzicht op iets moois” aldus eigenaresse en familiemanager van dit bijzondere woon-zorgconcept midden in het mooie Limburgse landschap.

“Het concept zit tot in mijn tenen”, begint Miranda. “We hebben zo’n eigen visie, ook omdat we geen van allen uit de zorg komen.” Vier mensen die een zorginstelling beginnen, zonder ervaring in de zorg. Dat klinkt misschien gek, maar levert iets ontzettend moois op. “In het begin werden we wel een beetje raar aangekeken, maar inmiddels is wel duidelijk dat onze achtergrond buiten de zorg ook voordelen heeft. We kijken vanuit een breed perspectief naar dingen. We kijken naar de mens als mens, niet als cliënt of patiënt. Dat levert veel moois op. Het motto van Scheyenhof is niet voor niets: ‘Uitzicht op iets moois’. We willen dat onze bewoners genieten van al het moois dat het leven nog te bieden heeft.”

Kleine dingen, groot effect

Miranda: “Bij Scheyvenhof besteden we heel veel aandacht aan de kleine dingen die het leven aangenaam maken. Natuurlijk verlenen we alle professionele zorg en volgen we daarbij de geldende regelgeving. Maar op de andere fronten onderscheiden we ons van reguliere zorginstellingen. De manier waarop we samen met de bewoners de dag doorbrengen, is voor ons ongelofelijk belangrijk. En dat zit soms in hele kleine dingen.”

Die kleine dingen, zie je overal op Scheyvenhof terug. Van het gezellige restaurant, de prachtige aankleding, tot de geweldige tuin met wandelpaden, moestuin en dieren. “Die tuin is ontzettend belangrijk. Buiten zijn is goed voor een mens. Bewoners slapen en eten beter als ze regelmatig naar buiten gaan.
Nergens voelt deze plek als een zorginstelling. Ook bij de maaltijden is duidelijk te merken dat Scheyvenhof kiest voor kwaliteit van leven. Zeven dagen per week verzorgt een professionele kok de maaltijden voor de bewoners. In het restaurant, de binnentuin en op het zonnige terras wordt natuurlijk heerlijke Limburgse vlaai geserveerd bij de koffie. Samen genieten van optredens, spelletjes en gewoon van ‘het samen zijn’.

Familiemanager

Miranda laat Scheyvenhof maar wát graag zien aan de mensen. “Je moet het echt ervaren, gewoon eens die poort doorlopen en met eigen ogen zien wat deze plek te bieden heeft. Ik merk dat mensen dan pas echt voelen hoe fijn het hier is. Als familiemanager geef ik graag een rondleiding en vertel ik alles over deze prachtige plek.”

Rondleidingen geven is slechts een klein onderdeel van haar functie. “Ik verdiep me echt in wat onze bewoners nodig hebben. Natuurlijk moeten we kijken naar de zorg die iemand nodig heeft, maar ik richt me vooral op wat ik noem de ‘zachte informatie’. Waar voelt iemand zich prettig bij? Wat vindt iemand lekker? Waar kan ik iemand gelukkig mee maken?

Het is voor mij belangrijk om iedere keer te voelen en te meten hoe de bewoner zich voelt. Ik kijk daarnaast ook naar hoe de kinderen, kleinkinderen en andere mantelzorgers zich voelen als ze hier zijn. Want we kunnen nooit het huis evenaren waar ze zijn opgegroeid met papa en mama, maar we doen wel een goede poging. In de meeste gevallen lukt dat. Het is prachtig om te zien hoe hier in de weekenden de kleinkinderen door de tuin rennen.”

Miranda gaat rond met vers gebakken wafels.

Ook zonder indicatie

Bij Scheyvenhof wonen mensen van allerlei leeftijden. “Onze oudste bewoner was 101 jaar. De jongste is op dit moment 72. Dat is het mooie van Scheyvenhof, je kunt hier oud worden op een manier die bij je past. Ook echtparen kunnen bij ons terecht en een zorgindicatie is niet nodig om bij ons te wonen. Wellicht moet een zorgindicatie nog worden aangevraagd. Dat nemen wij de mantelzorger allemaal uit handen.”

Dat bewoners het hier fijn hebben, ziet Miranda dagelijks. Zelfs van heel dichtbij, want haar eigen moeder is één van de bewoners. “Mijn moeder is heel trots op wat we hier hebben neergezet. Ze woont hier met veel plezier en geniet van alle mooie dingen. Ik zie dus met eigen ogen, als dochter, wat het voor je vader of moeder kan doen als ze op een fijne plek oud kunnen worden. Daarnaast krijg ik natuurlijk ook reacties van andere bewoners en hun naasten. Ik bouw in de loop van de tijd een hechte band op met de mensen hier. Het is altijd fijn om te horen wat voor een belangrijke rol Scheyvenhof speelt of heeft gespeeld in iemands leven. Dat raakt me, want dát is waar we het voor doen.”

Miranda hoopt nog lang het verschil te kunnen maken voor de bewoners van Scheyvenhof. “Een plek als dit, gun je iedereen”, sluit ze af.

Wil je een keer zelf ervaren hoe het is om te wonen of te werken bij Scheyvenhof? Maak een afspraak en kom langs. Stap door de poort en voel hoe fijn het is bij Scheyvenhof. De koffie staat klaar!

Woon- en Zorghuis Scheyvenhof
Scheyvenhofweg 10, Heythuysen
www.scheyvenhof.nl

Miranda Schonkeren, Familiemanager
0475 72 32 32
info@scheyvenhof.nl