Rogstaekers maken zich op voor historische uitroeping zesde Vorst van Wieërt!

Nadat de Vastelaovendj vanwege de coronapandemie noodgedwongen een lange winterslaap heeft gemaakt, mochten we er begin dit jaar stilletjes weer even aan proeven. Komend seizoen gaat het feest weer in alle hevigheid losbarsten. Stadsvastelaovendjvereîniging de Rogstaekers zal op zaterdag 12 november a.s. het nieuwe carnavalsseizoen bijzonder feestelijk openen op een historische locatie. Het hoogtepunt van deze avond is de uitroeping en de installatie van de zesde Vorst van Weert. Een groot openluchtspektakel staat in de steigers.

Vae zeen as Rogstaeker geboeëre

De naam ‘Rogstaekers’ is al zo’n 100 jaar verbonden met de Weerter Stadsvastelaovendjvereîniging. Veel belangrijker is dat deze ook al jarenlang de geuzennaam is die de Weertenaren met trots dragen. Onlosmakelijk verbonden met de historie en de identiteit van onze stad. Het is dan ook niet voor niks dat menige Weertenaar tijdens de carnavalsdagen uit volle borst meezingt: “Vae zeen as Rogstaeker geboeëre”.

Vorstelijke historie

De Rogstaekersvereniging kent een rijke historie. Vele Stads- en Jeugdpreensen maakten door de jaren heen hun opwachting in Weert. De grote Rogstaekersoptocht geldt als een van de grootste en mooiste in onze provincie en de reeks Boonte Aovendje in het Munttheater is uniek in zijn soort. Daar waar prinsen elk jaar komen en gaan, blijft de Vorst jarenlang het gezicht van de vereniging. Slechts vijf heren mochten deze functie gedurende de afgelopen eeuw vervullen: Vorst Jean Vaessen (1936-1959), Vorst Jan Coenen (1963-1985), Vorst Ton Peeters (1988-2003), Vorst Jan Stroek (2005-2017) en Vorst Stan Ockers (2017-2019). In de tussenliggende jaren werden de honneurs waargenomen door een Regênt of Kanseleer. Allen drukten ze, op geheel eigen wijze, hun stempel op de vereniging en daarmee op de Weerter Vastelaovendj. Dit jaar wordt een zesde hoofdstuk aan de rijke geschiedenis van de Rogstaekers toegevoegd.

Het Vastelaovendjveûr ontwaakt weer

Ondanks dat veel carnavalsactiviteiten de laatste jaren geen doorgang konden vinden, bleef het ‘Vastelaovendjveûr’ branden in de harten van de Rogstaekers. Dit jaar wordt het vuur op zaterdag 12 november symbolisch ontstoken door burgemeester Raymond Vlecken, voorafgaand aan de spectaculaire opening van het Vastelaovendjseizoen 2022-2023. Om 19.11 uur start een betoverend mooi programma op een historische plek, op de Biest aan de rand van de kasteelgracht. Daar waar vroeger de heersers van Weert en omstreken huisden, zal de zesde Vorst van Weert worden gepresenteerd en geïnstalleerd. 

Het belooft een uniek Vastelaovendjspektakel te worden waar het Gilde van Weerter Stadsschutte Sinte Catharina 1480, de Streetsingers o.l.v Noël Seerden en de Rogstaekers bigband o.l.v. Bjorn Wiermans aan meewerken. Er zijn optredens van Phil Aspers, Sanne Heuijerjans, Marjos Metsemakers, Leon Tobben, Rick Weegels, Noël Seerden en Marcel Moonen. Gedanst wordt er door dansstudio Release en Dansrijck en de presentatie is in handen van Monique van den Brandt. Het belooft een heerlijke muzikale en bijzonder visuele show te worden.

Avond van de nieuwe Vorst

Aansluitend aan de installatie vindt er in de Poort van Limburg vanaf 20.30 uur de avond van de nieuwe Vorst plaats. Naast de gelegenheid om de zesde Vorst van Weert te feliciteren, wordt er een verrassend en gevarieerd muzikaal programma gepresenteerd. Het podium is voor Mark Gruijthuijsen, Stefan Wolter, de Geliëndje, Paul en Leo en niemand minder dan Erwin. DJ Sem Meevis zorgt tussendoor voor nog meer sfeervolle vastelaovendj muziek. De entree in de Poort van Limburg is gratis.

Zaterdag
12 november 2022
19:11 uur
Kasteelgracht Biest 
te Weert

Opening Vastelaovendjseizoen 2022-2023 met als hoogtepunt de uitroeping van de zesde Vorst van Weert. 

Aansluitend vanaf 20.30 uur in de Poort van Limburg de avond van de nieuwe Vorst met diverse artiesten.

Voor beide evenementen geldt gratis entree en iedereen is welkom!
www.vvderogstaekers.nl