Rob de Beka: ‘Je mind bepaalt hoe je in het leven staat.’

“Denk je positief, dan trek je positieve dingen aan. Denk je negatief, trek je negativiteit aan.” Een redenering waar Robert van Dooren oftewel Rob de Beka (55) het roerend mee eens is. Na drie weken plafondstaren bij het herstel van een tweede hernia besloot hij dat de knop om moest. Hij wilde positief denken én zo snel mogelijk weer op de been. ‘Ik ga lopen, lopen, lopen, met de voeten op de grond’ werd zijn doel en zie daar… de eerste regel van zijn wandellied was geboren!

Met het lied ‘Wandelvitamine’ geeft Robert alle wandelaars energie voor onderweg

Wat op je pad komt, creëer je zelf
We hebben afgesproken bij Robert en zijn vrouw Gerry thuis op Laar. Een gedeelte van hun huis is ingericht als kleine ‘sportzaal’, want zegt Robert: “Herstel van een hernia vraagt om oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je moet je rugspieren zo sterk mogelijk maken zodat je minder kans hebt op weer een hernia.” Wie nu denkt; Waar ken ik die Robert van Dooren ook alweer van? Hij werkt al veertien jaar bij Bob’s Adventure Store waar hij menige wandelaar heeft geholpen de best passende schoenen en wandeluitrusting te vinden. Eind vorig jaar kreeg hij last van zijn rug en in februari van dit jaar werd hij aan een hernia geopereerd in Keulen. Zijn herstel verliep voorspoedig en samen met Gerry verheugde hij zich als fervent wandelaar alweer op mooie wandeltochten. Een tweede hernia gooide roet in het eten. Robert: “Nu waren de klachten nog veel erger. Ik kon niets meer, alleen nog maar liggen om de pijn te onderdrukken.” Tijdens die weken op bed las Robert het boek ‘the Secret’ van Rhonda Byrne. Dat boek gaat in op de kracht van de Law of Attraction (wet van aantrekking). Dit houdt in dat alles wat jij op je pad tegenkomt je zelf hebt gecreëerd. Letterlijk zegt Byrne: ‘Er kan niets in je leven komen wat daarin niet is opgeroepen door aanhoudende gedachten’. Robert gelooft daar zeker in: “Om mezelf moed in te spreken en mijn gedachten een positieve wending te geven, ging ik op een memoblokje het begin van een liedje schrijven.”

Robert van Dooren alias Rob de Beka

‘Potje met vet’ is over de datum
In overleg met de afdeling neurologie van het SJG koos Robert voor pijnbestrijding en niet voor een (reeds geplande) tweede operatie. In de tijd van herstel werkte hij zijn wandellied verder uit. Na enkele enthousiaste reacties uit zijn omgeving nam Robert het lied mee naar Ronald Moonen van Duo Difference. “Hier en daar hebben we het een beetje geperfectioneerd en toen heb ik het liedje opgenomen.” Zijn artiestennaam is ‘Rob de Beka’, met de klemtoon op ‘ka’. Waar komt die naam vandaan? Robert: “Bij ons thuis hadden we de vreemde gewoonte om elkaar (en zelfs vrienden) allemaal bijnamen te geven. Mijn broer Jos is ‘Joerik Bouwels’, ons Jan heet ‘Cor Ravenna’ en weer een andere broer Laurent noemen we ‘Trevor Nuyten’. Mijn bijnaam was ‘Robbels de Bobbels Knobbels’. Dat vonden ze te lang en dus werd het R de BK en uiteindelijk zelfs ‘R’. Zo werd ik aangesproken bij ons thuis. Korter kan niet”, lacht Rob. Maar Rob de BeKa werd dus mijn artiestennaam.” Hij legt verder uit: “Het werd tijd dat er een volwaardig lied voor wandelaars kwam met een positieve insteek naast het aloude ‘potje met vet’. ‘Wandelvitamine’ is een gezellige meezinger die energie, ‘wandelvitamine’, geeft en sfeer bevorderend zal werken bij evenementen en wandeltochten als de (avond)vierdaagse en de Kennedymars.” Bij het lied werd ook een heuse videoclip opgenomen in de bossen van de IJzeren Man. Wie goed kijkt ziet enkele bekenden meelopen in de clip! En eenmaal het liedje gehoord, krijg je het niet gauw meer uit je hoofd!

Kijk en luister zelf
De videoclip van ‘Wandelvitamine’ staat inmiddels op YouTube, er is een facebookpagina aangemaakt en via Spotify en Deezer is het lied te streamen. “Denk je positief, dan trek je positieve dingen aan. Denk je negatief, trek je negativiteit aan.” Een redenering waar Robert van Dooren oftewel Rob de Beka (55) het roerend mee eens is. Na drie weken plafondstaren bij het herstel van een tweede hernia besloot hij dat de knop om moest. Hij wilde positief denken én zo snel mogelijk weer op de been. ‘Ik ga lopen, lopen, lopen, met de voeten op de grond’ werd zijn doel en zie daar… de eerste regel van zijn wandellied was geboren!

Robert: “Ik heb het gemaakt voor iedereen die (weer) wil gaan lopen. Voor wandelaars om een vrolijk liedje voor onderweg te hebben. Maar ook voor hulpbehoevenden of zieken die, om wat voor reden dan ook, weer moeten leren lopen (1 op de 5 mensen in Nederland heeft een hernia). Ik heb het liedje gemaakt in de overtuiging dat ik er veel mensen een plezier mee zal doen”, aldus een enthousiaste Rob de Beka.

Gerry en Robert