Rick Steijvers richt zich volledig op zijn eigen bedrijf Rivers

‘A fool with a tool is still a fool’

Hij heeft een veelzijdige carrière achter de rug met uitdagende banen. Doorliep daarnaast meerdere boeiende opleidingen met veel verdieping, wat hem op zijn 58e deed besluiten om volledig de focus te gaan leggen op zijn eigen bedrijf ‘Rivers’. Hiermee openen voor Rick Steijvers nieuwe uitdagingen waar hij zijn expertise en inzichten wil inzetten voor bedrijven en de medewerkers.

Begeleiden

Rick is Weertenaar, vader van Marieke (26) en Bart (22), partner van Sandra en nog steeds woonachtig in zijn geboorte­stad. De sympathieke ondernemer is welbespraakt en weet helder te verwoorden op welke fronten hij bedrijven kan ondersteunen. Rick: “Ik wil bedrijven laten floreren. Dat geldt voor de mensen die er werken, maar zeker ook voor de processen en de systemen. Dat kan productieprocessen betreffen, maar zeker ook inkoop- of verkoopprocessen of handelsprocessen. In veel bedrijven lopen zaken niet zoals gewenst en met mijn ervaring en kennis ben ik in staat om de problemen inzichtelijk te maken en met het team op zoek te gaan naar oplossingen. Ik begeleid de mensen in organisaties bij organisatieveranderingen en bij hun samenwerking en leiderschapsontwikkeling om zodoende verbeteringen in gang te zetten. Hierbij is de mens in de organisatie erg belangrijk. Motivatie, verantwoordelijkheid en betrokkenheid van mederwerkers zetten veel processen al positief in gang.”

Mens belangrijk

Rick heeft veel ervaring op ICT-en bedrijfskundig vlak. Hierover zegt hij zelf: “Het was voor mij meer ICM waarbij de T van Technologie voor mij vervangen kon worden door de M van Mens. Want ook voor een goed Informatie- en Communicatiesysteem is de mens in die organisatie erg belangrijk. Softwareprogramma’s werken effectiever wanneer ze ook op de mens geschreven zijn in plaats van alleen op het proces. Dat geldt dus voor meerdere processen binnen organisaties. Je ziet dat interne communicatie vaak vast en verkeerd loopt omdat mensen verantwoordelijkheden afschuiven, afspraken niet helder zijn, maar ook omdat mensen andere verwachtingen en doelstellingen hebben. Door daar helder en op afstand naar te kijken, zijn oorzaken vaak snel te ontdekken. Ik ben meer een begeleider in die veranderingsprocessen, ik stel de vraag achter de vraag en kom dan tot de knelpunten.”

Veranderingen

Dertig jaar was Rick werkzaam in het bedrijfsleven. Op het gebied van ERP-implementatie (een informatie- en managementsysteem voor bedrijfsprocessen),  ICT management en verbetermanagement heeft hij veel veranderingen aan den lijve ondervonden. “Dat betrof dan bijvoorbeeld een grote update van systemen, maar ook de enorme verandering van een familiebedrijf naar een strak geregisseerd Amerikaans bedrijf. Voorbeelden waarbij bleek dat de mensen in deze veranderingsprocessen een heel belangrijke rol spelen en dat communicatie en informatie hierin ‘key’ zijn. In het initiëren en begeleiden van deze processen ligt mijn kracht, mede omdat ik als Reiki Master oog heb voor de emotie en gevolgen van veranderingen bij de mens. Daarbij zijn soft-skills als luisteren en doorvragen van belang.”

Verrijkend

Naast het zakelijke is Rick ook maatschappelijk zeer actief geweest en doet al 40 jaar vrijwilligerswerk. Zo gaf hij ICT-les aan senioren, was jeugdtrainer bij SV Laar, jaren voorzitter bij de voetbalclub MMC, waar hij nu vertrouwenspersoon is. Hij is nog steeds medeorganisator van de Zeskamp op Moesel en is jaren vrijwilliger geweest binnen het Hospice. Rick: “Naast deze maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid geeft het je ook veel voldoening en levenservaring. Zaken die je als mens alleen maar rijker en completer maken.”

Veelzijdig

Rick omschrijft zichzelf als ‘specialist in diversiteit’. “Mijn diversiteit is ook mijn kracht. Door mijn ervaring en uitgebreide CV heb ik vele aspecten van het bedrijfsleven doorlopen. De opleiding ‘Bedrijfskunde’, ‘Verandermanagement’ en ‘Stressmanagement’ waren daar een geweldige aanvulling en verrijking op. Al die ervaring en kennis wil ik nu inzetten voor bedrijven. Open, eerlijk  – met de nodige verbindende humor – en vooral doelgericht ga ik te werk. Met het creëren van een goede energie waarin mensen gemotiveerd zijn om de pijlers te worden die zorgen voor de stabiliteit van een bedrijf of organisatie. Zodat het stroomt als Rivers…”

Nieuwstraat 44 • 06-41 39 76 50
www.flowbyrivers.nl