Resilience: praktijk voor yoga & counseling.

Werken aan persoonlijke balans via unieke yoga-therapie

Door Francis Bruekers

Marlie Laveaux (56) uit Weert ontwikkelde een unieke yoga-therapie, geschikt voor de aanpak van onder andere burn out. Bestaande uit een combinatie van vragenlijsten, gesprekstechnieken en lichaamsgerichte oefeningen die tezamen holistisch werken. “Door lichaam en geest in beweging en verbinding te brengen, komen mensen weer in balans.”

Veerkracht
Marlie’s praktijk heeft de naam Resilience, ofwel veerkracht. “Het is de kracht die nodig is om gebeurtenissen op je pad te ervaren en te verwerken om daarna weer in balans te komen. Mensen met burn out zijn de balans kwijt, als gevolg van verminderde veerkracht om de gebeurtenissen om hen heen een plaats te geven. De verbinding is weg tussen emotie, lichaam en geest. ’s Nachts worden de indrukken van overdag verwerkt. Als dat niet goed lukt en je wordt telkens ’s ochtends moe wakker, is dat een signaal voor jezelf.” Marlie spreekt uit ervaring en heeft in het verleden veel baat gehad bij de hulp die zij kreeg toen zij het door omstandigheden moeilijk had.

“Mensen ervaren bij een burn out vaak een gevoel van te veel moeten, te weinig tijd voor jezelf, te hoge werkdruk of te weinig mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Het lichaam krijgt te weinig gelegenheid om het zelfhelend vermogen zijn werk te laten doen. Door maatschappelijke of sociale druk proberen mensen toe te komen aan persoonlijke en andermans verwachtingen. Daardoor loopt de persoonlijke accu op den duur leeg en wordt het mentale mechaniek te veel opgedraaid. Uitval staat dan vroeg of laat te gebeuren.”

Twintigers met burn out
Marlie ontvangt in haar praktijk cliënten van divers pluimage en leeftijden met onder andere burn out klachten. “Het zijn steeds vaker jonge mensen die burn out klachten ervaren. Tegenwoordig zijn het zelfs twintigers die bij mij komen voor counseling. Feit is dat een kwart van de jongeren onder de 25 te kampen heeft met een burn out. Iedereen is constant in de weer en in beweging. Mensen nemen te veel informatie op per dag en zijn te veel naar buiten gericht. Vergelijk het met eten. Als je iedere dag te veel eet, heb je daar op een gegeven moment lichamelijk last van. Hetzelfde is het met te veel mentale prikkels: je geest wordt overbelast. Je hoofd staat continue ‘aan’, terwijl even niets doen en lummelen juist zo waardevol kan zijn.”

Dit is wat ik wil!
Vroeger wilde Marlie maatschappelijk werkster worden. Dit werd haar door een beroepskeuze-adviseur afgeraden. Oké, dacht Marlie, dan word ik bibliothecaresse. Haar ouders vonden dat niet goed, omdat daar geen werk in te vinden zou zijn. De keuze viel op een deugdelijke meao-opleiding, waarna Marlie werk vond bij een notariskantoor. Hier werkte ze 28 jaar. Gedurende al die jaren voorvoelde ze dat dit het niet was. Zij wilde mensen helpen. De economische crisis bracht uitkomst. Zij werd ontslagen. Waar dat voor de een vervelend is, was dat voor Marlie op den duur een zegen. “Alle stappen die je zet en alles wat je overkomt, gebeurt met een reden. Hoe je er mee omgaat, bepaal je zelf.” En aldus trok Marlie de stoute schoenen aan en begon in 2007 naast haar nieuwe baan aan een opleiding counseling. Toen zij voor de tweede maal ontslagen werd als gevolg van de crisis, schoolde zij zich tot yogadocent. “Het uitvoeren van beide disciplines is geweldig. Ik ben blijer dan ooit. Dit is wat ik wil. Dit is wat ik kan!”

Unieke vorm van yoga-therapie
Marlie geeft yogalessen in Meijel, Tungelroy, Stramproy en Weert (in Cwartier). Counseling en individuele begeleiding gebeurt in de praktijkruimte bij haar thuis. Toch bleef er iets knagen. Marlie zocht naar een manier om counseling en yoga niet alleen aanvullend aan elkaar te laten zijn, maar te integreren in één behandelmethode… “omdat de persoonlijke balans niet alleen lichamelijk of alleen mentaal hersteld kan worden.” Uiteindelijk vond Marlie de sleutel tot een unieke vorm van yoga-therapie, waarbij gebruik gemaakt wordt van body-heart-mind technieken. “Deze vorm van therapie werkt op diverse innerlijke lagen. Het gelukkigst ben je als alle lagen in evenwicht zijn. Yoga-therapie is zeer geschikt voor persoonlijke groei, als je voelt dat je vast zit en je een zachte helpende hand kunt gebruiken.”

Behandelingen bij Resilience worden niet vergoed. Het tarief is echter vriendelijk.

“Beschouw een bezoek aan een counselor als een cadeau voor jezelf, open je hart en toon lef. Ook ik heb moeten leren om te geloven in mezelf en me over te geven aan het grotere geheel. Weerstand helpt je niet verder. Overgave lucht op, breekt blokkades af en laat energie weer stromen.”

www.yoga-counseling-weert.nl