Regel het nu goed voor later

Dat je op veel manieren energie kunt besparen in huis, laten Wim en Maria Smeets uit Stramproy zien. Zij combineren kleine en ingrijpende maatregelen met elkaar. Energie besparen staat bij hen al jaren hoog in het vaandel. “Ons streven was onder de 1.000 m3 gas per jaar komen. Nu dat is gelukt, en we in 2022 nog meer besparende maatregelen hebben genomen, willen we onder de 500 m3 gas per jaar blijven.”

Kleine maatregelen

Bij binnenkomst vallen meteen enkele dingen op. In de hal ligt een rol van stof tegen de voordeur. Erboven hangt een gordijn dat ’s avonds voor de deur wordt geschoven. Onder de deur naar de woonkamer is een kunststof tochtstopper bevestigd. “Allemaal kleine middelen die weinig kosten, maar helpen om energie te besparen”, zegt het echtpaar Smeets.

Achtergrond

In de woonkamer liggen offertes en andere documenten netjes geordend op de eettafel. Secuurheid zit in Wims bloed. Hij is opgeleid als analytisch chemisch analist en werkt op de afdeling nucleaire geneeskunde (medische beeldvorming met radioactieve stoffen, red.) van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Wim is in 1957 geboren in Grevenbicht. “De boerderij van mijn moeder stond in Stramproy en daar zijn we later naar verhuisd.” Maria (61) is in Tungelroy geboren en werkt al meer dan twintig jaar bij de Thuiszorg. Beiden speelden hoorn, zo hebben ze elkaar leren kennen. In 1985 kochten ze een vrijstaande nieuwbouwwoning in Stramproy en daar wonen ze nog steeds.

Verduurzamen woning

Wim en Maria startten met het verduurzamen van hun woning in 2007. “We begonnen met het isoleren van de spouwmuur van de aanbouw. In 2011 hebben we 20 zonnepanelen op het dak laten leggen. We waren het derde huis in Stramproy met zonnepanelen”, vertelt Wim. In 2014 werd de 29 jaar oude CV-ketel vervangen door een VHR-Combiketel. Ook kwam er een boiler voor warm water in de keuken en kreeg de vloer in de aanbouw een extra isolerende onderlaag. Maar de grote sprong voorwaarts moet dan nog gebeuren.

Warmte uit huis verdwijnt

In 2016 worden ze lid van WeertEnergie. “We overleggen steeds welke energiebesparende maatregelen we nu weer kunnen nemen. Je ziet de klimaatverandering om je heen gebeuren. We voelen ons betrokken bij de initiatieven op het gebied van duurzame energie in onze regio.” In 2018 laten Wim en Maria een warmtescan van hun huis maken. Ze schrikken van de uitkomst. “Je ziet heel goed hoe de warmte door de bouwnaden in de buitenmuur naar buiten verdwijnt.” Het zet beiden aan het denken. “Tot nog toe durft geen enkel bedrijf het aan om die muur na te isoleren. Schijnbaar is er geen andere oplossing dan een extra schil om het huis te zetten. Dat is voor ons geen optie. Daarom moeten we het op een andere manier warm en comfortabel in ons huis zien te krijgen.”

Energiecoach

In 2020 gaan Wim en Maria naar een informatiebijeenkomst van Warm Wonen in Weert in het gemeenschapscentrum De Zaal in Stramproy. “Een interessante en inspirerende avond.” Ze komen in contact met een energiecoach van Warm Wonen in Weert. “Zij gaf ons het laatste zetje in de goede richting. Zij is bij ons thuis geweest en kwam met nuttige adviezen.” Te beginnen met iets kleins als het aanbrengen van aluminiumfolie achter de radiatoren en ventilatoren.

REKENSOM

spouwmuur aanbouw € 750
20 zonnepanelen á 205 Wp € 11.500
VHR Combiketel € 1.700
keukenboiler 10 liter € 240
onderlaag aanbouw € 714
Tonzon HR radiatorfolie € 74
Trio slimme radiator ventilatoren € 149
Tonzon Thermokussens € 1.773
kunststof kozijnen met triple glas € 9.418
gordijnen voordeur € 70
tochtstopper 2 X € 6
Daikin vloermodel airco 5 kW € 3.669
meterkast aanpassen € 351

Totale kosten €30.414
Totaal ontvangen ISDE-subsidie €6.089

RESULTAAT gasverbruik
maart 2021 215 m3
maart 2022 126 m3
maart 2023 43 m3

Isoleren en airco

De volgende stap is de vloer isoleren met Tonzon-Thermokussens. In de kruipruimte ligt bodemfolie en tegen de bovenkant drie lagen luchtkamers (Rc=5,0). Daarna worden de hardhouten merbau kozijnen vervangen door kunststof en komt er triple glas in de ramen (Ug=0,7). “We waren van plan om de buitenboel te schilderen. Met kunststof kozijnen bespaar je op het schilderwerk. Probeer het regulier onderhoud van je huis te combineren met het verduurzamen.” Bijkomend voordeel van het triple glas is dat het stiller in huis is geworden. “Het straatgeluid is weg.” Tot slot hebben Wim en Maria een Daikin vloermodel airco van 5 kW met een binnen- en buitenunit laten plaatsen. “Het is nu binnen drie minuten overal egaal warm.” Maria en Wim willen iedereen meegeven: regel het nu goed, zodat je er in de toekomst plezier van hebt!

Gratis advies om je huiste verduurzamen
Loop binnen bij de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. Of kijk op www.warmwoneninweert.nl en maak een afspraak voor een gratis bezoek aan huis door een van onze energiecoaches.