Problemen

Laten we even de ogen sluiten voor de mondiale problemen. Oorlogen, milieurampen, extremisme, het is allemaal verschrikkelijk maar eigen kwesties eerst. Want we zitten in Weert met behoorlijk wat hersenbrekende vraagstukken in de maag:
Hoe gaan we het Beekstraatkwartier opnieuw inrichten? Gaan we er een nieuwe bibliotheek, een nieuw theater en een woontoren van twaalf verdiepingen neerzetten? De ondernemers van Cwartier hebben intussen de buik vol van alle plannen. Wat gebeurt er met het huidige politiebureau nu dit te groot is geworden en men wil gaan verhuizen naar de Schepenlaan?
De Poort van Limburg hangt ons nog steeds als een molensteen om de nek en ook de Kraan van de Werf blijkt een blok aan het been. Raadleden zitten met de handen in het haar in plaats van met beide voeten op de grond de schouders eronder te zetten. De een heeft een plank voor de kop, de volgende boter op het hoofd en de derde steekt zijn kop in ’t zand of heeft weke knieën. U ziet het, ik maak van mijn hart geen moordkuil.

Ik denk overigens graag in oplossingen. Als we nu eens al die zaken in hun samenhang bekijken en in één oplossingsvoorstel gieten?
De bibliotheek schijnt te klein te worden. Waarom het gemeentearchief en de publieke streekomroep WeertFM dan niet verplaatsen naar de bovenverdiepingen van de Poort van Limburg? Een kleinere politie-eenheid zou op de begane grond en in de kelderverdieping van de Poort gehuisvest kunnen worden. De ondernemers van Cwartier kunnen dan hun intrek in het huidige politiebureau nemen. Een politiecel kan prima als kantoorruimte dienen.
Laat de Rabobank lekker zelf bekijken wat ze met hun half leegstaande pand doen. Afbreken en een woontoren neerzetten? Ik vind het best als het ons maar geen geld kost. En een nieuw theater bouwen? Kom op zeg. De tijd dat we een gat in de hand hadden ligt achter ons. We houden de vinger aan de pols en de knip op de beurs.
En de torenkraan van de voormalige Weerter Scheepsbouw Maatschappij verdient nu een plek boven op de Poort de Limburg. Als iconisch beeld van industriestad Weert en als goedmakertje voor de verloren gegane kraan van het Landbouwbelang.

Zo, opgelost. Och het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.
Toch is het probleem dat mij het meeste dwars zit van persoonlijke aard: Wat moet ik met
mijn eieren?
Ik heb drie hobbykippen en die produceren iedere dag een ei. Maar het advies van het RIVM is deze eieren uit voorzorg niet meer te eten of tenminste af te wisselen met de consumptie van eieren uit de supermarkt. Er kan PFAS in zitten en daar ga je dood aan! Waarom PFAS in de eieren van mijn hobbykippen en niet in eieren van vrije uitloopkippen, kippen in legbatterijen, beter leven kippen of hoe ze ook allemaal in de supermarkt aangeprezen worden? Dagelijks struin ik het internet af naar antwoorden. Radeloos word ik ervan. Wie helpt mij? U mag mij de rug toekeren, op de vingers tikken, de huid vol schelden maar … beste lezer stuur mij aub een verklaring.

Ton