Post NL van voor de oorlog 

Eind maart zijn in België enkele directieleden van Post NL gearresteerd. Zij worden verdacht van mensenhandel, valsheid in geschrifte en leidinggeven aan een criminele organisatie. Je vraagt je toch af waar is onze trouwe, oerdegelijke en altijd beetje grijze PTT Post in verzeild geraakt?

Tegenwoordig rijden de pakketbusjes van Post NL straat in straat uit. En niet alleen Post NL. Ook DHL, UPS, FedEx en alle andere pakketbezorgers jakkeren door het land. En wat nog erger is: bij ons verrijzen grote pakhuizen langs de Ringbaan. 

Hoe anders was dat vóór de Tweede Wereldoorlog! In die tijd onderhield Marie Katrien een pakketdienst tussen Nederweert en Weert. Haar werkelijke naam was Maria Catherina van de Boogaert-Tegelaars en zij leefde van 1866 tot 1945. In de Kerkstraat in Nederweert staat een prachtig abstract beeld van haar. Een beeld dat kracht, beweging, voortvarendheid en emancipatie uitdrukt.

Meer dan zestig jaar lang bracht Marie Katrien pakjes rond. Dat deed zij eerst te voet, later met een kruiwagen en een hondenkar. Toen de zaken wat beter gingen, kocht zij een pony Frits genaamd. In al die jaren heeft Marie Katrien een afstand afgelegd van ruim 400.000 km. Dat is tien keer de omtrek van de aarde! 

Onderweg legde zij geregeld aan bij een herberg of café. Tijdens de Bonte Avonden in de jaren zeventig zongen wij over Marie Katrien dit liedje:

Merie Ketrien, Merie Ketrien haaj ’n ker
Met ’n perdje det leep uch umver

As det paerd nao wat hoeëj stong te snakke
Ging Ketrien d’r nog gaw eine pakke

Merie Ketrien, Merie Ketrien kom toch trök
Want dieën perdje stieët al aan de brök.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert  •  Reageren: info@stadsgidsenweert.nl  •  Foto: Gemeentearchief Weert (gemeentearchiefweert.nl)