‘Paul Haalt Verhaal’ bij motorrijders in den lande: “Als je wilt, kun je alles!”

Fotografie: Ymke Raijmakers

Het talent van Paul Weekers laat zich niet zo gemakkelijk beschrijven. Het is namelijk geen obvious talent. Hij bezit een enorme drive en drang om dingen aan te pakken, plannen uit werken en iets te ondernemen. “Ik kan niet nietsdoen”, aldus Paul. Mensen die hem kennen, zullen dat volmondig beamen. Het is juist die eigenschap die hem brengt waar hij wil zijn. Paul schreef en fotografeerde motorverhalen. Gewapend met audiorecorder, schriftje, pen en camera reisde hij op de motor de afgelopen twee jaren door heel Nederland. Om dat ene spannende, emotionele, bizarre of humoristische motorverhaal vast te leggen.

Paul is een selfmade man en perfectionist. Het totale project heeft hem tig uren gekost. Hij had de volledige regie van het boek en alles wat daarbij hoorde. Het begon met het leggen van contacten met motorfanaten, soms getipt door deze of gene. Vervolgens kilometers vretend op de motor, interview houden – waar een journalist dat in één uur doet, nam Paul daar soms een hele middag of avond voor – en terugreizen. Daarna de totale audio afluisteren en verwerken tot tekst (“Kost wat tijd, want ik type met twee vingers”), herlezen, redigeren, terugleggen bij de geïnterviewde, laatste redactieslag er overheen et voilà. Een verhaal klaar. En dat tenminste 21 maal, want enkele interviews haalden het boek niet. Vervolgens ‘eventjes’ een crowd funding actie opzetten – die overigens zeer succesvol werd, het boek vormgeven, de foto’s bewerken, de kaft ontwerpen, 540 boeken met linnen kaft handmatig bedrukken, pakpapier handmatig bedrukken. En passant nog een bijpassend biertje laten brouwen met de voor meerderlei uitleg vatbare naam  ‘Uitlaatklep’, en tot slot een geslaagde boekreleaseparty organiseren bij het Brouwpodium in Den Bosch. Paul: “Ik noem het klein geluk als alles samenvalt. Noem bijvoorbeeld het verhaal over Co Appelman (alias Co Eenbeen). Hij verloor een been bij een motorongeluk. Uiteindelijk rijdt Co mét prothese weer op de motor. Die wilskracht en persoonlijke overwinning bewoner ik. Het raakte me diep dat hij bij mijn boekpresentatie was!”

Vergeet niet dat Paul een fulltimebaan heeft, getrouwd is en twee tienerdochters heeft. Al met al een druk baasje. Met vroeg opstaan en laat naar bed creëert hij ‘tussenuurtjes’ waar hij verhaal haalt, want dat is de titel van zijn boek: Paul Haalt Verhaal.

“Stilzitten kan ik niet”, is het eerste wat Paul me vertelt tijdens dit interview. “Wat ik gedurende het proces heb geleerd, is de aandacht er bij houden. Dat vind ik soms moeilijk. Mijn gedachten schieten altijd alle kanten op. Een verhaal schrijven vraagt echter focus. Toen ik aan het eerste verhaal begon, schreef ik te veel op, met allerlei bijvoeglijk naamwoorden en herhaling van woorden. Ik heb echter geleerd dat het gaat om de details die het verhaal maken in combinatie met de foto.

Er is niemand geweest die niet mee wilde werken aan het boek. Ze zijn allemaal motorgek en ze willen hun verhaal vertellen. Ik ben overal met enthousiasme ontvangen en dat inspireert. Vaak hadden ze zelfs nog een leuk idee of een tip waar ik wat mee kon. Van mensen die denken in mogelijkheden in plaats van in problemen, daar word ik blij van. Zo ben ik ook.

Of ik me nu een schrijver voel? Nee, absoluut niet! Schrijven naar een doel was in mijn opleiding onderdeel van het vak copywriting. Maar, ik ben eigenlijk meer van het hard op lullen.

Mensen die mij en mijn ongedurige aard kennen, vragen wat mijn volgende project wordt. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Kijk, jaren geleden toen ik mijn net gekochte motor met zijspan op de foto wilde zetten, vonden enkele kinderen in de buurt dat razend interessant. Mijn jongste dochtertje Gwen ging achter het stuur zitten. Samen met de buurtkinderen beleefde zij allerlei denkbeeldige avonturen op reis naar Verweggistan. Die fantasie en die beleving in de oogjes van kinderen is prachtig om te ervaren.Kleine kinderen vonden mij en m’n motor toen nog hoogst interessant. Nu, met twee puberdochters weet ik dat ik kritisch bekeken wordt. Ik ben een hele actieve vader, té actief soms vinden zij. Mijn drive en passie keert hen soms een beetje van mij af. Het verbaasde me dan ook geweldig toen de jongste mij vertelde dat zij graag met mij op de motor een rondreis door Ierland wilde maken. De aanstaande reis én die herinnering aan toen, zijn een mooie inspiratie voor misschien wel mijn tweede boek…”

Samengevat, wat is Pauls grootste talent? “Als je wilt, kun je alles! Mijn talent is dat ik mensen kan binden en verbinden. Ik stel mezelf een doel zonder te weten of ik wel kan wat daarvoor nodig is. Gaandeweg verzamel ik mensen om me heen die me kunnen helpen. Het boek is en blijft mijn product, maar zonder de mensen die mij daarbij gesteund hebben en soms een kick in the ass hebben gegeven, zou het niet zijn gelukt.” Met het boek ‘Paul Haalt Verhaal’ heeft Paul waarlijk zijn talent ten volle ingezet. Het is een goed verzorgd en prettig leesbaar koffietafelboek, met mooie foto’s en interessante verhalen. Alle informatie, inclusief hoe het boek te verkrijgen, vind je op f

Paul Weekers (fotografie: Ymke Raijmakers)