Passie voor kennis

Waar sommige kinderen na de zomervakantie met frisse tegenzin richting hun dagelijkse dosis educatie sjokken, zijn er ook leerlingen die staan te popelen om weer te beginnen. De 18-jarige Anouscha Müller uit Weert behoort tot die laatste categorie. “Ik heb er ontzettend veel zin in”, lacht ze breeduit als ze gevraagd wordt naar het nieuwe avontuur dat voor haar ligt. “Ik ben zo blij dat ik geselecteerd ben voor de opleiding Geneeskunde in Maastricht!”
Een prestatie van formaat, maar hoe is ze zover gekomen?

Boven gemiddeld

“Op de basisschool vond ik het al leuk om te leren”, steekt ze van wal. “Ik ben nieuwsgierig aangelegd en volgens mijn vader zei de juf van groep 3 dat ik dokter zou worden (voorspellende gaven, red.). Tot groep 7 ging ik naar basisschool Aan de Bron. De te maken weektaken daar had ik vaak al binnen enkele dagen af en ik verveelde me snel. Om die reden ben ik naar de Montessorischool gegaan, waar ik zelfstandig en in mijn eigen tempo kon gaan werken.”
Na de basisschool ging Anouscha naar het Bisschoppelijk College, waar ze het Tweetalig Atheneum volgde.

“In de brugklas haalde ik geen bovenmatig hoge cijfers”, zegt ze. “Wel probeerde ik bij Frans en Duits altijd voor een tien te gaan. Uiteraard lukte dit niet iedere keer, maar ik ontdekte zo wel dat ik er energie van kreeg als ik hoge cijfers haalde.” Het smaakte naar meer en stimuleerde Anouscha om te streven naar zo goed mogelijke punten. “Toen dit steeds vaker lukte, groeide mijn vertrouwen. Uiteindelijk werd het een sport om mezelf uit te dagen telkens hogere cijfers te halen.”

Verandering van stof doet studeren

Gedurende de onderbouw lag haar interesse bij de taalvakken, maar naarmate Anouscha ouder werd sloeg dit om. “In de bovenbouw raakte ik gefascineerd door aardrijkskunde (met name het gedeelte dat zich bezighoudt met het bestuderen van de natuurlijke kenmerken van de aarde) en wiskunde. Deze vakken vond ik zo boeiend, dat ik er zelfs buiten schooltijd mee bezig was. Daarnaast was ik erg geïnteresseerd in (de werking van) het menselijk lichaam. Omdat ik geen biologie in mijn vakkenpakket had zitten, ben ik zelf naar filmpjes gaan zoeken van operaties en over de werking van de organen.”

Een eureka-moment

Eenmaal in haar laatste schooljaar aanbeland, wist Anouscha nog altijd niet wat ze voor studie wilde gaan doen. “Geneeskunde leek me leuk, maar daar zou ik biologie, natuurkunde en scheikunde voor nodig hebben. Vakken die niet in mijn profiel zaten. Uiteindelijk ben ik toch gaan kijken bij de opleiding in Maastricht en dat gaf de doorslag. Ik was zo enthousiast en had echt een gevoel van: dit is het!”
En die ontbrekende vakken dan?
“Ik wilde zo graag Geneeskunde gaan studeren dat ik ben gaan zoeken hoe ik dit tóch kon realiseren.” De oplossing liet niet lang op zich wachten: “Ik zou een tussenjaar kunnen doen, waarin ik de vakken kon inhalen.”

De laatste horde

Uiteraard moest Anouscha eerst nog eindexamen doen en dat leverde wat gezonde spanning op, want: “Ik wilde cum laude slagen.”
Gelukkig lukte dit en na mijn eindexamens begon ik aan de laatste drie vakken. Dat deed ik bij WisMon, een onderwijsinstituut, gespecialiseerd in het geven van cursussen voor studenten die nog een of meerdere vakken moeten halen voor toelating tot een vervolgopleiding. De vakken waren leuk en ik ben er, met mijn doel duidelijk voor ogen, voor de volle 100% voor gegaan.”
En met resultaat: Anouscha slaagde met twee tienen en een negen!
Vervolgens heeft ze zich meteen ingeschreven in Maastricht. “Daarna volgde er een selectieperiode van twee rondes. Ik moest eerst een portfolio maken, een huiswerkopdracht voltooien en mijn cijferlijst inleveren. Alles werd beoordeeld en ik kreeg te horen dat ik door was naar de tweede ronde. Ik moest een toets maken en zou een maand erna de uitslag krijgen. Voor mijn gevoel ging het goed, maar in die maand leek het wel alsof ik tien jaar ouder ben geworden van de spanning”, biecht ze op. 
“Precies om middernacht op 15 april zou de uitslag online beschikbaar zijn. Die laatste avond was zenuwslopend. Ik was de website constant aan het vernieuwen, maar op het moment suprême lag deze eruit. Op den duur ben ik toen maar gaan slapen. Na een korte nachtrust zag ik het verlossende bericht dat ik geselecteerd was.” En zo geschiedde.

Als u dit leest, is Anouscha net gestart met haar opleiding tot basisarts.
Wie weet wordt u in de toekomst wel behandeld door dokter Müller…

“Oog voor de praktijk”

Onlangs werd de vader van Anouscha geopereerd aan een plotselinge netvliesloslating. Aangezien hij niet kon autorijden, bracht zij hem naar het ziekenhuis. Eenmaal daar aangekomen kreeg de dienstdoende arts lucht van haar interesse in de medische wereld. “Ik mocht toen meekijken hoe mijn vader geopereerd werd. Fascinerend om dit in de praktijk te zien; het heeft me absoluut gesterkt in de keuze voor mijn studie!”