Oud en nieuw

Weert krijgt een nieuw ziekenhuis. Begin oktober mochten medewerkers van het Sint Jans Gasthuis de eerste schoppen in de grond steken. Naar verwachting is de eerste fase aan de Vogelsbleek in 2025 klaar. De tweede fase, aan de Boerhaavestraat, is naar verwachting in 2030 gereed.

De Zusters van Liefde begonnen in 1869 in de Beekstraat met het eerste gasthuis voor wezen, armen en zieken. In 1931 opende het nieuwe ziekenhuis aan de Boerhaavestraat haar deuren.

Op de luchtfoto uit 1960 zien we beneden de Emmasingel en rechts de Begijnenhofstraat (Bokkenstieëg) met de voetbalvelden van St.-Louis. Daar ligt nu de Vogelsbleek en links daarvan staat het huidige ziekenhuis uit 1975. Op de foto van het oude Sint Jan zie je in het midden de toren van de voormalige kapel.

Vele jaren bezocht ik dagelijks dit ziekenhuis. Gelukkig niet omdat ik chronisch ziek was. Ik was een aantal jaren misdienaar in de kapel en moest iedere dag ’s morgens vroeg de mis dienen. En op zaterdagmiddag óók nog het lof.

Bijna dagelijks naar het ziekenhuis 

Dat was nog in de tijd dat de priester met de rug naar de gelovigen stond en de mis in het Latijn werd gelezen. Zuster Calixtis leerde mij alle Latijnse woorden en rituelen. Zelfs in de botsautootjes op de kermis oefende ik nog ‘dominus vobiscum, et cum spiritu tuo’.

Ook enkele priesterleraren van het Bisschoppelijk College lazen dagelijks de mis in de kapel. Soms was ik de enige beschikbare misdienaar en dan moest ik mijn aandacht over de drie altaren verdelen: hier bellen voor de consecratie, daar het boek omdraaien en bij het derde altaar op tijd de wijn inschenken.

Judas deed de H. Mis

Een van de priesterleraren was dr. L. Gubbels, bijgenaamd ‘Judas’. Hij was altijd binnen twintig minuten klaar en dus populair bij de misdienaars. Later dacht ik: ‘Toch gek dat Judas, de verrader, de Heilige Mis leest’.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert