“Ondernemen is en blijft mensenwerk.” Vivian Hoeben, VHS Administraties

Door Desiré Kappert

Het kantoor van Vivian bestaat inmiddels 13 jaar en nog steeds haalt de eigenaresse veel voldoening uit haar werk. “Het verhaal achter de cijfers is misschien nog wel belangrijker dan de cijfers zelf. Wat leren we daarvan, wat is de impact van de keuzes die de ondernemer maakt.” vertelt Vivian. “De gegevens die wij als administratiekantoor verwerken hebben een oorsprong. Om deze samen met de ondernemer te bespreken en zo mogelijk te beïnvloeden is mooi werk, en wel degelijk mensenwerk. Daar is ons kantoor erg sterk in”, aldus Vivian. Naast de gebruikelijke administratieve ondersteuning  op het gebied van boekhouding, salarissen, belastingzaken en jaarrekeningen is het advieswerk en meedenken met een ondernemer zeker zo belangrijk. “Coachen en adviseren wordt steeds belangrijker. Wat speelt er in de wereld om mij heen, waar moet ik op letten, blijf ik relevant. Zeker ondernemers in het MKB stellen dit erg op prijs”. Daarnaast is vhs ook maatschappelijk erg betrokken. Zo heeft Vivian extra aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen haar kantoor werken twee collega’s die zodoende in een prettige omgeving kunnen functioneren en groeien. “Een verantwoordelijkheid die eigenlijk ieder bedrijf zou moeten nemen”, vindt Vivian.

Een kennismaking met de mensen achter VHS administraties:

Het team van VHS Administraties

Esther Grosfeld-Slaats (42).
Het team van vhs bestaat uit zes zeer diverse mensen. Esther is daar wellicht de meest veelzijdige van. Ze ondersteunt op vele disciplines, zowel op het kantoor aan de Graafschap Hornelaan als bij de klanten op locatie. “Die afwisseling in werkzaamheden vind ik erg fijn”.
Na jarenlang in een administratieve functie bij VGZ te hebben gewerkt werd het tijd voor iets anders. “Al snel kon ik bij Vivian aan de slag. Bovendien was dat prima te combineren met de administratie van het bedrijf van mijn man, Grosfeld Interieurbouw. Zodoende komt mijn ervaring binnen ons eigen bedrijf ook van pas bij de relaties van vhs. Ik werk hier nu 2 jaar en voelde me vanaf het eerste begin meteen op mijn plaats. De gemoedelijkheid en laagdrempeligheid tussen de collega’s onderling stralen wij ook uit naar onze klanten.”

Yvonne Coolen-Kessels (49).
Yvonne werkt als eerste personeelslid al ruim 8 jaar bij Vivian. “Ik had nooit gedacht ooit dergelijk werk te gaan doen. Ik heb een lerarenopleiding Economie gevolgd, maar al tijdens mijn stageperiode kwam ik erachter dat daar mijn toekomst niet lag.” Na onder andere als verkoper binnendienst te hebben gewerkt kon ze aan de slag bij vhs. “Ik heb een aantal vaste klanten waarvoor ik meerdere taken uitvoer. De persoonlijke contacten met deze klanten vind ik erg prettig. Het bespreken van de jaarcijfers, aangiftes en begrotingen geeft ons de mogelijkheid om met hen te sparren en mee te denken. We zijn dan ook méér dan alleen een administratiekantoor” vertelt de moeder van 3 tienerzonen. “VHS is NOAB-gecertificeerd. Dat geeft ons de kans om bij te scholen, en daardoor zijn we steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in wet- en regelgeving.” Yvonne vindt het geen probleem dat het team zo divers is: “Het leuke is juist dat wij desondanks heel goed met elkaar overweg kunnen.”

Vivian Hoeben-Seerden (46), eigenaresse.
Geboren op Leuken, getogen op Laar. Een echte Weertse dus, en vanaf de schoolbanken steeds in administratieve functies werkzaam geweest. In 2005 verhuisde het bedrijf waar ze toentertijd werkte naar Brabant. Ze had er al vaker aan gedacht om voor zichzelf te beginnen, en dit was hét geschikte moment. “Meer persoonlijke aandacht voor de mens achter de ondernemer en zorgen dat je klant echt tevreden is, dat waren en zijn nog steeds mijn belangrijkste drijfveren”.  Dat die aanpak werkt blijkt uit de groei van de afgelopen jaren. In 2011 verhuisde vhs vanuit het kantoor aan huis naar een kantoorpand aan de Graafschap Hornelaan. Het klantenbestand groeide en daarmee ook haar personele bezetting.  Vivian: “Ik zoek medewerkers die bij ons en bij onze klanten passen. Inmiddels doen we het met z’n zessen en hebben we een team dat elkaar perfect aanvult. Ik ben ook moeder van drie kinderen maar kan werk en privé prima combineren omdat het thuisfront mij daarin alle ruimte geeft. Daarom kan ik ook veel tijd in onze klanten steken en ben ik vaak zelfs ook ’s avonds beschikbaar. Ik voel me maatschappelijk betrokken, daarom bied ik twee mensen met een lichte beperking een werkplek en ben ik, na eerdere bestuursfuncties bij de Voedselbank en Meerderweert, nu penningmeester bij SV Laar. Daarnaast maak ik graag muziek en probeer wat tijd voor sport vrij te maken. Ik ben er trots op dat ik al die dingen kan en mag combineren en daarbij mensen in verenigingen, medewerkers maar zeker ook ondernemers iets kan bieden.”

Cindy Sijmkens- Rademaekers (44).
Cindy komt uit Stramproy en is als bestuurslid van de Dorpsraad begaan met het wel en wee in het dorp. Diezelfde betrokkenheid toont ze ook binnen vhs. Cindy verzorgt voor de klanten van vhs de salarisadministratie. “Door de groei van de laatste jaren ontstond behoefte aan een aparte salarisadministrateur. Sinds 3 jaar doe ik dit werk met veel plezier. Ik voel me erg betrokken bij onze klanten. Dat is de kracht van dit kleine kantoor.” Cindy was, voordat ze bij vhs kwam, al ruim 15 jaar actief op diverse kantoren. “Het verschil? Hier ben je geen nummer en onze klanten al helemaal niet.” Ook Cindy’s echtgenoot heeft een administratief beroep, maar hun twee dochters hebben toch andere interesses. “Hoewel ze goed zijn met cijfers denk ik dat ze de zorg in gaan”, vertelt Cindy.

Geert Heeskens-Reijnen (56).
Geert is de oudste medewerker in het team, en heeft ontegenzeggelijk veel expertise in huis. Geert werkte jaren als accountant voor diverse medische maatschappen toen hij in 2014 werd getroffen door een hartstilstand. Totaal onverwacht voor een fervent hardloper met wekelijkse afstanden van soms wel 60 km. Ondanks een operatie en revalidatie ging het in september 2015 opnieuw fout. Een 2e operatie volgde met diverse bypasses. Geert werd afgekeurd en belandde in de WIA. Dat voelde niet goed voor hem. Hij kende Vivian nog als collega-muzikant bij de  harmonie, dus het contact was snel gelegd. Vivian bood Geert een parttime baan waarbij hij in zijn eigen vakgebied een belangrijke rol speelt binnen de organisatie. “Je voelt je gewaardeerd, krijgt erkenning en blijft actief in je sociale netwerk. Dat voelde goed na al die gezondheidsproblemen. Ik ben Vivian daar dan ook erg erkentelijk voor”. Naast zijn werk is Geert ook actief als looptrainer bij de atletiekvereniging en medeorganisator van de Samenloop voor Hoop. Dit toont zijn drive en maatschappelijke betrokkenheid.

Mark Hendrikx (32).
Mark woont in Ospel en komt elke dag met de bus naar Weert. Omdat hij slechtziend is kan Mark geen autorijden en is aangewezen op het openbaar vervoer óf…op zijn step. Mark is een fervent stepper en legt regelmatig afstanden van 20 km of meer af met Maggie, zijn Zwitserse witte herdershond, aan zijn zijde. Mark heeft speciale software en een camera op zijn bureau die teksten van papier vergroot. Zodoende is hij ondanks zijn beperking perfect in staat om cijfers of rekeningen te lezen en te verwerken. In zijn vrije tijd is Mark modelspoorbouwer. In zijn woning in Ospel heeft hij zowel binnen als buiten een grote spoorbaan gebouwd. Na een MBO opleiding werkt hij inmiddels al 5 jaar bij vhs, tot grote tevredenheid van Vivian en haar klanten.  Mark vindt het directe contact met de vaste klanten van grote meerwaarde. “Dat maakt het werk op dit gezellige kantoor ook zo persoonlijk.”

VHS Administraties: de persoonlijke kant van het ondernemerschap

Graafschap Hornelaan 159
6001 AC Weert
0495-769 053
www.vhs-administraties.nl