Nieuwe woonwagen voor Sinti-familie “De sfeer moeten we er zelf nog in brengen”

Bianca Meinhardt (50) en Poelie Schäfer wonen al sinds 1991 op het woonwagenkampje nabij Sporthal Boshoven. Hun wagen – die dateert uit 1982 – was al die jaren niet onderhouden en zeer verouderd. Slecht geïsoleerd, veel tocht, niet warm te stoken en in de zomer veel te benauwd. De wanden van de oude wagen waren aan het rotten en de ruimtes waren vochtig. Deze ‘woning’ was duidelijk aan vervanging toe. Toch heeft Bianca een jarenlange strijd moeten leveren met verhuurder Wonen Limburg. Uiteindelijk heeft ze (via een rechtszaak) haar gelijk gekregen en hebben ze sinds begin juli een prachtige nieuwe woonwagen… en een goede relatie met Wonen Limburg. De wagen heeft een grote woonkamer met open keuken, een garderobe, twee slaapkamers (verplicht), een badkamer/sanitair, berging en meterkast. Weert Magazine mocht binnen een kijkje komen nemen.

Veel woonwagens hebben een zogenaamd ‘klompenhok’. Deze ruimte is meestal tegen de wagen aangebouwd en wordt via de bekende woonwagentrappetjes bereikt. Maar omdat deze nieuwe wagen de maximale breedte had van 6 meter, was er geen ruimte meer voor een aanbouw aan de zijkant. Daarom tekende Poelie een aparte inkom/garderobe aan de binnenzijde van de wagen. Want woonwagenbewoners doen hun schoenen uit als ze de woonwagen betreden. En uiteraard met een aparte deur zodat in de winter de kou buitengehouden kan worden.

De woonwagen heeft een erg ruime badkamer met sanitair. In verband met ziekte is deze aangepast en extra ruim. Daar is met de indeling van de wagen rekening mee gehouden. Grote douche, hoog sanitair en veel beweegruimte. 

De woonwagen heeft een afmeting van 14 x 6 meter. Wat opvalt zijn de dikke wanden van 23 cm. Hiermee is de wagen zeer goed geïsoleerd (RC-waarde 7), wat zowel de warmte als de koude buiten houdt. Er is hier sprake van een woonwagen en geen chalet. Dat heeft te maken met het feit dat de wagen op een chassis met wielen staat en dus niet grondgebonden is. De ruimte onder de wagen wordt gebruikt voor leidingen en kabels. Maar ook de unit van de airconditioning is hierin verwerkt. De nieuwe gebruiker, Poelie Schäfer, was zelf betrokken bij de indeling van de wagen. Over de afmeting van de kamer, keuken en badkamer is goed nagedacht en ingedeeld naar eigen ervaringen en behoeften.

De woonkamer is belangrijk voor de sfeer in de woonwagen. Bianca moet nog wennen aan de overgang van haar oude kleine wagen naar deze grote nieuwe: “Ik vond hem in het begin klinisch en kil. We brengen er zelf onze aankleding en sfeer in. Onze vorige wagen was oud en rot maar wel knus en intiem. Aan deze moet ik nog wennen.” Waar voorheen een gaskachel was in de woonkamer, heeft de nieuwe woonwagen centrale verwarming met in elke ruimte een radiator.

Oude situatie
Nieuwe situatie

Bijzondere aanpassing in de woonkamer is het extra raam aan de zijkant. Door dit raam kan Bianca de woonwagen van hun zoon Nico en zijn vriendin zien. Nico – die zijn moeder jaren bleef voorhouden om te blijven strijden voor hun recht – heeft eind juni deze nieuwe woonwagen van zijn vader en moeder officieel geopend.

In de woonwagen heeft Bianca een ruime en luxe keuken. Deze is op eigen verzoek vergroot en naar wens aangepast. Een voorbeeld zijn de ramen boven het aanrecht voor de extra lichtinval. De keuken heeft nog wel een gasstel om te koken. Bianca wilde graag vasthouden aan de voor haar gebruikelijke manier van koken. Ze wil vooralsnog niet overstappen naar een elektrische of inductiekookplaat. In overleg met Wonen Limburg is tegemoetgekomen aan haar wensen. Uiteraard alles binnen de overeengekomen huurprijs.