Nieuwe culturele initiatieven geven Weert nog meer kleur

Zang, dans, muziek, schutterij en toneel komen in aanmerking voor subsidies

Cultuur neemt in Weert een belangrijke plek in. Veel organisaties, verenigingen en kunstenaars zijn bezig met het creëren, in stand houden en uitdragen van cultuur. Ook voor de gemeente is cultuur in de stad enorm belangrijk. In het cultuurbeleid is dan ook ruimte om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Dat gebeurt onder andere door subsidies voor culturele activiteiten te verstrekken of op een andere manier te faciliteren. Financiële ondersteuning die organisaties, stichtingen en verenigingen kunnen aanvragen. We spraken twee initiatiefnemers, Geert Loijen en Trix Reintjens, die met ondersteuning van de gemeente hun project realiseerden.

Uniek voor Weert

Geert Loijen (47) is de graffiti-artiest die vijf jaar geleden het Zuilen Kabinet realiseerde. Zevenentwintig betonnen zuilen onder de Boshoverbrug werden toentertijd allemaal voorzien van graffiti-kunstwerken. Het project was oorspronkelijk voor twee jaar, maar vanwege de impact en waardering is besloten om hier jaarlijks een subsidie voor te verstrekken zodat het in stand gehouden kan worden en waar nodig kan worden vernieuwd. Geert: “We hebben een groot netwerk van kunstenaars om ons heen verzameld die graag hier komen om een kunstwerk te maken. Binnen de graffiti-scene bestaat een groot onderling respect dat kunstwerken niet zomaar worden overgespoten. Elk jaar reserveert de gemeente een bedrag om deze unieke verzameling op niveau te houden.”

‘De Loeëje Koeëj’

Een tweede project van Loijen is het gebouw van de voormalige Postduivenclub op Sportpark Boshoven. “Dit staat al enige tijd leeg nadat de vereniging opgeheven was en sinds kort kan ik het  gebruiken als atelier. Het gebouw krijgt de naam De Loeëje Koeëj’ (Weerts voor de Loijen kooi). Naast mijn graffiti-activiteiten ga ik hier iets nieuws opzetten. Wat dat is kan ik nog niet delen. In de zomermaanden heb ik – naast mijn fulltime kantoorbaan –  het pand helemaal opgeknapt. Nu hebben we geschikte kunstenaars benaderd om de buitenmuren te voorzien van geweldige graffiti. Vanuit het Zuilen Kabinet heb ik een goede relatie met de gemeente. Ik ben nu een plan aan het schrijven waarin ik dit pand ook als expositieruimte ga gebruiken voor artiesten uit de graffiti/street-art scene. Dat zullen kunstenaars zijn van buiten Weert en uit het buitenland. Binnenkort ga ik een subsidieaanvraag indienen om dit mogelijk te maken”, besluit Loijen hoopvol.

Podium voor de jeugd

Een ander initiatief kwam van Trix Reintjens. Deze gedreven docerende en uitvoerende musicus startte jaren geleden samen met haar, inmiddels overleden man Louk, de stichting ‘De Jeugd heeft de Toekomst’. Doelstelling is om jeugd aan te moedigen tot het uitoefenen of bijwonen van culturele activiteiten of evenementen. Trix: “Dat klinkt officieel maar de door ons georganiseerde en geproduceerde musicals passen daar perfect in. We willen hiermee jonge talenten op het gebied van zang, dans en muziek laten groeien en ontwikkelen. En ze steeds nieuwe ervaringen op laten doen”.

Trix Reintjens

Dat heeft inmiddels geleid tot vijf grote producties; in 2014 brachten zij de bewerkte musical Chess op de planken van het Munttheater, in 2016 gevolgd door West Side Story, in 2018 Les Misérables en in 2022 – na de corona – schitterde de jeugd in Roméo et Juliette. En dit voorjaar waren het drie uitverkochte uitvoeringen van L’Opéra Rock.

Zonder bijdrage niet mogelijk

Koos Neijnens, bestuurslid van de stichting vult aan; “Dit soort producties worden volledig in eigen beheer geproduceerd en zijn erg duur. Meer dan zeventig jonge amateur-muzikanten, zangers en dansers uit Weert en de regio brachten samen het uitdagende spektakelstuk op de planken. Je begrijpt dat dit, naast de eigen inbreng, niet zonder subsidies kan. En het is dan geweldig dat onze gemeente deze vorm van cultuur enorm toejuicht en financieel ondersteunt. Wij konden voor deze uitvoering rekenen op een substantiële subsidie. Daardoor gaf ook de Provincie een bijdrage, net als  andere fondsen en sponsoren. Subsidie van de gemeente is voor de andere instellingen een voorwaarde en werkt hierin als een katalysator.” Trix: ”En het heeft succes, de jeugd groeit enorm door deze ervaring, het verbindt, het ontroert en zorgt voor vriendschappen. Jongeren krijgen heel veel zelfvertrouwen wanneer ze op de planken van een theater hebben gestaan en het geeft iedereen een enorme boost”, sluit Trix trots af.

Iedereen kan aanvragen

Twee van de subsidieregelingen van de gemeente heten ‘Subsidieregeling stimulering nieuwe culturele initiatieven en Regeling eenmalige projectsubsidie amateurkunsten’. Hiervoor komt iedereen in aanmerkingen, mits het initiatief natuurlijk past binnen de kaders. Sinds het begin van de regeling in januari 2023 zijn er al ruim 30 aanvragen gehonoreerd en projecten ondersteund. Deze regeling staat nog open tot eind december 2024 en er is nog ruimte om aanvragen in te dienen. Geert en Trix zijn enthousiast en bevelen deze samenwerking van harte aan.

Voor meer informatie over de subsidies: www.weert.nl/subsidiehulp.