Muziek is emotie en die wil ik overbrengen

De getalenteerde Mayra Salimans (20) won de publiekswedstrijd: ‘Laat je horen!’ van RICK-Weert met haar liedje ‘Ik zie je wel’. Ze schreef en zong dit nummer zelf. Ook begeleidde ze haar zang met de piano. Samen met haar tweelingbroer Wesley nam ze dit nummer op in zijn mini-studio. En een vriend, Jort Cuijpers, hielp haar met de clip. 

Toen ze negen jaar oud was, ging Mayra met haar moeder op zangles. “Een vriendinnetje van mij zong samen met haar moeder en dat leek ons dus ook leuk. Het waren mijn eerste muzikale stappen.” Toen ze twaalf jaar was begon ze ook met keyboard-les. Al snel begeleidde ze hiermee zelf haar zang. Tot ze, samen met Wesley, voor hun verjaardag een elektrische piano kregen. Toen is ze overgestapt op piano. “De effecten van een keyboard gebruikte ik toch niet.” 

Tijdens haar opleiding aan de Pabo op de Kempel in Helmond moest ze ook leren om gitaar te spelen. Voor het tentamen, waarbij je jezelf moet begeleiden met de gitaar, is ze natuurlijk met vlag en wimpel geslaagd. “En in mijn stageklas neem ik ook vaak de ukelele mee. Het is heel leuk om deze instrumenten mee te nemen en mijn leerlingen muzikale les te geven.” 

Mayra geniet als ze voor mensen kan zingen. In een koor, met een band of alleen. Dat is natuurlijk nu met corona wel anders. “Mijn optredens mis ik echt. Normaal werk je ergens naartoe en dat is nu niet.” In Nederweert werd de sing-a-song wandelroute georganiseerd en de wandelroute van ‘fight to cancer.’ “Ik kon toen weer zingen en dat maakt het dan ook weer heel speciaal. Muziek is emotie en die wil ik overbrengen op de mensen.” 

De vorige lockdown kreeg ze van haar popkeys-docent Eric Kessels van RICK de opdracht om zelf een liedje te schrijven. Mayra had toch niets beters te doen en haar eerste nummer ‘I wonder’ schreef ze in mei 2020. 

Ook nu stimuleerde Eric Mayra om mee te doen aan de publiekswedstrijd ‘Laat je horen!’ van RICK waarbij jongeren werden uitgenodigd hun mening over actuele thema’s te laten horen met muziek, dans, theater of beeldende kunst. “Het eerste wat ik dacht was: ik kan geen nummer schrijven op commando”. Daarnaast vond ze het ook spannend en heel persoonlijk. Het nummer schreef ze een keer net voor het slapen gaan. “Ik was onzeker hoe mensen gingen reageren. Dus heb ik mijn vriendinnen geappt wat zij ervan vonden.” Haar vriendinnen waren enthousiast, net als haar popkeys-docent. Hij kwam met positieve feedback en dat had ze nodig om haar inzending compleet te maken. 

Het nummer ‘Ik zie je wel’ gaat over wanneer je ziet dat het met een dierbare niet goed gaat. Dat is in deze coronatijd heel herkenbaar. Het is lastig om diegene te helpen. Maar je weet dat het uiteindelijk goedkomt. “Toen ik eenmaal de drempel over was heb ik er veel plezier aan gehad om zo weer met muziek bezig te zijn. Ik heb het samen met mijn broer opgenomen in zijn mini-studio en met een vriend heb ik de clip gemaakt. Na het winnen van de wedstrijd zijn er zoveel mooie reacties geweest, zelfs van mensen die ik een tijd niet had gesproken tot op mijn stageschool. Het liedje had meer mensen bereikt dan ik had gedacht.”

Als corona voorbij is hoopt Mayra weer snel op het podium te staan. “Ondanks mijn zenuwen iedere keer, blijft dat het leukste om te doen. Muziek gaat dan voor mij echt leven.” Ook is ze nu weer bezig met schrijven van liedjes, maar deze keer zonder druk erachter. Dan blijft het leuk. “Achter de piano zitten en muziek maken. Luisteren, zingen en schrijven wat mooi klinkt. De muziek binnen laten komen”. Ze zou het leuk vinden om bekend te worden, al hoeft het ook niet te beroemd te zijn. “Als ik met mijn muziek mensen kan bereiken en voor hen wat kan betekenen, dan vind ik dat heel speciaal.” Voorlopig blijft het nog even bij een hobby. Mayra studeert dit jaar af aan de Pabo. En start in het najaar weer met een nieuwe opleiding Orthopedagogiek.  “Ik weet nog niet hoe mijn toekomst eruitziet, maar ik hoop mijn opleiding en muziek te kunnen combineren. Dat zou mooi zijn.”