27 augustus 2024 | Auteur: Désiré Kappert
Munttheater de komende drie jaar de plek voor Urban Dance
CULTUUR SPECIAL
Een belangrijk onderdeel van cultuur vindt plaats in het theater. Dat kan in de vorm van toneel, cabaret, zang muziek en dans. Het Munttheater gaat de komende jaren meer podium bieden aan Urban Dance producties en daarmee deze vormen van dans onder de aandacht brengen van een groter en groeiend publiek. Voor dit project gaat het theater een samenwerking aan met het Weerter bedrijf Mad Skills van Angelo Martinus.
Nieuwe doelgroep
Angelo Martinus noemt zichzelf een mogelijkmaker, projectmanager, artistiek leider, hosselaar, verbinder, eindbaas. Zijn bedrijf is een cultureel project-buro, waarmee hij overheden en organisaties adviseert over het vertalen van culturen naar beleid en programma’s. Daarnaast organiseert Angelo projecten voor straatcultuur als dance en graffiti, en helpt deze groepen ook met theatersettings. Dat laatste gaat hij de komende drie jaar samen doen met het Munttheater.
Marja Lacroix, programmeur van het Munttheater, legt uit: “Wij als theater willen ons meer gaan richten op deze nieuwe groep makers. Door te investeren in jonge makers in de breedste zin van het woord, blijft het aanbod vernieuwend. Nieuwe theatervormen ontstaan en nieuw publiek raakt geïnteresseerd in theater als plek om cultuur te beleven. Zo verlagen we de drempel voor iedereen. We zien voor ons hierin een rol weggelegd om voor langere termijn de urban dans en hun community een vaste plek te geven in ons programma.”
Ruimte voor vernieuwing
Angelo en Marja deden in het verleden al meerdere projecten samen, maar de komende drie jaar krijgt dit een structurele vorm. Angelo: “Het is verbazend hoe het werkt binnen de landelijke cultuurnota’s. Meer dan 99% gaat om wat we in de volksmond klassieke westerse kunsten noemen terwijl popmuziek en hiphop veruit bovenaan staan qua populariteit. En dat is niet terug te zien in het beleid. Ik vind dat storend. Deze genres ontwikkelen zich nu buiten de muren en het is aan ons om te kijken hoe we ze binnen de muren gaan halen. Ik ben daarom erg blij met de samenwerking die we aangaan. Als je ziet dat breakdance dit jaar een onderdeel was op de Olympische Spelen dan is er een grote markt voor. En die willen we de komende jaren in de regio Weert gaan aanspreken”, vertelt Angelo overtuigend.
Schreeuwen als iets vet is
Het Urban Dance Project heeft als doel om een diverser publiek te bereiken. Zodoende is het eerste Event gratis toegankelijk. Op vrijdag 20 september a.s. zijn de Breaking Games te zien in het theater. Deze wordt mede georganiseerd door Cis Brans, de 20-jarige Weertenaar die internationaal op een zeer hoog niveau actief is. “Breakdance is een sport die je zowel lichamelijk als geestelijk uitdaagt”, legt Cis uit. “Tijdens een battle dans je enkele rondes (‘runs’ genaamd) tegen je tegenstander en uiteindelijk beslist een jury wie gewonnen heeft. Angelo vult aan: “En het bijzondere bij deze battles zijn de reacties van andere deelnemers die op het toneel zitten, maar ook vanuit het publiek in de zaal; hier wordt geklapt en gejoeld wanneer een danser iets ‘vets’ laat zien. Direct enthousiaste reacties die de dansers opzwepen. Een spectaculaire avond waarbij vooraf ook workshops worden gegeven.” Deze avond in het theater is een opmaat naar demonstraties tijdens het Cultureel Lint, waar op het dancepodium meerdere malen Urban Dance- (verzamelnaam voor o.a. hiphop, breakdance, popping en house) -optredens te zien zijn.
Samenvoegen tot eindversie
Munttheater vindt het belangrijk om jong talent te ondersteunen en een plek te bieden waar ze kunnen creëren, ontdekken en presenteren. Dit is ook opgenomen in het visieplan van het theater. In dat kader zullen o.a. The Ruggeds en Oxygen enkele dagen in Weert hun nieuwe show ‘monteren’ zoals ze dat noemen. Alle choreografie, muziek, lichtplan en uitvoering dat in eigen ruimtes bedacht en geoefend is, wordt op het toneel van het Munttheater samengevoegd tot hun eindversie. Hier zijn dan ook de try-outs voordat de gezelschappen met hun theatertour het land in gaan.
Funky afterparty
Marja: “Rondom de optredens zijn er randprogramma’s waar ruimte is voor ontmoeting, ontwikkeling en professionalisering. En in het kader van het Urban Dance Project sluiten we ons jubileumseizoen volgend jaar af met een sensationeel Ghetto Funk Spektakel. Een collectief van 6 dansers showt hun moves op herkenbare funkmuziek uit de jaren ’70-’80. Een zeer dansbare avond voor jong en ouder publiek, met een afterparty op het podium, waar dansers en publiek samen het 50-jarig jubileumseizoen ‘uit’ dansen.
Meer info en een impressie op: www.munttheater.nl/urban
Urban programma in 2024-2025 in het Munttheater
Vrijdag 20 september
Breaking Games Breakdance battles en workshops
Woensdag 22 januari
The Ruggeds Jam & Gems On tour try out
Vrijdag 18 april
Oxygen Delusion ll The Final Chapter
Zaterdag 14 juni
Ghetto Funk Collective – It’s on the One
Collegeplein 3, Weert
0495 513575
www.munttheater.nl