Mooi opgepoetst

In de jaren vijftig van de vorige eeuw zat ik op de uloschool bij de zusters Ursulinen aan de Van Berlostraat / Wilhelminasingel in Weert. Mijn verzet tegen de tucht, orde en kledingvoorschriften van de nonnen leidde tot nogal wat bestraffingen.

Ik was dan ook blij dat ik na drie jaar ulo als administratief medewerkster werd aangenomen op een verkoopafdeling van Philips in Eindhoven. Dagelijks ging ik met de trein naar ‘de grote stad’, naar een plezierige werkomgeving waar je wél gewaardeerd werd.

Om de verkoop te stimuleren hield de hoortoestellendivisie van Philips in 1958 een promotieactie met flinke kortingen bij inlevering van een oud gehoorapparaat. Daar kwamen elektrische gehoorapparaten uit het begin van de 20e eeuw binnen en zelfs akoestische hoorns uit de 19e eeuw. De meeste verdwenen in de afvalcontainer. Een inschuifbare koperen hoorn heb ik weten te redden. Mooi opgepoetst heeft hij nog jaren een decoratieve functie gehad. Tijdens een verhuizing kwam de ‘toeter’ in een verhuisdoos terecht en bleef daar jarenlang verborgen.

Intussen heb ik zelf een modern gehoorapparaat en dat is een zegen.
Onlangs kwam de hoorn weer boven water, dat riep leuke herinneringen op!

Maria Adriaens (80), Weert

Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Mathilde Dominikowski dominikowski@hlvw.nl