Ruil je plantje in de ‘plantenbieb’

Janey van Hoeij (32) heeft sinds kort een plantenbieb aan huis, aan de Frans Strouxstraat 57 in Stramproy. Het idee is dat iedereen een eigen plantje in de bieb kan ruilen voor een ander stekje of plantje. ‘Ik stek al jaren pannenkoekenplantjes voor in huis. En vorig jaar maakte ik kennis met de plantenbieb van mijn vriendin Inge in Neeritter. Ik vond het helemaal geweldig, ben zelf andere plantjes gaan stekken en sinds dit voorjaar heb ik een eigen mini-plantenbieb aan huis’, aldus Janey.

Iedere dag wordt het biebje goed bezocht. ‘De meeste mensen ruilen een plantje, en wanneer ze zelf geen stekje hebben om te ruilen kunnen ze een klein bedrag doneren in het spaarpotje. Hier kan ik dan bijvoorbeeld potgrond van kopen voor de planten. In een gastenboekje kunnen bezoekers een berichtje schrijven’, laat Janey trots weten. 

Bezoekers komen niet alleen uit Stramproy, maar ook uit andere dorpen of steden. ‘Ik ben aangemeld op Stekjesroute.nl. Zo kun je met de fiets of auto een stekjestocht rijden in de omgeving, langs andere plantenbiebjes. Ik ben onlangs met een vriendin en onze peuters richting Maaseik gegaan waar ook meerdere plantenbiebjes staan. Krat vol stekjes mee en daar volop geruild. Iedere dag kijk ik welke planten bezoekers in mijn bieb hebben achtergelaten. Als ik deze plantjes nog niet heb, ga ik ze stekken zodat ik nieuwe planten krijg en die weer kan aanbieden in het kastje.’ 

Janey van Hoeij