Mijn hobby en passie

Ruud: “Wat doe je als je graag met je handen werkt en mooie dingen wilt creëren? Iets waar je voldoening van krijgt!

Een vriendin bracht mij op het idee: ‘werken met klei lijkt mij wel iets voor jou!’ In 2003 deed ik een cursus boetseren en daarna heb ik nog twee jaar de opleiding Keramiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol gevolgd. Ik raakte helemaal in de ban van de klei. Er volgden exposities in Nederland en in Duitsland. De positieve reacties en waardering voor mijn werk gaven mij een boost.

Ruud Hehanussa (75)

Ik ben van Molukse afkomst en was dan ook verheugd dat ik de opdracht kreeg voor het maken van een monument ter nagedachtenis aan de komst van de Molukkers in Nederland begin jaren ‘50.

Dit monument wordt op 18 juni a.s. in Weert onthuld. De verbeelding van een gezin met een paar koffers staat symbool voor de Molukse KNIL-militairen die in 1951 met hun vrouwen en kinderen en een paar koffers in Nederland arriveerden. Het verblijf in Nederland zou tijdelijk zijn, maar dat pakte anders uit. 

Het drukt de ontheemding van deze gezinnen uit. Iets wat onverwacht pijnlijk actueel blijkt te zijn. Ik hoop dat ons verhaal hiermee niet vergeten zal worden.”