Kroonjuwelen

De laatste schilderijen die mijn vrouw Ria maakte, waren bedoeld voor een veiling met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de stichting ‘Grootverzettegenkanker’ en het Toon Hermanshuis in Weert. De schilderijen weerspiegelen de progressie die Ria maakte tijdens de lessen in het Toon Hermanshuis onder de bezielende leiding van Hub en Udie.

Hierin kwam haar karakter het beste naar voren: liefde, kracht, doorzettingsvermogen en kleurrijk. Zes weken na de veiling is Ria overleden aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker.

Voor mijn gevoel waren haar laatste schilderijen de kroonjuwelen die ze gemaakt heeft omdat dit ons huwelijk weergeeft. Je begint met een leeg doek en gaandeweg wordt het gevuld met beleving, emotie en passie. Met vallen en opstaan wordt het een kleurrijk resultaat.

Samen met het Toon Hermanshuis zijn Ria en ik naar de Mont Ventoux geweest. Het was geweldig daar ondanks dat we wisten dat dit de laatste keer samen zou zijn. Hierna brak haar terminale fase aan en kon ze het niet meer opbrengen om te schilderen. Als partner voel ik dat haar laatste schilderijen het eindstuk van haar kleurrijke leven weerspiegelt. Daarom zijn en blijven ze zo bijzonder voor mij.

Jos van der Vorst