Een beste vriend

Het begon zo’n 30 jaar geleden toen de regelgeving voor motorrijbewijzen veranderde. Nog gauw het motorrijbewijs halen vóór ook een theoretisch examen verplicht was. Met een groepje motorrijders uit Tungelroy werden voorbereidingen getroffen voor een motorvakantie. ‘Route 66’ in Arizona, mijn eerste grote motorreis. In 2003 maakten we in drie weken een rondje vanuit Phoenix: Hoover Dam, Las Vegas, Bryce- en Zion-park, Grand Canyon, Four Corners, door de Rocky Mountains en Petrofied Forest. Super genoten. In 2005 ging de reis naar Brits Columbia in Canada, langs de Westkust en door de Rocky Mountains tot in Jasper. Echte beren op de weg en veel andere wilde dieren.

Met dezelfde motorvrienden – we noemen ons ‘GO-5’ – volgden uitdagende motortochten in veel Europese landen: Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Tsjechië, Engeland, Schotland en Ierland. In 2011 reden we in enkele dagen langs de oostzijde van Frankrijk en door de Pyreneeën naar Lourdes de Limburgse bedevaart achterna en langs de westzijde weer terug. Een prachtige reis.

Een bijzondere belevenis was het begeleiden van een 20-tal wielrenners van Scouting Tungelroy in 2012. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan werd het graf bezocht van patroonheilige Kardinaal Mindszenty. Als routeverkenner en verzorger reisden ik en mijn motor over paden en door lanen naar Esztergom in Hongarije. 

Nog steeds geniet ik van toertochten door de Ardennen en de Eifel, naar o.a. Westerwald en de Moezel. Mijn BMW 1150 RT blijft een beste vriend!

Harrie Leijssen (68)