Marilou Fuhlrott-Thebrath in Hannover: ‘Dansen is leven voor mij’

Ze danst door het leven. Letterlijk en figuurlijk. Van haar passie Zumba heeft ze haar beroep kunnen maken. Marilou Fuhlrott-Thebrath (46) groeide op in Weert en is nu fitnesstrainer en Zumba-instructeur in een sportschool in Hannover. Voor de liefde vertrok ze zeventien jaar geleden naar Duitsland. Marilou: “Het is maar drie-en-een-half uur rijden van Weert. Dat leek me toen geen probleem en dat was het lange tijd ook niet. Nu ik ouder word, mis ik echter steeds meer mijn roots.”

Zonder mobiel erop uit

En dat gemis kan je ook merken aan de manier waarop ze over ‘vroeger’ praat, over haar tijd in Weert. Van de ene mooie herinnering naar de andere en dat met een big smile op haar gezicht. Marilou: “Ik ben geboren in Roermond. Toen ik acht jaar was ben ik samen met mijn ouders verhuisd van Maasbracht naar Weert. We woonden eerst op de Maaslandlaan en daarna ‘oppe Roggelstraot’. Tegenover ons huis was de John F. Kennedy school en daar heb ik prachtige tijden gehad. Ik had veel vriendinnen en hele middagen hebben we rondgefietst door bos en land. En dat zonder mobiele bereikbaarheid. Stoer! Met een snoepzakje van een gulden. Als we om zes uur maar binnen waren voor het avondeten. Dat waren nog eens andere tijden”, lacht Marilou. “Na de lagere school ging ik naar de huishoudschool Hoogh Weert, maar dat was niks voor mij; veel te veel meiden bij elkaar. Ik ging naar de Biologische School en daar was ik op mijn plek. Mijn favoriete winkel was de Shewan; dat kennen alleen mensen van mijn leeftijd. Ik verklap: neon-geel en spijker met bonte stof!”, zegt ze geheimzinnig. 

Hannover is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt aan het riviertje de Leine en telt 538.068 inwoners. Hannover kent belangrijke jaarbeurzen zoals de grootste computerbeurs ter wereld TWENTY2x (voorheen de CeBIT) en de Hannover Messe; een van de grootste industriebeurzen.

‘Dag dag’ Weert

Haar vervolgopleiding deed Marilou in Eindhoven; ze leerde voor instellingskok en ging daarna aan de slag in het Golden Tulip Hotel. Maar dit was ook nog niet helemaal haar ding en dus begon ze een opleiding Toerisme. Tijdens een vakantie in Turkije met haar twee beste vriendinnen wordt Marilou verliefd; niet op een Turk maar op een Duitser; Frank uit Hannover. Frank is dertien jaar ouder dan Marilou en heeft al een vaste baan in Hannover. De toen negenentwintigjarige Marilou vindt drie-en-een-half uur rijden nog ‘best wel meevallen’ en ze emigreert naar Duitsland. Samen krijgen ze een zoon Noah (16) en een dochter Fleur (13). Marilou: “Toen ik net in Hannover woonde, ging ik sporten in een sportschool gelegen aan de Maschsee; een van de highlights van de stad (zie kader). Ik werd toen gevraagd of ik een fitness-certificaat wilde gaan halen zodat ik daar kon komen werken. Dat heb ik gedaan en dat beviel zo goed dat ik dit werk ben blijven doen. Ik heb meerdere certificaten gehaald en ook nog een yoga-opleiding in India gedaan. Nu werk ik ongeveer twintig uur per week als fitness-instructeur. Ik geef work-outs, yogales en Zumba-les. Zumba is altijd mijn grootste passie geweest en nog steeds! Dansen is leven voor mij”, vertelt Marilou enthousiast.

Midden in het centrum van Hannover ligt de Maschsee: een kunstmatig meer met een oppervlakte van 78 hectare. Het zes kilometer lange wandelpad rondom de plas kun je bewandelen om van het mooie uitzicht te genieten. Al meer dan zeventig jaar trekt de Maschsee niet alleen wandelaars en fietsers aan maar ook watersporters. Daarnaast wordt hier in de zomer het Maschsee Festival met concerten, kunst en culinaire specialiteiten georganiseerd. Dit is een van de grootste openluchtparty’s in Noord-Duitsland en duurt een maand lang!

Dansen in de USA

Voor haar werk als Zumba-instructeur reist Marilou ook naar het buitenland. Dat noemt ze ook meteen als een van de leukste dingen die ze de afgelopen jaren heeft ondernomen; de reizen naar Florida en Californië in Amerika. In Orlando bezocht ze de International Zumba Convention. Ze hoopt de volgende keer naar Hawaï te kunnen gaan “Hawaï staat bovenaan mijn bucketlist”, vertelt ze.

Zumba is een fitnessprogramma dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans, zoals de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. Het is opgezet door Alberto ‘Beto’ Perez, een Colombiaanse danser en choreograaf uit Miami. Bij Zumba worden fitnessoefeningen op muziek gedaan, dit is te vergelijken met aerobics. 

Voor yoga naar India

In 2016 ging ze drie weken naar India voor een yoga-opleiding. Marilou: “India is natuurlijk de bakermat van de yoga. Hier verbleef ik in een ashram. Dit is een leefgemeenschap en ontmoetingsplaats voor aanhangers van religies uit India, die gebruikt wordt als religieuze levens-, studie- en arbeidsgemeenschap. Het leven in een ashram is verre van ontspannen. De wekker gaat elke ochtend om half zes en om zes uur begint de eerste meditatie van de dag. Hier leer je onder andere technieken, vaardigheden, anatomie en inzichten in de yogische filosofie. Bijkomend detail: telefoons zijn ten strengste verboden en behalve tijdens de twee uur vrije tijd en het discussie-uur is het verboden te praten. Na vier weken krijg je een certificaat en daar kan je in heel de wereld mee aan de slag”, vertelt Marilou trots.

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga is een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning).

Terug naar de roots

“Mijn ouders wonen inmiddels weer in Roermond. Ik kom graag nog terug in Weert om herinneringen op te halen. En natuurlijk om mijn beste vriendin Rosemarie Derckx (we kennen elkaar al vanaf ons zeventiende!) te bezoeken. Ondanks de afstand zijn we nog steeds supergoed bevriend en zien we elkaar regelmatig. Met haar ging ik ook naar de Sjtasiefestasie in Roermond. We hadden als thema: ‘Vae zien twieë van eine slaag’. Ik ben een paar maanden geleden nog twee dagen bij haar geweest toen we allebei even zonder kinderen waren”, zegt Marilou. “Het is gek maar nu ik ouder word, mis ik mijn roots meer dan toen ik net vertrok, zeventien jaar geleden. Gelukkig ben je in amper vier uur rijden van Hannover weer in Weert. Dus dat reisje maak ik regelmatig”, lacht Marilou tot slot.