Mancave ‘Schuurtjeswerk’

Wie heeft een mancave, zo’n echt mannenhol met bar, biljart en bier waarin hij zich met vrienden terugtrekt om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van werk en/of gezin? 
Wie trekt zich terug in zijn ‘schuurtje’ om zicht te storten op zijn hobby of levenswerk: knutselen aan motoren, een modelspoorbaan bouwen, als zendpiraat plaatjes draaien of koekoeksklokken repareren?

Deze oproep op Facebook leverde nogal wat reacties op. Hier een greep uit de inzendingen.

In de wintermaanden zit Tim Versleijen elke week met vrienden in zijn mancave. Er wordt gedart, een biertje gedronken en via de beamer op een groot scherm voetbal of een film gekeken. In de zomer zitten ze lekker buiten.


Jacques Hermans noemt zijn mancave liever gewoon ‘De Scheur’. Hij heeft hem eigenhandig tijdens de eerste coronagolf in elkaar getimmerd. Van enkele uren per week tot meerdere uren per dag brengt hij er door. Onder het genot van een biertje, een glas whisky en soms ook een ‘segaar’  wordt er met vrienden vooral muziek geluisterd en gemaakt. 


Om rustig te kunnen werken én om er feestjes in te kunnen vieren bouwde Huub Hermans een multifunctionele ‘mancave’ in zijn tuin. Met spullen uit zijn Stadsbeurs creëerde hij een smaakvolle inrichting. De schuifwand naar de garage maakt het mogelijk de feestruimte twee keer zo groot te maken.


De “Hanzibar” zo heet de ‘hut’ van Bas Versleijen. Hij brengt er vele uren door met familie en vrienden. Plezier maken en jezelf zijn, daar gaat het om. Bij een hapje en een drankje wordt de een spontaan muzikant en de ander dj. Zelfs Sinterklaas weet de “Hanzibar” te vinden.


Ton Geurts (links) noemt zich fotomonteur en brengt 20 tot 24 uur per week door in zijn ‘mancave’. Met foto’s uit tijdschriften en boeken maakt hij er collages. Ook assembleert hij kleine beeldjes van gevonden voorwerpen. Met muziekmaat Noud Smits produceert hij hier wekelijks dancemuziek.


Patrick Smeets (links) heeft zijn garage omgebouwd tot ‘creatieve kiet’ waarin brandbluslampen worden gemaakt. Maar dat niet alleen, ook de optochtspullen voor VV De Jênsers worden hier in elkaar gezet en er wordt zelfs voor de Rogstaekers gewerkt. Vanzelfsprekend worden daarbij de nodige flessen bier gedronken. Neef Peter is vaak van de partij.


Diana Keulen-van der Linden
Mancave . . .womencave . . .  nee, zo kan ik het niet noemen. Ach, meer een famillie & friendscave. Voorheen woonden mijn ouders hier. Mijn vader plaatste buiten een bar en deze bar in de woonkamer. Hij kreeg de bijnaam “Opa Barretje”. Inmiddels wonen wij hier en heeft de bar nog steeds de naam “Opa’s Barretje”. Ik houd ervan om samen met vrienden en/of familie te zijn. Samen wat kletsen, eten en drinken. Ik heb het liefst altijd mensen om mij heen. Lekker biertje erbij. Doordat de bar in de woonkamer staat, zitten we hier best vaak.