Maddox Backus uit Weert is Nederlands Kampioen karten

Sinds december woont er in Weert een heuse Nederlands kampioen. De 18-jarige Maddox won eind van het jaar, na een spannende laatste race, de Nederlandse titel in het karten. De jonge coureur kart al sinds zijn 10e en maakt nu – door zijn titel – de overstap naar Formula Karting, een serie in de Benelux. Het verhaal van een racetalent dat altijd al wist wat hij wilde.

Maddox wist al op heel jonge leeftijd dat hij autocoureur wilde worden. ”Mijn vader keek altijd al naar de Formule 1 en elke keer zei ik dat ik ook coureur wilde worden. Ik vond dat zo mooi. Maar coureur worden ligt natuurlijk niet zo voor de hand, dus ik ben op zwemmen gegaan, later op tennis, basketbal en ook nog op judo. Maar ik vond het allemaal ‘drie keer niks’, zo spreekt de zelfverzekerde Maddox uit aan de keukentafel in de ouderlijke woning in Laarveld. Vader Frank kan zich dat nog heel goed herinneren: “Nadat hij ook met judo was gestopt, zei hij overtuigd: ‘je weet toch wat ik wil, ik wil coureur worden’. Duidelijke taal van een manneke van toen 9 jaar.”

Het gezin woonde in die tijd in Mol (België) en op 10- jarige leeftijd zat Maddox in een kart op de kartbaan in zijn woonplaats. “Ik kreeg daar les en dat ging erg goed. Ik boekte snel vooruitgang en toen ik 11 was reed ik daar het baanrecord. En het leuke was dat dit record in handen was van mijn trainer. Ik trainde elke week en later gingen we ook naar de buitenbaan in Genk. Dat zijn snellere karts en ik mocht meedoen aan de clubraces, waar ik tweede en zelfs een keer eerste werd.”

Maddox rijdt in huurkarts. In 2014 heeft hij een seizoen in een eigen kart gereden, maar vanwege de hoge kosten (aanschaf ca € 7.000 plus de kosten voor trainer, monteur, hotels rondom races) is dat niet voortgezet. Op elke baan huren de coureurs allen dezelfde kart. Dat geldt voor de training en ook voor de wedstrijden. Maddox: “Helaas zijn ze niet allemaal even snel, soms heb je pech en dan heeft jouw kart net iets minder vermogen. Dat is wel frustrerend. Mijn huidige trainer heeft me de laatste jaren geleerd om mentaal om te gaan met teleurstellingen. Elke wedstrijddag bestaat uit vier heats, die voorafgegaan worden door een kwalificatieronde, die de startopstelling per heat bepaalt. De uitslag van alle heats bepaalt weer de startopstelling van de finale. Mocht er in een heat iets fout gaan dan kan ik dat tegenwoordig redelijk naast me neer leggen en me concentreren op een volgende heat. Als het er echt om gaat (zoals in de finales of de laatste races van het seizoen) ben ik echt wel gespannen, maar gelukkig gaat dat niet ten koste van mijn prestatie. Ik ga steeds vaker uit van mijn eigen kracht.”

De jonge coureur die in het laatste jaar van de Havo zit, wil volgend jaar een ICT-studie gaan volgen aan de Fontys in Eindhoven. Dan zal blijken in hoeverre dat goed te combineren blijft met zijn karttrainingen. Omdat de kartbanen ver van huis liggen is de familie Backus heel veel en heel vaak onderweg. Het gezinsleven van vader Frank en moeder Anita staat grotendeels in het teken van het karten van hun enige kind. Anita: “We zijn er bijna altijd bij. Het is een grote familie en met de andere ouders en coureurs is het een gezellige sfeer. Al is de spanning soms zo groot dat ik niet kan kijken en even wegloop.”

Maddox won het afgelopen seizoen het overall klassement en werd daardoor Nederlands Kampioen. Daardoor heeft hij de mogelijkheid gekregen om in Formula Karting te rijden. Dit zijn wedstrijden door de Benelux. “Ik ben daar een van de jongsten en dus ook de lichtste. Om de strijd zo eerlijk mogelijk te maken, moeten lichte personen extra gewicht meenemen in hun kart, tot totaal 85 kg. Dat maakt het racen wel iets anders dan het afgelopen seizoen. Ik heb nog veel te leren, ik ben ambitieus maar heb ook geduld.” Zijn vader vult aan: “Het is een kwestie van trainen, trainen en racemeters maken. Wij ondersteunen hem daarbij maar hij moet het zelf leuk blijven vinden en de inzet en motivatie kunnen opbrengen en dan hebben we er alle vertrouwen in.” Maddox lacht en sluit af: “Dit weekend (5-6 maart) rijd ik mijn eerste race op de baan in Eupen. Ik heb er echt zin in.”