Maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat bedrijven rekening houden met de effecten van hun bedrijfsvoering op de drie P’s: People (mensen), Planet (planeet/milieu) en Profit (winst) die op harmonieuze wijze gecombineerd moeten worden. Het gaat dus om mens, milieu en maatschappij. 
Er zijn verschillende duurzaamheidskeurmerken en certificeringen die bedrijven kunnen behalen om hun duurzaamheidsprestaties te laten zien zoals het Schone Lucht-label, het keurmerk Fairtrade, het keurmerk Milieukeur en het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
Bedrijven die MVO integreren in hun bedrijfsstrategie hebben over het algemeen een betere reputatie. Ze worden gezien als betrouwbare en verantwoordelijke bedrijven die zich inzetten voor de maatschappij en het milieu. Bij bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen zal ook de werknemerstevredenheid toenemen. Ook kunnen bedrijven door het verminderen van afval en het efficiënter gebruik van grondstoffen kosten besparen.
Toch wordt MVO nog te veel gebruikt om de winst te verhogen en de risico’s te verlagen, vindt professor André Nijhof, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, terwijl ze juist een grote bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid. Het erkennen van de impact van je bedrijfsvoering op de maatschappij is de start van duurzaam ondernemen. Dat vraagt om een cultuuromslag, en daar zijn leiders voor nodig die de planeet beter door willen geven aan volgende generaties. 

Woensdag 17 april 2024 won Heerschap Groep de Konnekt’os MVO Prijs Midden-Limburg en mag zich de komende twee jaar Meest Inclusieve Ondernemer van Midden-Limburg noemen. Konnekt’os is het platform waar werkgevers elkaar tijdens evenementen en workshops inspireren op het gebied van inclusief ondernemen. Is dit genoeg of kan er een tandje bij?

Frans Perey

Frans Perey (52), projectleider Konnekt’os

In Midden-Limburg fungeert Konnekt’os als platform en vraagbaak voor werkgevers die mensen met een extra begeleidingsbehoefte een warm hart toedragen. Al meer dan 10 jaar inspireren de partners elkaar en laten zien dat inclusief en succesvol ondernemen prima samengaan. Bijeenkomsten waarin kennisoverdracht centraal staat, inspiratie-sessies, bedrijfsbezoeken en de uitreiking van een tweejaarlijkse MVO-Prijs zijn een samenvatting van wat er aan activiteiten plaatsvindt. 

Ik ben er trots op dat ik voor Konnekt’os deze evenementen mag organiseren. De ‘P van People’ staat daarin steeds centraal. Natuurlijk verdient bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ook ‘Planet’ en ‘Profit’ aandacht. Het gaat daarbij om een evenwicht tussen deze zaken. 

Afstand tot de arbeidsmarkt? Ik zie geen afstanden, maar juist bruggen.
Is dit genoeg? Naar mijn idee doen de aangesloten partners al heel veel. Voor mij de uitdaging om juist de niet-aangesloten ondernemingen te laten deelnemen. Daarom doe ik een oproep aan deze organisaties om bij de komende evenementen als gast aan te sluiten en te zien, horen én voelen waar wij als Konnekt’os voor staan. 
Ik durf te stellen dat er dan een zaadje wordt gepland waarmee de ‘P van People’ de plek krijgt die het verdient.
Ik gun het Weerterland veel bedrijven die lijken op de winnaar van de MVO Prijs, de Heerschap Groep.

Laura Janssen

Laura Janssen (27), HR Adviseur bij Heerschap Groep

Met aandacht voor collega’s en de regio, werken wij aan een betere omgeving voor iedereen. Bij Heerschap Groep is het niet de vraag óf iemand talent heeft, maar hoe wij als werkgever zorgen dat talent tot uiting komt. Wij zeggen ook wel: succes is de optelsom van ieders talent. 
Daarnaast hoef je niet bij ons te werken om erbij te horen. Door onze unieke samenwerking met 76 sport-, scouting-, en carnavalsverenigingen verbinden wij in onze regio! Tenslotte vinden we het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een betere wereld zodat ook de volgende generatie hiervan kan genieten. 

We zijn enorm trots dat we de Konnekt’os MVO prijs Midden-Limburg hebben gewonnen en daarmee onszelf de komende twee jaar de ‘Meest Inclusieve Onderneming van Midden-Limburg’ mogen noemen. De jury prees de manier waarop wij midden in de maatschappij staan. Geweldig dat deze prijs onze initiatieven waardeert. Dit compliment geven we graag door aan alle 872 collega’s waarmee we samen, met alle liefde, iedere dag voor het beste gaan! 

Ik kijk terug op een fantastische finaleavond waarbij de MVO-prijs Midden-Limburg werd uitgereikt. Het was al een enorme eer om als een van de drie finalisten daar te staan. En om dan ook daadwerkelijk de prijs te winnen is dan toch echt de kers op de vlaai!  😉

Niek Eijsberg

Niek Eijsberg (35), directeur Risse Groep

De arbeidsmarkt is nog veel gericht op de P van Profit en wat minder op de P van People en Planet. Het is, denk ik, belangrijk dat hierin een cultuuromslag komt. Een bedrijf dat Maatschappelijk Verantwoord Onderneemt (MVO) voegt waarde toe in de omgeving. Waarde wordt niet alleen uitgedrukt in geld. Werk zorgt voor inkomen en vóóral ook voor eigenwaarde, zelfvertrouwen en werkgeluk. 

Open vizier
Waarde toevoegen kan ook door iedereen de mogelijkheid te geven bij je te werken. Mijn tip voor werkgevers: voorkom dat er een gesloten arbeidsmarkt ontstaat waardoor alleen mensen met een bepaald papiertje aan de slag kunnen. Er zou meer gekeken moeten worden naar motivatie.
Het zou mooi zijn als werkgevers sollicitanten vooral met een open vizier tegemoet treden. De aanpak van Heerschap Groep vind ik heel inspirerend. Ze bieden kansen aan iedereen met een goede motivatie en ze bieden maatwerk bij het ontwikkelen van talent. Ook Risse Groep verbindt mensen in de regio met werk. Samen met werkgevers creëren wij een lokale arbeidsmarkt waarin iedereen kan meedoen, een omgeving die inspireert en aanzet tot een bredere kijk op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.  

Midden in de regio
Ook Planet is belangrijk: lokale tradities en de sportverenigingen ondersteunen en een prettige woon/werkomgeving creëren. Al heeft het profit en loss denken nog steeds de overhand, er begint al het een en ander te verschuiven. Dat biedt vertrouwen voor de toekomst!