Liz was overdonderd maar liet zich niet uit het veld slaan

Met The Voice Kids wilde ik ontdekt worden

Ze zong op het feestje van haar moeder en kreeg van haar neefjes en nichtjes te horen: “Geef je jezelf op voor The Voice Kids of moeten wij het doen?” Liz was overdonderd maar liet zich niet uit het veld slaan. Diezelfde avond nog geeft ze zich op voor het tv-programma. Na een lange periode van voorbereiding en geheimhouding, maakt ook het grote publiek kennis met Liz Swagten uit Weert. Liz is 15 jaar, zit in 3 Atheneum op het College en naast haar grote liefde voor zang is ze ook twee keer in de week in de manege te vinden. 

Vorig jaar februari vierde haar moeder haar 50e verjaardag. Als verrassing schreef Liz samen met haar tante Nancy een lied over de band met haar moeder. Ze zongen het nummer samen op het verjaardagsfeest. Niet alleen haar moeder was verrast. De mooie stem van Liz maakte meer los. “Geef je op voor The Voice, anders doen wij het!” hoorde ze van haar neefjes en nichtjes. The Voice Kids is een talentenjacht voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar waarin gestreden wordt om een felbegeerde studiebeurs van 25.000 euro. In het tv-programma wordt gezocht naar het beste jonge muziektalent van Nederland. 

Liz stuurde een filmpje van het verjaardagsliedje in naar ‘The Voice Kids’. Ze kreeg al snel een positieve reactie terug. Ze was door naar de volgende ronde!

Er volgt een jaar met zeven auditierondes. In ronde twee maakt Liz thuis filmpjes, niet alleen van de liedjes die ze zingt maar ze moet zich ook zelf voorstellen. Ook ronde drie en vier vinden thuis plaats. Deze keer mag ze achter de laptop kruipen. “Ik moest zingen voor mensen via Zoom. Dat vond ik heel erg leuk om te doen. En het ging goed, ik was weer een ronde verder!” Tijdens deze audities zingt Liz liedjes die ze zelf uitkiest maar ook een aantal verplichte nummers. 

In ronde vijf mag ze voor het eerst naar Hilversum. “Het was heel erg leuk. Ik mocht wachten in de kleedkamer van Martijn Krabbé. En deze keer zong ik een aantal liedjes voor een zangcoach en een paar redactieleden. Ik werd begeleid door Jeroen van de Boom aan de piano.” Na ronde zes en zeven in Hilversum hoorde Liz dat ze geselecteerd was voor The Blinds. “Eindelijk hoorde ik dat ik gekozen was met de song: ‘Don’t start now’ van Dua Lipa.”

Liz: “Die Blind Audition ging voor mij zo snel!” Voor haar gevoel duurde de auditie maar een halve minuut. Rapper Snelle draaide zijn stoel als eerste om en al snel volgden ook de stoelen van zangeres Ilse de Lange en singer-songwriter Sanne Hans. “Kiezen vond ik niet moeilijk, ik had vooraf mijn keuze al gemaakt. Het zou Sanne of Ilse worden. Maar toen ik backstage de tips en het commentaar van Snelle hoorde tegen de andere kinderen had ik daar direct het beste gevoel bij.” Liz koos voor Team Snelle en met hem als zangcoach ging ze naar de volgende ronde: The Battles.

In the Battles mocht Liz samen met twee andere kandidaten Shanoa en Lynn het lied ‘Liar’ zingen van Davina Michelle. Het was een hele spannende strijd tussen de drie meiden. Helaas strandde daar voor Liz het Voice Kids-avontuur. “Het was echt, écht heel leuk. En de band die je opbouwt met het team is onbeschrijfelijk.” 

Het werken met rapper Snelle en het team van kandidaten, redactie, band en cameramensen beviel Liz erg goed. “Het was fysiek en mentaal soms best wel zwaar, maar juist door hen ook een enorm leuke en gezellige ervaring.” Liz had een druk schema. “School kwam altijd eerst, mijn leerprestaties mochten er niet onder lijden.” Na school repeteerde ze en ook in de weekends waren er repetities. “Leren voor de toetsweek deed ik dus ook in de auto.”

“Met The Voice Kids wilde ik graag ontdekt worden, hoe dan ook. Het lijkt me heel leuk om te groeien in muziek.” Maar Liz heeft ook een ander plan voor haar toekomst. Na het atheneum wil ze een universitaire studie geneeskunde doen en zich specialiseren als trauma-arts. Liz lacht: “Dus als het met de muziek niks wordt, zing ik later aan de operatietafel.”

Volg Liz op Instagram en TikTok @lizswagten.official 

Tips voor deze rubriek?
Mail de redacteur, Dayenne Bakker dayennebakker@gmail.com.