Lief en leed op Weerter winkelruiten

Dichter bij Weert

Sinds medio april prijken op winkelruiten in de Weerter binnenstad tal van gedichten. Onder de noemer Dichter bij Weert delen Weertenaren lief en leed op dichterlijke manier met het winkelende publiek. De actie is vanwege succes verlengd tot de opening van het nieuwe culturele seizoen.

Met de wedstrijd Dichter bij Weert organiseert Centrummanagement Weert een campagne waarbij lokale dichtkunst een plekje krijgt in de binnenstad. Zowel liefhebbers van dichtkunst als winkelend publiek genieten zo van een ludiek aangekleed winkelcentrum. Ruim 140 gedichten werden ingezonden na de oproep van Centrummanagement. Na beoordeling door een deskundige jury zijn 33 geselecteerde gedichten op Weerter winkelruiten gepubliceerd.

Het verhaal achter het verhaal

Gedichtenroute Dichter bij Weert is bedacht als alternatief voor binnenstadevenementen, die tot nader order niet toegestaan zijn. In de zoektocht naar een ander geluid dan ‘de winkels zijn dicht, maar koop lokaal’, werd het idee geboren. “En het mes snijdt aan twee kanten”, zo vertelt evenementenmedewerker Sander Bus van Centrummanagement. “Enerzijds creëren we loop naar het centrum en zetten we de etalages van lokale ondernemers in de schijnwerpers. Anderzijds bereiken we ermee dat dichtkunst, een wellicht iets moeilijker uit te dragen vorm van cultuur in de openbare ruimte, een gewaardeerd plekje krijgt.” Een schot in de roos, zo blijkt, want winkeliers zien tevreden dat menig enthousiasteling met een printje van de plattegrond langs de winkelruiten struint.

De coronapandemie houdt ook na de versoepelingen de binnenstad in haar greep. Niet verrassend is dat ook het thema van meerdere gedichten. Met flarden van weemoed schrijft Henriëtte Henke over de bijna omhelzing van geliefden en opent Hub Bukkems zijn werk met ‘meegesleurd in de stroom’. Gelukkig blijken Weertenaren positief van aard en is veerkracht een van de terugkomende kenmerken. Het gedicht van Roel Broods met de titel ‘As ein, naevenein’, vat het goed samen: ‘Unne Wieërtenaar stieët noeëts verloeëre.’

In het projectteam is vooraf overigens uitvoerig gesproken over de spelregels van de dichtwedstrijd en het wel of niet noemen van toegestane talen. Uiteindelijk is besloten er in het reglement niet specifiek over te reppen en daarmee af te wachten wat voor inzendingen zouden volgen. Het resultaat: gedichten in het Nederlands, Engels, Spaans en in het Weerter dialect. Een mooi resultaat, zo benoemde ook jurylid Frans Adriaens het, want mensen weten hun verhaal altijd beter te verwoorden in de taal die hen nauw aan het hart ligt.

Als extra motivatie zou de jury oorspronkelijk drie gedichten benoemen tot de jurykeuze. Dat bleek een enorme uitdaging, wat resulteerde in een uiteindelijke top vier. De ‘winnende’ gedichten zijn ‘Zwaartekracht’ van Eva Truyen, te zien in de Beekstraat; ‘Voor Uitzicht’ van Paul Heuts (Langstraat), ‘Zomerdag’ van Johan Saanen en ‘Gesmoorde Levenslust’ van Henk Simons (beide in de Muntpassage). De diversiteit van deze werken typeert ook de overige gedichten die in het centrum te zien zijn. Juist dat maakt de campagne zo geslaagd.

Extra lang te bezichtigen

Oorspronkelijk zouden de gedichten zes weken te zien zijn en na Tweede Pinksterdag verdwijnen. Vanwege de vele enthousiaste reacties heeft Centrummanagement Weert in overleg met de ondernemers ervoor gekozen de einddatum te verlengen tot 19 september a.s. geen toevallige datum. Deze koopzondag staat namelijk Cultureel Lint, de opening van het culturele seizoen, op het programma. Centrummanagement nodigt iedereen van harte uit een wandeling door het centrum te maken, en wie weet is er een terrasje vrij om aansluitend de mooie verhalen te kunnen laten bezinken tijdens een Bourgondisch hapje en drankje.

Over het initiatief
Dichter bij Weert, naar het idee van Ambiance Events, wordt gepresenteerd door Centrummanagement Weert en ondersteund door BIZ Ondernemers, het ondernemerscollectief van de binnenstad. RICK en Bibliocenter bieden creatieve ondersteuning. Logo en huisstijl zijn ontworpen door Inge Korten.
Flyers met plattegronden zijn gratis verkrijgbaar bij de deelnemende winkels, het kantoor van Centrummanagement Weert en het VVV-loket bij Bruna aan de Markt. Meer informatie en de digitale plattegrond is te vinden op www.dichterbijweert.nl.