30 augustus 2024 | Auteur: Arjanne van Voorst
Leerlingen van Het Kwadrant helpen met energiebesparende klusjes in huis
“Komt het uit als we de bank even opzijzetten om zo beter bij de radiatoren te kunnen om er folie achter te doen?” Aan het woord is een leerling van Het Kwadrant. Het afgelopen schooljaar hebben leerlingen van Het Kwadrant, klas 3 Techniek, meegelopen met de Energiefixers van Warm Wonen in Weert. De leerlingen deden ervaring op met het uitvoeren van kleine energiebesparende klusjes in huis en het omgaan met bewoners.
Echte wereld
Bij Het Kwadrant ligt de focus op leren in de praktijk. “We bereiden onze leerlingen voor op een baan in het bedrijfsleven. We geven ze technische kennis en vaardigheden mee, maar ook hoe je bijvoorbeeld omgaat met een klant”, vertelt Mark Aben, docent Produceren, Installeren en Energie (PIE) van Het Kwadrant. Hij hoefde niet lang na te denken over de vraag of hij met zijn leerlingen de Energiefixers wilde helpen. “We zien het als een soort stage. Het is een mooie manier om in het echt te ervaren hoe het is om bij mensen thuis aan de slag te gaan.”
Kleine klusjes
Energiefixers helpen mensen, die het niet breed hebben, met energie besparen. Ze komen bij de mensen thuis en voeren kleine energiebesparende maatregelen uit. Denk aan het vervangen van gloeilampen door LED-lampen, aanbrengen van tochtstrips en bevestigen van radiatorfolie achter de verwarming. Inmiddels hebben de Energiefixers van Warm Wonen in Weert vijfhonderd woningen gedaan. “Vergeleken met andere steden doen we het goed. Maar we willen nog veel meer mensen helpen met het omlaag brengen van hun energierekening”, zegt Joost Bakhuis, die namens de gemeente Weert de Energiefixers aanstuurt. Omdat hij wel wat extra handjes kon gebruiken, nam hij contact op met de techniekafdeling van Het Kwadrant.
MAAK AFSPRAAK MET ENERGIEFIXERS
Heb je een laag inkomen en wil je jouw energierekening omlaag krijgen? Lukt het jezelf niet om kleine energiebesparende maatregelen in huis te nemen? Bel met 06 – 417 290 79 om een afspraak te maken voor een gratis Energiefixer bij jou thuis.
Glimlach
Vanaf november 2023 lopen leerlingen van Het Kwadrant een dagdeel mee met de Energiefixers van Warm Wonen in Weert. Eén van hen is Nathan (16 jaar). Nathan heeft eerder stagegelopen bij een elektrobedrijf en wil later warmtepompen en airco’s installeren. Onder begeleiding van de Energiefixers heeft hij lampen vervangen, tochtstrips bij deuren en ramen aangebracht en folie achter de radiatoren bevestigd. “Het was leuk om te doen. Vooral om een praatje te maken met de bewoners en na afloop een grote glimlach op hun gezichten te zien.” Deze en andere positieve reacties kregen docent Mark Aben en praktijkondersteuner Bert Peerlings terug van de leerlingen.
Op sokken
Met rollenspellen bereiden Aben en Peerlings hun leerlingen voor. Aan bod komen vragen als: wat moet je doen bij het vervangen van een gloeilamp? Hoe werk je veilig en hoe hou je rekening met de grenzen van de bewoners en geef je jouw grens aan? Docent Mark Aben: “Zorg bij het vervangen van lampen dat de spanning eraf is. Stel er is geen ladder of trap aanwezig, dan kan je wellicht op het bed gaan staan, maar doe dan je schoenen uit.” Een andere situatie: stel je komt binnen bij een oudere vrouw. Voor de radiatoren staat een tafel vol met familiefoto’s. Hoe pak je dat aan? “Trek niet zomaar de tafel weg. Vraag of de vrouw het goed vindt en zet de tafel dan voorzichtig aan de kant.”
Grenzen
Docent Aben vindt het belangrijk dat de leerlingen in alle situaties zichzelf de vraag stellen: hoe zou jij het vinden als iemand dat bij jou doet? “Je bent in het privédomein van mensen bezig. Bewoners hebben grenzen, die respecteer je. Aan de andere kant hoef je niet over je heen te laten lopen. Jij mag jouw grenzen ook aangeven.” Als voorbeeld noemt hij het samen koffie- of theedrinken. “Als dat niet goed voelt, zeg je nee.” Praktijkondersteuner en instructeur Bert Peerlings voegt daaraan toe. “Wij geven de leerlingen mee dat ze ertoe doen. Dat ze meetellen in de samenleving. Vroeger werd er neergekeken op mensen die met hun handen werkten. Maar een goede vakman of -vrouw is goud waard. Gelukkig komt daar steeds meer waardering voor in de samenleving.”
Nieuwe schooljaar
In het nieuwe schooljaar blijven de leerlingen meelopen met de Energiefixers. Daarbovenop komt een nieuwe uitdaging. De leerlingen gaan ook helpen met de Witgoedactie van de gemeente Weert. Ze vervangen oude koelkasten en diepvriezers door nieuwe energiezuinige exemplaren en bouwen die in de keukens in. Dit doen ze bij mensen die het niet breed hebben. Van Mark Aben en Bert Peerlings mogen de aanvragen binnenstromen. “Met een goede planning en het enthousiasme van de leerlingen zorgen we dat iedereen energie kan besparen in huis.”
WITGOEDACTIE
Mensen met een inkomen tot maximaal 130% van het minimumloon kunnen deelnemen aan de Witgoedactie van de gemeente Weert. Energiezuinige apparatuur helpt bij het verlagen van energiekosten. Wie aan alle criteria voldoet, ontvangt een cadeaukaart van 500 euro. Met dit geld vervang je jouw verouderde koelkast en/of diepvriezer door een nieuw, energiezuinig model.
Je bespaart zo op energiekosten. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op www.weert.nl/witgoedactie.