Leeftijd speelt geen rol!

Deze maand staat Weert Magazine in het teken van senioren. Maar wat zijn senioren eigenlijk? Vroeger was je met 50 al oud. Bij het bereiken van 65 was het zo ongeveer gedaan met je leven. Tenminste, dat deden allerlei bedrijven je doen geloven. Je kreeg ineens ook extra kortingen op bijvoorbeeld het reizen met het OV… alsof mensen van 65 en ouder ineens niet meer konden autorijden!

In 2024 is dat gelukkig wel anders. Alhoewel ondergetekende nog in de leeftijdscategorie met de ‘5’ zit, kan ik wel stellen dat van die vooroordelen van een aantal jaren geleden weinig over is. Al is het maar omdat je tegenwoordig ruim tot je 67ste moet werken. Maar ook de moderne technologie zorgt ervoor dat je bij de tijd blijft.
Gelukkig is dat ook gewoon leuk! De nieuwe snufjes en uitvindingen zijn vaak erg interessant en handig. Ik heb inmiddels een zogenoemde ‘smartwatch’. Een fantastisch ding dat me de hele dag allemaal dingen vertelt die ik eigenlijk zelf ook wel weet. Namelijk dat ik te veel zit en wat voor weer het is buiten. Maar tegelijkertijd is het een handige accessoire om contact te houden, het laatste nieuws te kunnen lezen én om de datum en tijd te kunnen zien. Alle 400 andere functies gebruik ik niet…

In een tijd waarin technologische ontwikkelingen snel gaan, is het ook fijn dat we nog een hele groep mensen hebben die nog weten ‘hoe we het vroeger deden’. Die tradities in ere houden en ons wijze lessen kunnen bijbrengen. Generaties kunnen over en weer nog veel van elkaar leren. De wat oudere generatie leert digitale vaardigheden van de jongeren, terwijl de jongeren juist ambachtelijke vaardigheden kunnen leren van de oudere generaties. En laten we nu juist die waardevolle kennis over ambachtelijk werk niet verloren laten gaan! Want die zijn voor deze en toekomstige generaties nog superbelangrijk. Niet alles kan met AI!

In het ambt van burgemeester kom ik veel in aanraking met oudere inwoners die van alles betekenen voor de gemeenschap. Het merendeel van de inwoners is, meestal op vrijwillige basis, betrokken bij maatschappelijk relevante thema’s waarbij het doel vaak is om de ‘ander’ te helpen. Ook zijn ze actief bij sportverenigingen en buurtinitiatieven. Daarbij zie ik veel kennisoverdracht. Fantastisch dat dit zo plaatsvindt, en goed om te zien hoe we op die manier de samenleving weer een stapje verder brengen.
Weert koestert dit soort van initiatieven enorm. En dat is goed! Maar we staan gezamenlijk als Weerter gemeenschap aan de lat hiervoor. Het is niet alleen de overheid ook niet alleen de vrijwilligers die de handen ineen moeten slaan maar dat moeten we juist samen blijven doen. Doet u mee?!

Raymond Vlecken
burgemeester Weert