Laury Tinnemans is succesvol illustrator van kinderboeken

Al op heel jonge leeftijd was Laury vaak aan het tekenen. Waar vriendjes gingen voetballen zat hij met potloden en stiften poppetjes te creëren op een wit vel papier. Een illustrator in de dop. Vele jaren later is Laury succesvol en onlangs werd een door hem geïllustreerd kinderboek onderscheiden met een beoordeling in Top 10 Prentenboek 2022. 

De sfeervolle woning van Laury (34) en partner Maica ademt een kindersfeer uit. Dat heeft natuurlijk enerzijds te maken met hun zoontje Jurian (4 jaar) waarvan veel speelgoed in de kamer ligt, maar ook met het werk van Laury. Als illustrator van onder andere kinderboeken staan er veel van deze prentenboekjes in de kast. Natuurlijk om voor te lezen aan Jurian, maar ook als inspiratie voor het werk van Laury.

Laury was zo’n 6 jaar toen hij de figuurtjes van de toen populaire tekenfilms Bugs Bunny en Donald Duck begon na te tekenen. Hij kreeg het thuis ook wel met de paplepel ingegoten. Vader Leo (eigenaar van de voormalige bloemisterij Pygmalion) is een goed tekenaar, die ook veel ontwerpen maakte op verzoek van anderen. Laury: “Ik zat vroeger uren te tekenen, ik haalde mijn inspiratie uit de tekenfilms die ik zag. Tegenwoordig haal ik mijn inspiratie uit de absurditeit van het dagelijkse leven.’’ Toen ik op het College zat ging ik tekenles volgen bij Stichting Vrije Uren, de voorloper van het Rick. Daarna ben ik naar het Sint Lucas (Grafische School) in Boxtel gegaan. Na mijn opleiding heb ik een tijdje als dtp-er gewerkt. In die tijd werd ik benaderd door het tijdschrift Donald Duck, dat in Hoofddorp zat. En kreeg ik de mogelijkheid om een opleiding te volgen voor het maken van de strips. Hier moest ik heel veel tekeningen aanleveren om door de selecties te komen en kon ik een freelance betrekking krijgen. Uiteindelijk ben ik gestopt omdat ik meer zekerheid wilde. Ondertussen kon ik in dienst treden bij het bedrijf Studio Monnikenwerk van Job Gelder in Den Bosch. Job is een zeer ervaren illustrator waar ik veel van geleerd heb en waarmee ik een geweldige klik heb. Zowel op vakgebied als privé. Inmiddels werk ik er drie jaar.
“Wij maken zeer diverse illustraties, vooral gericht op kinderen. Onze opdrachtgevers zijn ook heel verschillend. Zo werk ik regelmatig voor Lidl (Stickeez), de kleine poppetjes die de klanten kunnen sparen. Wij ontwerpen deze figuurtjes en maken alle tekeningen voor het reclamemateriaal rondom deze poppetjes. Ook voor pretparken (bijvoorbeeld de Efteling) maken we vaak illustraties. Je moet mij geen bal geven maar toch kregen we dit jaar een opdracht om in het kader van het EK voetbal mee te werken aan een project waarmee kinderen digitaal hun voetbalboek konden maken. Aan de hand van verschillende onderdelen konden de kinderen op een site zichzelf en hun vriendjes als voetballer samenstellen. Deze figuren gingen dan een voetbalavontuur aan met bekende spelers van het Belgische- en Franse team. Wanneer de kinderen hun boek hadden samengesteld kon het gedrukt worden. Een groot succes, zowel in België als in Frankrijk. En voor ons een superleuke opdracht waarmee ik met mijn twee linkerbenen toch heb weten te scoren.”

“In de coronatijd hebben we het erg druk gehad. Omdat de scholen dicht waren, werden de lessen digitaal gegeven. Daar was extra lesmateriaal voor nodig, waar wij aan gewerkt hebben. En sinds een jaar is de populaire boekenserie ‘Muk’ in de maak. Samen met de uitgever en schrijver zijn wij gaan brainstormen over de illustraties in dit kinderboek. Uiteindelijk is het hondje Muk ‘geboren’, waarvan nu twee delen zijn uitgebracht. En hoe mooi is het dat wij dan een plek hebben verdiend in de Prentenboek Top 10 van 2022. Ik ben daar erg trots op.” 

“Muk beleeft avonturen voor kinderen van 2-5 jaar. Zo voelt hij zich wat bloot en gaat dan als Dalmatiër op zoek naar meer stippen. In het tweede deel gaat Muk op zoek naar een kleur. Leuk om te maken en ook om in dit project samen te werken met schrijver en uitgever.”

“Ik ben gek op animatie. Zo heb ik voor de introductie van het tweede boekje van Muk een heel kort tekenfilmpje gemaakt. Was meer dan 40 !! uur werk, maar het smaakt naar meer (bekijk hier het tekenfilmpje).

Mijn droom en ambitie is dan ook dat we in de toekomst een echte tekenfilm mogen gaan maken over de avonturen van Muk.”