Langer en veilig blijven fietsen

Een groot deel van de Nederlanders heeft fietsen als hobby. Steeds meer mensen zijn ook in het bezit van een goede en dure e-bike. Fietsen is voor veel mensen belangrijk om lekker in beweging te blijven en het geeft een gevoel van vrijheid.

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal (eenzijdige) fietsongevallen fors toeneemt. Dit is te verklaren door het feit dat de fietsen steeds sneller gaan, net als het overige verkeer en de drukte op de weg. Bijna iedereen weet hoe hij moet fietsen, toch gaat het met enige regelmaat mis. Bijvoorbeeld wanneer je onverwacht met de voeten naar de grond moet. Op- en afstappen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Er zijn preventieve maatregelen om het aantal fietsongevallen terug te dringen. De driewielfiets is hier een voorbeeld van. Het fietsen op een driewieler wordt steeds populairder. In vergelijking met een scootmobiel blijf je lekker in beweging. Het grote voordeel van een driewielfiets is dat je tijdens het fietsen altijd kunt blijven zitten op de fiets en je voeten op de trappers kunt houden. Ook wanneer je moet stoppen voor een stoplicht of wanneer je plots moet remmen. 

Er zijn veel complete driewielers op de markt in verschillende soorten en maten. Deze zijn doorgaans echter erg prijzig, vooral met elektrische trapondersteuning. Omdat steeds meer mensen in het bezit zijn van een goede en dure (elektrische) fiets, wordt het ombouwen van een bestaande fiets naar een stabiele driewieler steeds populairder. Op deze manier kunnen mensen de fiets behouden waar zij erg aan zijn gehecht. En tegelijkertijd toch veilig op pad en lekker zelfstandig in beweging blijven.

Oefening baart kunst

Het fietsen op een driewieler vergt wel wat oefening. Ergotherapeuten spelen hierin een belangrijke rol. Zij verzorgen met regelmaat fietslessen om de techniek van het driewielfietsen onder de knie te krijgen. En om een stukje angst weg te nemen, indien nodig. Meneer Simons uit Weert is ervaringsdeskundige. Hij heeft een aantal fietslessen genomen alvorens hij besloot om zijn fiets te laten aanpassen naar een stabiele driewieler. Nu heeft hij weer de mogelijkheid om er zelfstandig op uit te gaan voor zijn dagelijkse activiteiten en te genieten van de mooie omgeving en de natuur. “Door mijn fiets te laten aanpassen, is mijn wereld weer een stukje groter geworden”, aldus meneer Simons.