Laat mij Weert (en haar omgeving) zien!

Beste inwoners van Weert,

Mijn eerste column in Weert Magazine als burgemeester van Weert. Ik wil deze gelegenheid even gebruiken om iedereen te bedanken voor de leuke berichtjes, e-mailtjes en reacties op de website van de gemeente Weert rondom mijn installatie. Dit voelde erg welkom!

Tijdens de, zoals dat in gemeente-termen heet, bijzondere raadsvergadering ter ere van mijn installatie, op 25 mei jl., heb ik de oproep gedaan: ‘Laat mij Weert zien.’ Daar heb ik al enkele mooie uitnodigingen voor ontvangen. Het Kerkplein in Stramproy, de tuin van de zusters Birgittinessen, de brandweerkazerne van Weert, de kinderboerderij in de IJzeren Man en tal van andere plekken van Weert heb ik mogen ontdekken, of zelf al hebt ontdekt door wandelingen te maken samen met mijn vrouw. Erg leuk ook om te merken dat inwoners ons herkennen, maar ook gewoon een praatje aanknopen. Door deze spontane ontmoetingen leer ik Weert nóg beter kennen. 

In de vorige editie van Weert Magazine las ik de oproep van collega-burgemeester Op de Laak waarin ze aangaf er graag op uit te gaan. ‘Stappen te maken’ zoals ze dat zelf omschreef. Daar ben ik ook van. En zeg nou zelf, dit sluit prachtig aan bij ‘Laat mij Weert en haar omgeving zien’. Burgemeester Op de Laak, ik meld me graag aan om een keertje samen op pad te gaan. Een rondje Nederweert/ Weert? Ik lees het graag volgende maand.

Gelukkig kan ik in de tussentijd ook al veel ontdekken in Weert. Mijn agenda staat vol met kennismakingen. Ik wil graag snel veel weten en ben nieuwsgierig naar onder andere de inwoners, het bedrijfsleven en de vele verenigingen die Weert kent. Op die manier leer ik de Weerter cultuur kennen, maar ook het echte Weerter dialect met woorden als ‘rengeltj’ en ‘wichter’. Dat zijn woorden die ik op dit moment overigens nog gemakkelijker opschrijf, dan uitspreek… 

Iets anders wat ik noodgedwongen leer kennen is de Weerter woningmarkt. Die is in vergelijking met veel zaken uit het ambt als burgemeester, veel moeilijker! Ik heb samen met mijn vrouw de makelaars in Weert onder de snelkeuzetoets van onze telefoons staan, maar zelfs dat blijkt vaak niet voldoende om op tijd te zijn om überhaupt een bezichtiging te kunnen plannen. In mijn volgende column informeer ik u graag over onze vorderingen. Tot die tijd blijven goede tips altijd welkom. 

Raymond Vlecken,
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van Weert en Nederweert.