Kom kennis maken met De Fysioclub tijdens de Open Dag

“Beter worden…gezond blijven”

Sinds 2021 is in Nederweert De Fysioclub gevestigd. Zij namen toen de praktijk van Huib Janssen over en zetten de diensten voort. Ook het vertrouwde team ging mee en werkt dagelijks met toewijding aan de gezondheid van hun cliënt. Na een interne verbouwing en metamorfose is het nu tijd voor een Open Dag. Iedereen kan kennis komen maken met de mogelijkheden om te werken aan een fitte en gezonde leefstijl. 

Het ruime pand van De Fysioclub aan Staat 40C ziet er indrukwekkend uit. Eenmaal binnen raak je positief geprikkeld door de sfeer, de ambiance en het enthousiasme. De mensen die in de grote zaal aan het revalideren of het sporten zijn, hebben er zichtbaar en hoorbaar plezier in. “Dat is ook een belangrijk aspect in ons vak”, legt regiomanager Erik Borsboom (34) uit. “Van werken aan je gezondheid en fysiek bezig zijn, worden mensen blij. Dat is een belangrijk effect van bewegen.”

Gezond houden

Na een rondleiding gaat het over het van oorsprong Brabantse bedrijf De Fysioclub. Erik: “We hebben ondertussen negen filialen, veelal in en rondom Helmond. Hier bieden we diverse specialisaties aan van fysiotherapie en meerdere vormen van fysieke training en fitness, maar ook begeleiding bij een betere leefstijl en verantwoord afvallen (GLI). Allemaal onderdelen die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Want onze slogan is niet voor niets: ‘Beter worden…gezond blijven’. Met onze combinatie van fysiotherapie én trainingsvormen maken we mensen beter en houden we ze gezond.”

Janou Suntjens

Team

Het team van De Fysioclub in Nederweert bestaat op dit moment uit 15 medewerkers; tien therapeuten, drie trainers en twee mensen voor organisatie en ondersteuning. “Onze fysiotherapeuten hebben allen andere specialisaties, waardoor we in staat zijn om veel verschillende klachten te behandelen. Een groeiend onderdeel daarbij is de ergotherapie, een vorm van therapie die mensen handvatten geeft om (opnieuw) deel te nemen aan activiteiten. We helpen mensen om zich zowel fysiek, geestelijk en emotioneel beter te laten voelen”, legt Erik uit. “Daarnaast is er ook een logopediste (Gerolda Bijlmakers) gevestigd in het pand, naast Livit Ottobock Care ( orthopedisch specialist voor steunkousen, steunzolen e.d.)” 

Veelzijdigheid

“Naast ergotherapie bieden we vakkundige ondersteuning op vlakken als manuele therapie, sportfysiotherapie, geriatrie, neurologie, oncologie en longaandoeningen. De therapeuten overleggen veel met elkaar over behandelwijzen. We streven naar een multidisciplinaire aanpak. Dit doen we door naast onderling overleg ook nauw contact te hebben met huisartsen en specialisten. Binnen ons team werken we zo intensief samen om het gewenste doel te bereiken. 
Een mooi voorbeeld hiervan is artrose en/of aanhoudende pijnklachten. In dit traject stemmen diverse therapeuten met elkaar de behandeling af. Hierdoor krijgt de cliënt een plan op maat om zijn of haar doelen te halen. Door overleg met bijvoorbeeld een leefstijlcoach kan een cliënt probleempunten in zijn of haar leefstijl aanpakken zoals voeding, slaap e.d. Een ergotherapeut kan ervoor zorgen dat de cliënt sneller terug deel kan nemen aan activiteiten. Terwijl een fysiotherapeut zich richt op de knie of heup die in eerste instantie het probleem lijken. Hierdoor kan een operatie voorkomen worden of langer worden uitgesteld.

Nicole Greyn

Bij longklachten is er voor de logopediste nog een belangrijke rol weggelegd met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Het is dan ook prettig dat de logopediste in huis is. Dat geldt ook voor Livit, die met orthopedische hulpmiddelen kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van de cliënt.

Binnen ons filiaal zijn we ook gespecialiseerd in therapie op neurologisch vak. We gaan aan de slag met patiënten die een CVA of hersenbloeding hebben gehad, of die te maken hebben met Parkinson. Met gespecialiseerde aanpak zijn – vaak langzaam – stappen te zetten in hun vooruitgang. Een mooi en dankbaar onderdeel”, vertelt Erik.
Door de intensieve samenwerking tussen de disciplines kunnen de fysiotherapeuten hun patiënten, tijdens of na de behandeling, ook trainingen in een fitnessgroep aanbieden, Hierin kunnen zij bepaalde spiergroepen extra trainen, waarmee verdere klachten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Preventieve zorg dus. Maar ook andersom gebeurt het geregeld, dat trainers in de zaal een sporter met klachten doorstuurt naar een fysiotherapeut voor gerichte behandeling. Dat trainen gebeurt in groepen met individuele deskundige begeleiding. Tijdstippen van deelname en training worden altijd bepaald in overleg met de klant.  

V.l.n.r.: Erik Borsboom, Sjoerd Stockmans, Irma Steijvers, Linda Bloemers, Tom Hendriks, Nathalie Meurkens, Jacques Hendriks, Janou Suntjens en Petra van Hoef.
Niet op de foto: Nancy van Doren, Femke van Bussel, Nicole Greyn, Nik Rutten, Kim Meulepas, Ray Strous.

Zelfstandig of in groep

Ook individuele sporters of mensen (van alle leeftijden) die meer aandacht willen besteden aan het fitter worden en zijn, behoren tot de klantengroep. Het voordeel is dat mensen via een app hun deelnametijden zelf kunnen invullen en wijzigen. Waarbij telkens opgeleide trainers op de vloer van de oefenruimtes aanwezig zijn. Elke sporter heeft ook een op maat gemaakt programma dat hij of zij af kan werken. En de frequentie wordt in principe zelf bepaald, vaak in overleg met de therapeut”.

Veel te zien

Erik vervolgt: “En al die disciplines en mogelijkheden laten we tijdens onze Open Dag zien op zaterdag 16 september a.s. van 10.00 – 14.00 uur. Mensen kunnen een kijkje nemen in de ruimtes en we vertellen over de mogelijkheden qua therapie en de bijbehorende trainingsmogelijkheden. Via presentaties geven we inhoud aan de noodzaak en effecten van fit zijn. Uiteraard kunnen mensen dan ook zelf ervaren hoe een training gaat. Kortom, veel te zien, te doen en te beleven op onze Open Dag. Iedereen is welkom, want ‘Beter worden’ is belangrijk, maar ‘Gezond blijven’ nog meer. Graag tot ziens!”

Staat 40C, Nederweert
085-782 16 16 |  jvdi@fysioclub.nl
www.fysioclub.nl/jvdi