Kinderen in armoede: “Mamma waarom mag ik niet op voetbal?”

Door: Ton Adriaens.

Verborgen armoede
‘Kinderen die in armoede opgroeien, krijgen minder kansen om zich te ontplooien en om volwaardig mee te doen met vriendjes en vriendinnetjes. Het ‘aanvalsplan armoede’ heeft in Weert topprioriteit. Ieder kind in Weert dat in armoede leeft, is er een teveel. Via Weert Magazine doen we dan ook een dringende oproep aan ouder(s) met een laag inkomen: Neem contact met ons op! U bent echt niet de enige. In 2018 hebben we al veel kinderen kunnen helpen; met de contributie voor een sportclub, met een laptop voor school of deelname aan naschoolse activiteiten. En tijdens de kledingdag van 7 april jl. mochten bijna duizend kinderen uit Weert en Nederweert gratis nieuwe kleding uitzoeken.Het klinkt bijna als een noodkreet, deze oproep van Tanja van Duuren, coördinator armoedebestrijding van de gemeente Weert. ‘Ongeacht het inkomen of de situatie van ouders willen we dat kinderen mee kunnen doen. Door schulden, lage inkomsten of flexibele contracten komt nog vaak verborgen armoede voor. Bel ons voor een afspraak! Voor alle kinderen zijn er mogelijkheden binnen de gemeente Weert,’ vult Maartje Lambers, beleidsmedewerker aan.

Tanja van Duuren en Maartje Lambers

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

Ilse M., alleenstaande moeder met twee kinderen en een parttimebaan had het erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.
Toen zij hoorde van de kledingdag voor kinderen meldde zij zich meteen aan. Vervolgens konden we met haar bekijken waar ze nog meer recht op had. Nu ontvangt het gezin ook de Meedoenbijdrage.  Dit is een jaarlijks bedrag, waarvan de hoogte wordt bepaald door het aantal personen per huishouden. De regeling is bedoeld voor de kosten van cultuur, educatie, sport en het voorkomen van een sociaal isolement. En via Leergeld heeft het oudste kind een fiets gekregen om mee naar school te gaan!

Hans P. is een harde werker met een eigen bedrijf. Als ZZP’er had hij enkele slechte jaren achter de rug. Door achterstallige betalingen was het moeilijk het hoofd boven water te houden. Zijn gezin werd regelmatig met een lege voorraadkast geconfronteerd. Hij schakelde onze hulp in. Zijn kinderen ontvingen daarop wekelijks het Jeugdontbijt waardoor ze thuis dagelijks met een gevulde maag aan de dag konden beginnen. Gelukkig gaat het nu weer goed met het bedrijf van Hans en heeft hij onze hulp niet meer nodig.

Pierre en Agnes V. runnen een agrarisch bedrijf in het buitengebied van Weert.  Door strenge milieuwetgeving moesten agrariërs de afgelopen jaren flink investeren, bijvoorbeeld in een modernere stal. Ook moesten zij ‘rechten’ kopen om dieren te mogen houden. Bijna de helft van alle varkens- en kippenhouders in Nederland leeft onder de armoedegrens. Pierre en Agnes hebben veel vermogen in de gebouwen en machines van het familiebedrijf. Maar het besteedbaar inkomen is zo laag dat het lidmaatschap voor een vereniging er voor de kinderen niet meer in zat. Door inzet van het Jeugdfonds Sport voetbalt de zoon en tennist de dochter weer.

*Genoemde namen zijn niet hun echte namen

Heeft u vragen over de mogelijkheden voor uw kind(eren)?
Kom naar ons inloopspreekuur op:
Donderdag 9 mei van 9.00-11.00 uur
Dinsdag 16 mei van 15.00-17.00 uur

U kunt zich hiervoor melden bij de servicebalie van het gemeentehuis.

Liever op een andere dag? Meld je dan aan bij de Vraagwijzer.
(0495) 575 000, elke werkdag tussen 8.30 en 12.30 uur.