Kijk wat je hebt en zet dat zo optimaal mogelijk in

Bij het verduurzamen van je huis is het fijn als er iemand belangeloos met je meekijkt en uitlegt welke stappen je het beste kunt nemen. Ans en Con Cathalina, wonend in Tungelroy, waren de eersten, die in 2018 een persoonlijk bespaarplan lieten maken door een energiecoach van Warm Wonen in Weert. “We waren op zoek naar het totaalplaatje. Wat kunnen wij doen en in welke volgorde? Het mooie van Warm Wonen in Weert is dat ze onafhankelijk zijn en het hele spectrum van verduurzaming overzien.”

Voorlichten

Zittend aan de keukentafel kreeg het echtpaar Cathalina deskundig en vrijblijvend advies op maat van de energiecoach van Warm Wonen in Weert. “We hebben samen ons wooncomfort, onze wens om de energiekosten naar beneden te brengen en de route ernaar toe besproken.” Ans en Con wonen in een levensloopbestendig huis uit 1997. Hun huis voldoet voor een groot gedeelte al aan de moderne bouweisen. Toch was er winst te behalen. Als eerste werd in 2018 het platte dak aangepakt. Het dakleer moest worden vervangen. Hierop liet het echtpaar Cathalina meteen het dak extra isoleren en kwamen er 16 zonnepanelen op het zuiden te liggen. Geheel volgens het Persoonlijk Bespaarplan. In de lokale media verscheen een stuk over Warm Wonen in Weert en de mogelijkheid voor het maken van een persoonlijk bespaarplan. “Laat je goed voorlichten. Het is goed te weten dat er mensen zijn, die over het verduurzamen van je huis hebben nagedacht.”

Samen optrekken

Ans en Con wonen in een soort hofje met acht dezelfde woningen. Voor hen een reden om aan alle bewoners te vragen of ze gezamenlijk de dakisolatie en zonnepanelen wilden aanpakken. De animo was gering. “We hebben het als enige gedaan. Wel jammer, want als je dingen samendoet, profiteert iedereen ervan.” Con is een alfa-man en kijkt graag naar de grote lijn. Het frustreert hem weleens dat iedereen alleen naar z’n eigen belang kijkt en niet naar het grote geheel. Als bestuurslid/penningmeester van het Dorpsoverleg Tungelroy zet Con zich in om het eigene van het dorp te behouden. “Met de Omgevingswet en andere ontwikkelingen komt er heel wat op het dorp af. We hebben vijfentwintig verenigingen. Maar hoe ziet het van oorsprong katholieke dorp er over pakweg zeven jaar uit?”

Van Rotterdam naar Tungelroy

Ans en Con Cathalina wonen met veel plezier in Tungelroy. Ze kwamen in een warm bad. Beiden zijn geboren in Rotterdam. Ans werkte in de lunchroom van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Con had iets met cijfers en werd assistent-accountant. Ans en Con ontmoetten elkaar op de dansvloer. In 1980 trouwden ze. Con werkte bij DHL op de Maasvlakte toen hij het aanbod kreeg om als financial compliance specialist bij Philips Healthcare in Best te gaan werken. In 2015 stonden ze in dubio. “Gaan we ons huis in Hellevoetsluis aanpassen, vanwege de spierreuma van Ans of zoeken we dichter bij het werk een gelijkvloerse levensloopbestendige woning. Die ruim boven NAP ligt en omringd is door fraaie wandelgebieden? Van tevoren hadden we nog nooit van Tungelroy gehoord. Maar het paste meteen.” In 2016 verhuisden Ans en Con naar Tungelroy. 

Waterzijdig inregelen

Het tweede energieadvies dat Ans en Con opvolgden, was het uitbreiden van de meterkast naar een 3-fasen aansluiting. “We wilden elektrisch gaan rijden en dat vraagt om meer vermogen.” Tegelijkertijd stegen de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Om gas te besparen, lieten Ans en Con in 2022 hun cv-installatie waterzijdig inregelen. Verder vervingen ze de radiatorkranen en pomp van de vloerverwarming en plaatsten een pompschakelaar. Bij elkaar kostte dat 1700 euro. Met het waterzijdig inregelen wordt het warme water gelijkmatiger over de radiatoren verdeeld. Met de pompschakelaar draait de pomp van de vloerverwarming alleen als dat nodig is. Het wooncomfort nam toe en Ans en Con bespaarden zo’n 12,5% op hun gasverbruik. In 2023 plaatsten ze nogmaals 16 zonnepanelen. Dit keer op oost-west ligging. “Zo spreid je de opbrengst over de hele dag en wekken we genoeg op voor de elektrische auto en wellicht toekomstige grondgebonden warmtepomp.”

Gratis afspraak met Energiecoach

Adviezen

Als advies geven Ans en Con mee: “Laat je goed voorlichten. Kijk naar het grote geheel en optimaliseer wat je hebt. Ga bijvoorbeeld naar een Praatje van Warm Wonen in Weert. Je hoort nieuwe dingen en je legt contacten met anderen. Wellicht heeft iemand anders al een oplossing voor jouw probleem.” Tot slot: “Ga het liefst in zee met lokale bedrijven. Daarmee steun je de lokale economie. Je kent de mensen en de lijntjes zijn kort.”

www.warmwoneninweert.nl