28 september 2024 | Auteur: Arjanne van Voorst
Kijk naar je mogelijkheden
Je wikt en weegt. Is het verstandig om nu je huis te verduurzamen? Je zou wel eens willen weten hoe andere mensen dat doen en wat hen over de streep trok? Lees hier het verhaal van het echtpaar Ingrid en Michael Heitman.
Woongenot
Sinds 2018 wonen Ingrid (74) en Michael (73) Heitman op de Hendrikkehofstraat 19 in de Weerter wijk Boshoven. Ze wonen er graag en zijn de eerste bewoners. Bij binnenkomst vertelt het echtpaar dat ze het jammer vinden dat ze tegenwoordig op een verwilderd park uitkijken. Toen ze de patiowoning kochten, stond er een oude beukenboom in het park. “Vanwege ziekte moest die worden gekapt. Er zou een fleurig park voor terugkomen, maar het is een wildernis geworden.”
Op loopafstand
Ingrid is geboren in de Duitse plaats Greene, in het Harzgebergte. Ze was tandartsassistente. In de jaren zeventig ging ze met haar moeder op vakantie naar Scheveningen. Daar kwam ze Michael tegen, die in de Schotse plaats Prestwick is geboren. Hij zou de volgende dag voor zijn werk zes maanden naar Saoedi-Arabië vertrekken. Het klikte en ze hielden contact. In 1980 zijn ze getrouwd. Samen hebben ze drie jaar in Saoedi-Arabië gewoond. Daarna ging Michael in Eindhoven werken en woonden ze in Waalre. Eenenveertig jaar heeft Michael als bedrijfsjurist voor Ballast Nedam gewerkt. Wanneer hun dochter met haar man naar Weert verhuist, gaan Ingrid en Michael ook in Weert op zoek naar een woning. “We wilden op loopafstand van onze dochter, haar man en de kleinkinderen wonen. Nu lopen we zo van ons hofje naar hen toe.”
Oude bouwvergunning
De bouw van de levensloopbestendige woningen aan de Hendrikkehofstraat heeft een aantal jaren stilgelegen. De huizen voldoen aan de moderne bouwvoorschriften. Ze zijn goed geïsoleerd en hebben HR++ glas. Door de oude bouwvergunning is het huis van Ingrid en Michael nog opgeleverd met een cv-ketel.
Energieprijzen en klimaatakkoord
In coronatijd en door de stijgende energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, denkt het echtpaar na over verduurzamen van hun woning. “We hoorden anderen erover praten. Zagen anderen zonnepanelen aanschaffen. Verder maakte de aanscherping van het Klimaatakkoord in 2019 de keuze voor ons makkelijker.” De overheid geeft aan in 2050 energieneutraal te willen zijn. De gemeente Weert streeft ernaar om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn. Dit betekent dat er dan net zoveel energie wordt verbruikt als dat er duurzaam wordt opgewekt. Om dat te halen wil de gemeente dat alle woningen in 2030 klaar zijn om van het aardgas af te gaan.
Zonnepanelen en warmtepomp
“We zijn zeker geen duurzaamheidsfreaks of milieuactivisten, maar de vraag naar energie in de wereld is groot en zal alleen maar toenemen. Dat, terwijl de hoeveelheid fossiele brandstoffen een keer ophoudt.” In combinatie met de overheidsplannen deed dat Ingrid en Michael besluiten om zestien zonnepanelen en een warmtepomp aan te schaffen. In eerste instantie dachten ze aan een hybride pomp. “Aangezien ons huis supergoed is geïsoleerd, adviseerde de installateur een all-electric warmtepomp te plaatsen. Waarom eerst een tussenstap maken, terwijl je nu al een grote stap voorwaarts kunt zetten?” De aanschaf en installatie van de zonnepanelen en de warmtepomp, waren, ondanks de subsidie en de btw-aftrek, een forse investering. “Toch zijn we ervan overtuigd dat het zeker de moeite waard is geweest en uiteindelijk voor het milieu lonend zal zijn.”
Maandlasten omlaag
Bij de hybride warmtepomp zou het echtpaar nog ongeveer 300 m3 gas per jaar aan warm water verbruiken. Bij de all-electric warmtepomp wordt alles op stroom verwarmd en is het gasverbruik 0 m3. Met het installeren van de zonnepanelen en de warmtepomp gingen de maandelijkse energiekosten van 150 euro naar 3 euro. “Wij hebben er echter zelf voor gekozen om onze maandlasten op 50 euro te zetten. Hierdoor bouwen we een buffer op voor als we moeten betalen voor de teruglevering van zonne-energie en als in 2027 de salderingsregeling stopt.”
Warm Wonen in Weert
De volgende stap was informatie inwinnen en offertes aanvragen. Een energiecoach van Warm Wonen in Weert heeft de offertes op volledigheid gecontroleerd. “We zijn blij dat hij over onze schouders meekeek. Hierdoor kon een aantal voorbereidende maatregelen voor het installeren van de warmtepomp meteen worden meegenomen bij het plaatsen van de zonnepanelen. “Het mooie van Warm Wonen in Weert is dat ze niet alleen gratis advies op maat verstrekt, maar ook helpt bij het nemen van concrete stappen, zoals het beoordelen van offertes.”
Gratis afspraak met Energiecoach
Tip
Als tip aan anderen willen Ingrid en Michael meegeven, vooral te kijken naar je eigen mogelijkheden. “Kijk naar je eigen situatie en portemonnee. Kies uit wat jij op dat moment kunt doen.”